Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Jönnek a Repülő Táncosok

300 csodás jelmezzel és 40 táncossal érkezik a Grúz Nemzeti Táncegyüttes Győrbe.

A Grúz Nemzeti Táncegyüttest 1945-ben Iliko Sukhisvili és Nino Ramishvili alapította, melyet először Grúz Állami Táncegyüttesnek hívtak. Ez volt az első professzionális állami táncegyüttes Grúziában, s ennek a két művésznek köszönhető, hogy grúz nemzeti tánc és zene fejlődésnek indult és az egész világon ismertté vált.

A kétórás programban a grúz szellemi kalandozás elevenedik meg, megismerhetjük azokat a változásokat, melyek a grúz nép életében bekövetkeztek. A műsor, melyet még Sukhisvili és Ramishvili állított össze, sok változáson ment keresztül. Nemcsak a műsor egész szerkezete, hanem a hangzás, és bizonyos tánclépések is fejlődtek, változtak. A kreatív keresés, önmegvalósítás továbbra is folytatódik, a szemünk láttára valósul meg a zenei fejlődés a jelzésszerűtől az egyetemes értékűig, a konkréttól az általánosig. A grúz szellemi kaland mindenhol elkápráztatja a közönséget, bemutatja egy nagymúltú, óriási művészi hagyományokkal rendelkező nép mindennapjait, a kisemberek humorát és táncaik vérbő temperamentumát.

A grúz táncosok szólóban, párban és csoportban is táncolnak. Minden táncos alárendeli magát az együttmozgás elvárásainak és kifejezéseinek a táncban. Ugyanakkor nem veszítik el egyéniségüket sem, mivel több táncban is megnyilvánul az egymás közötti „versengés", „rivalizálás" a kitartásban, fürgeségben, levegőbe szökellésben és merész ugrásokban.

A női táncok is igen figyelemre méltóak; mMindegyikben kecsesség és báj van, összehasonlítva a klasszikus balettel ahol minden érzést és érzelmet hagyományos mozdulatokkal fejeznek ki. Gyengéd, finom és lágy nőies tánc ez, a táncosok aprókat lépnek, úgy tűnik mintha siklanának a színpadon.

A férfi táncosok is büszkék lehetnek magasan képzett eredeti tánctudásukra, nincs a világon olyan tánc, ahol a férfiak – cipőjük megerősítése nélkül – lábujjhegyen táncolnak. Hihetetlen férfias energiájuk, szédítően gyors forgásaik, pörgéseik felejhetetlen élménnyé teszik előadásukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

McCartneynak elege van

Sir Paul  McCartney-nak elege lett a felesége, Heather elleni folyamatos újságírói… Tovább olvasom