Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Jön a lift és a rejtett klíma

Magyarország - Kényelmesebbek lesznek a társasházak – legalábbis az újonnan épülők –, ugyanis életbe léptek az építési szabályok változásai. Többek között megszűnnek a „sufniszobák” és több lesz a lift.
Az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) legújabb módosításainak egy része a lakásvásárlók igényeit követi. Ilyen például az az előírás, hogy a háromszintes épületekbe is kötelező lesz liftet építeni – eddig ez négy emelettől volt kötelező –, a 13,65 méternél magasabb társasházakba pedig bútorliftet is be kell szerelni. Varga Béla, egy 10–24 lakásos társasházakat építő kft. vezetője szerint a komoly beruházók elébe mentek a szabályozásnak.

– A lift megléte döntő szemponttá vált, frekventált helyeken már alig lehet eladni emeleti, főleg tetőtéri lakásokat lift nélküli épületben. Érdemesebb bevállalni egy lift öt-hét millió forintos költségét, mintsem megkockáztatni, hogy egy jó lakás esetleg hónapokig nem kel el; még akkor is, ha a pluszköltséget nem nagyon lehet beépíteni a lakás árába, azaz kisebb lesz a haszon – véli a vállalkozó. Tapasztalatai szerint egyébként is akkora a verseny, hogy egyre több extrát kell nyújtani a vásárlóknak.

Fontos változás az is, hogy a nappalikra előírt 17 négyzetméteres minimumba ezentúl nem számít bele az úgynevezett amerikai konyha, s megszűnnek a túl kicsi – sokszor sufniszerű – szobák is: nyolc négyzetméter alatti helyiséget már nem lehet szobaként eladni. Más kérdés, hogy sokszor éppen erre van igény. „Gyakori, hogy a vásárló negyven négyzetméterbe szeretne mindent belesűríteni, elvárja, hogy legyen külön háló, nappali, gyerekszoba, így sokszor lakhatatlanul kicsi szobák készülnek" – mondja Varga Béla.

Az igazán zsebbe vágó változás azonban nem idén, hanem csak 2013-ban lép hatályba, akkortól kell ugyanis kötelezően garázzsal (vagy garázsbeállóval) és kerékpártárolóval együtt árulni a hatlakásosnál nagyobb társasházakat. A tároló már most sem számít luxusnak – a győri társasházakban eladott lakások nagy részéhez vásárolnak a leendő tulajdonosok, s nem sajnálják a négyzetméterenkénti 100 ezer forint körüli árat a 3–5 négyzetméteres helyiségért –, a garázs azonban sokszor áldozatul esik a „nadrágszíj meghúzásának". Varga Béla szerint csak a lakók fele vállalja be a vásárlást, ami nem csoda, hiszen a közös mélygarázsban 1,5–3,5 milliót kóstál egy beálló. A beruházók gyakran bérbeadással vagy kedvezményes részletfizetéssel áthidalják ugyan a problémát, de a több városrészben tapasztalható kínzó parkolóhiányért nem kis részben a garázsok kihasználatlansága a felelős.

S még egy apró, „esztétikai jellegű" módosítás: klímaberendezést már csak takarással lehet utólag felszerelni a társasházakra. Nagy Lóránt, a klímatechnikával is foglalkozó Sztártechnika Üzletház vezetője szerint ennek gyakorlati kivitelezése egyelőre kérdéses, hiszen a kültéri egységeknek megfelelő szellőzésre van szükségük, ráadásul korántsem biztos, hogy egy takaródoboz esztétikusabb, mint maga a klímaberendezés – nem véletlen, hogy a gyártók kínálatában sem szerepel hasonló elem...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szatírt fogott az iskola rendőre Csongrádon

Csongrád - Az iskola rendőre fogta el azt a csongrádi szatírt, aki egy hete az évnyitó ünnepség után… Tovább olvasom