Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Jön a 10-30 %-os áramáremelés?

Annak ellenére, hogy küszöbön áll az új villamos energia-törvény változtatása, még mindig nem egyértelmű, hogyan érinti a liberalizáció a lakosságot. A gazdasági tárca jövőre 10 százalékos drágulás valószínűsít, de ezt cáfolni látszanak azok a sajtóértesülések, melyek szerint készült egy anyaga a minisztériumban „a legoroszabb esetre" is, amely 30 százalékos áremelkedéssel számol.

Az Országgyűlésnek júliusig kellene elfogadnia az áramrendszer átalakítását célzó villamosenergia-törvény változásait.

A törvényjavaslat teljesen új fejezetet nyitna a magyar áramszolgáltatásban. Lényege, hogy megszüntetné a hatósági árakat s a szolgáltatók területi korlátozásait, így elvben minden fogyasztó attól a szolgáltatótól vásárolhatna áramot, akitől akar, olyan áron, amilyet kialkudott magának. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a kisfogyasztóknak azért megmaradna a jelenlegi hatósági áras rendszer kilúgozott verziója, a hangzatos „egyetemes szolgáltatás" cím alatt.

A határidő közelségének ellenére, még mindig nem tudni, hogy mennyivel fognak nőni az árak a liberalizáció után. A GKM szakállamtitikára, Fleschman Balázs szerint elképzelhető, hogy jövőre 10 százalékkal emelkednek a lakossági árak. A törvénymódosítás beterjesztésekor Kóka János tárcavezető még úgy érvelt, hogy a liberalizáció általános árcsökkentést hoz, iletve bizonyosan nem lesz 20-30 százalékos áremelkedés. Ehhez képest a kormányközeli Népszabadság úgy tudja, hogy a „legrosszabb esetre" készült tervezet 30 százalékos áremelkedéssel számol.

Az új rendszerben megszűnik a Magyar Villamos Művek jelenlegi elosztó-, illetve árkiegyenlítő szerepe, a piacnyitás ellenzői ezért az áramárak hirtelen megugrásától, és a piac utolsó erős állami szereplőjének végzetes meggyengülésétől tartanak.

(Magyar Nemzet, Népszabadság. mno.hu)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos vereséget szenvedett válogatottunk Norvégiában

Súlyos vereséget szenvedett Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a magyar labdarúgó-válogatott… Tovább olvasom