Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Jön a guruló könyvtár

A megye ötven millióból guruló könyvtárat alakít ki, amely a könyvtár nélküli településeket "látogatná".
Támogatja a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a megye Közkincs hitelprogramban benyújtott pályázatát, így ötvenmillió forinthoz jut, hogy megszervezze guruló könyvtár szolgáltatását.

A megye 173 községe közül százban ezer alatti a lakók száma. Kilenc településen nincs könyvtár, tizennégyben semmilyen könyvtári szolgáltatás, a könyvtárral bíró községeknek is csak egyötödében mondható elfogadhatónak a könyvtár.

A községi könyvtárak kétharmad része heti egy alkalommal, akkor is egy-két órában tart nyitva. Nagy többségük évente csupán 10–15–20–25 könyvvel gyarapítja állományát, nem elhanyagolható hányada viszont egyetleneggyel sem.

Ezek az adatok is példázzák, hogy könyvtári ellátásban aligha beszélhetünk esélyegyenlőségről, ebből a meggondolásból pályázott idén nyáron a megyei önkormányzat a Közkincs hitelprogramban könyvtárfejlesztésre, s a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma elfogadta a pályázatot és támogatja azt. Egy korábbi könyvtári szolgáltatás újraindításához, a könyvtárbuszos szolgáltatáshoz ötvenmillió forintot biztosítanak: a szakminisztérium az összegből 25 millió forintot támogatásként nyújt, a másik 25 milliót tizenöt év alatt kell törleszteni a megyének, miközben a kamatot is a szaktárca fizeti.

A mozgókönyvtár szolgáltatás megszervezéséről tartott hétfőn sajtótájékoztatót dr. Medgyasszay László, a megyei közgyűlés alelnöke és Horváth József, a Kisfaludy-könyvtár igazgatója. A hitel kedvező elbírálása után a következő a menetrend: a megyének közbeszerzési eljárást kell kiírni a pénzintézetek között, ki nyújtsa a hitelt, annak elbírálása után következhet a könyvtárbusz szállítására kiírandó pályázat. Mindezek után jövő szeptembertől kezdheti meg kulturális misszióját az új szolgáltatás.

Azt tervezik, hogy kéthetente mind a harmincnégy településre ellátogat majd másfél-két órára a könyvtári busz. Három-ötezres állományában a könyvek mellett helyükbe visz többféle dokumentumot a kistelepülések lakóinak. Az autóbuszon lesz internetes elérhetőség, nyomtató és noha kölcsönző könyvtárként működik, szolgáltatása sokkalta szélesebb lesz.

A Kisfaludy-könyvtár igazgatója, Horváth József fontosnak tartja a guruló könyvtár újraszervezését. A mozgókönyvtár működésének évi költségét öt-hat millió forintra becsülik, az abban részt vevő kistelepülésektől ehhez csak névleges, évi ötven-hatvanezer forintos hozzájárulást várnak, a közművelődési normatívájuk csekély részét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimaraton hetedszer

tömegsport

A 16. Bécs–Budapest Szupermaraton harmadik napi, Győr–
Tovább olvasom