Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Jönnek a milliárdok az EU-ból

Az új magyar fejlesztési terv szerdai aláírásával eldőlt, mennyi fejlesztési pályázati pénz kerül az elkövetkezendő hét évben a régióba.

Összesen mintegy 7000 milliárd forint fejlesztési pénz áramlik az országba az Európai Unió következő, 2007–2013-as pályázati időszakában – erről szól az a megállapodás, amelyet szerdán írtak alá a kormány és az unió képviselői. Ez egyben az ország következő tíz évének fő fejlesztési irányvonalait lefektető Új Magyarországi Fejlesztési Terv uniós elfogadását is jelenti. A fejlesztési pénzek jelentős része a nagy ágazati, kisebb része pedig a regionális operatív programokat támogatja. Utóbbi összegből az elkövetkezendő években közel 148 milliárd jut a nyugat-dunántúli régiónak, Molnár Csaba, a regionális fejlesztési tanács elnöke szerint azonban ennek a többszöröse lesz a valós támogatás. – Ez az összeg csak a regionális programokban elnyerhető pénz, de ezenfelül természetesen pályázhatók a központi, ágazati programok is – mondta az elnök.

Molnár Csaba szerint a régiónkba áramló összes uniós támogatás akár 650–700 milliárd forint is lehet. Minden azon múlik, mondta az elnök, milyen minőségű pályázatokkal rukkolnak elő a vállalkozások, önkormányzatok, egyházak és civil szervezetek.

A regionális operatív program fő területet határoz meg; a legtöbb fejlesztési pénz, 38 milliárd forint a turizmusfejlesztésre jut majd. Erre szükség is van, ez ugyanis az egyetlen olyan terület, amelyre központilag nem, csak a regionális „kasszából" lehet pályázni. Ide tartozik a termálvizek kihasználását célzó Pannon Termál program, a kulturális, aktív és ökoturizmus, és a kereskedelmi szálláshelyek létesítése, magyarán a szállodaépítések. Hiába jelenti azonban a turisztika a megye egyik fő fejlődési lehetőségét, ez volt az egyetlen „tétel", amelyben a brüsszeli bizottság kivetnivalót talált: az uniós szakértők soknak tartották az erre a célra elkülönített forrásokat, ezért kisebb átcsoportosításra lesz szükség.

– Néhány százalékkal kevesebb lesz a turizmusra költhető pénz, de az jó helyre kerül: valószínűleg azt javasoljuk majd, hogy a szennyvízkezelési, csatornázási programok kapják az innen kieső összeget, arra ugyanis hatalmas az igény – mondta Molnár Csaba a két hét múlva esedékes döntésről.

A maradék négy prioritási terület nagyjából egyenlően osztozik a fejlesztési forrásokon. A regionális gazdaságfejlesztésre 23 milliárd jut, amelyből többek között az ipari parkok profitálhatnak, de ezen a területen számos megyei projekt sikerrel pályázhat a „nagy" ágazati gazdaságfejlesztési program pályázatain elnyerhető összesen 674 milliárd forintra is – a központi operatív programokat nézve itt összpontosulnak a legnagyobb pénzek. Városfejlesztésre ennél is több, közel 29 milliárd forintot nyerhetnek el a régió projektjei, többek között leromlott állapotú közterületek felújítására és lepusztult városrészek rehabilitációjára. Ebből Győrben a régóta felújításra váró Széchenyi tér és a teljes „renoválás" előtt álló Újváros (is) profitálhat, de a panelprogramok is innen finanszírozhatók.

Környezetvédelemre és közlekedésre összesen 29 milliárd forint jut az elkövetkezendő években. A legtöbben valószínűleg a szennyvíz- és csapadékvíz-elvezetésre kiírandó pályázatokat várják, de ide tartoznak az alsóbbrendű utak felújítási tervei is. (A nagyobb utak felújítására, építésére a központi operatív programokból érkezik pénz.)

Végül, de nem utolsósorban 26 milliárdot kapnak az úgynevezett humán közszolgáltatások: a régiós egészségügy – rendelők, házi ápolás (a kórházak megint csak a központi keretből pályázhatnak) –, a szociális ellátás, az alapfokú és a középfokú oktatás szakképzést nem érintő része.

Az unió nyár közepéig rábólint a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács hét évre szóló operatív programjára, ezután fogadja el a tanács az első két évre szóló akciótervet, nyár végén pedig napvilágot láthatnak végre a várva várt pályázatok.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedünk Párkapcsolat Vélemények erről-arról

• Feltqnt még valakinek rajtam kívül, milyen rossz az Árkádtól balra kikanyarodni a körforgalom… Tovább olvasom