Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Jön az egyszerűsített vállalkozói adó

15 százalékos adókulccsal érkezik jövőre az egyszerűsített vállalkozói adó. Az eva leginkább az egyéni vállalkozók és a bt.-k életét könnyítheti meg, a kft.-knek továbbra is könyvelniük kell számláikat.
Az egyszerűsített vállalkozási adót (eva) azok a vállalkozók választhatják, akiknek bruttó árbevétele - az általános forgalmi adóval együtt - nem haladja meg a tízmillió forintot. Az eva kiváltja az áfát, a társasági és a cégautó adót. Változatlan a 15 százalékos adókulcs is. Az ősszel parlament elé kerülő adótörvények lehetővé teszik, hogy azok a kereskedők is egyszerűsített és kedvező adózást választhassanak, akiknek árbevétele 25 millió forintnál kevesebb – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Burány Sándor államtitkár.

A tervezet szerint becsukják azokat a kiskapukat, amelyek segítségével a nagy cégek osztódással szaporodva az eva-körbe juthatnának be, illetve a munkavállalók kényszervállalkozót csinálhatnának alkalmazottaikból. Az államtitkár szerint erre az egyik lehetséges megoldás, hogy csak többéves működés után lehet majd választani az evát.

Burány szerint szigorúan körbebástyázták az evát, hogy a különféle kereszttulajdonlásokkal ne lehessen visszaélni a kedvező adózással. Így ki lehet védeni például azt, hogy valaki minimálisra csökkentse az adóját azzal, ha csak azt a bevételét viszi az evába, ami egy másik vállalkozásában – kevés költség esetén – nyereségként jelentkezik nála.

Százezreket érint az eva

Az államtitkár azt is elmondta a Magyar Hírlapnak, hogy a 10 milliós árbevételi határba jelenleg félmillió vállalkozás fér bele, közülük 380 ezer nyereséges. Burány Sándor szerint számukra mindenképpen előnyös lesz az eva, de várhatóan a veszteségesek közül is sokan áttérnek az új rendszerre, hiszen egyszerűbbé válik nyilvántartásuk, könyvelésük.

Az eva bevezetése jövőre akár 40-50 milliárdjába is belekerül a költségvetésnek. Burány ígérete szerint ezt a pénzt nem vonják el más közterhek emelésével a vállalkozóktól. Az államtitkár reményei szerint ugyanakkor az eva-val nőni fog az adóbefizetési kedv, ami akár kompenzálhatja is a kieső bevételt. Burány Sándor példaként a társasági adó 1995-ös csökkentését említette

Cél a vállakozások élénkítése

Burány Sándor megerősítette, hogy a kormány célkitűzése a vállalkozásélénkítés, a versenyképesség növelése, amit részben az adó és egyéb közterhek csökkentésével kíván elérni. A Pénzügyminisztérium számításai alapján jövőre mintegy kétszázmilliárd forinttal több pénz marad a civil szférában, aminek célja a gazdaság élénkülése és az életszínvonal növekedése. „Szó sincs arról, hogy amit az egyik kezünkkel adunk, azt a másikkal elvennénk." – mondta Burány Sándor a Magyar Hírlapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmes hírek: Cameron Diaz férfivadász szerepben

Cameron Diaz az Édes kis semmiségben egy igazi férfitipró nőt alakít. Édes-aranyos, kedves-szerelmes… Tovább olvasom