Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Jólét és Szabadság (JeSz) lesz az MDF új neve

Jólét és Szabadságra (JeSZ) változtathatják az MDF nevét a párt vasárnapi, rendkívüli országos gyűlésén - jelentette be a rendezvény közben tartott sajtótájékoztatóján Makay Zsolt.
A pártelnök úgy fogalmazott, hogy az MDF vasárnap lezár egy korszakot, rendbe teszi szellemi és ideológiai alapkérdéseit és egyértelműsíti, hogy filozófiai alapja az Antall József által megfogalmazott polgári eszme. Szavai szerint az MDF számára az "Antalizmus az, amelyen újrakezdi", de egyben új fejezetet is nyit egy új politikai nemzedék bekapcsolásához. Kijelentette, hogy ha a vasárnap délutáni szavazáson többséget kap az új név, akkor a következő országos gyűlésen egy újabb, végérvényes szavazást tartanak, amikor a logóról és az arculati tervekről is döntenek a küldöttek. Kijelentette, az MDF meg akarja teremteni annak az alapjait, hogy az e-párt és az e-demokrácia jegyében a küldöttek mellett a párt minden tagja részt vehessen a döntésekben.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy intenzíven kezdték el felszámolni a párt adósságát, ami így 230 millió forintról közel 180 millióra csökkent. Megjegyezte, hogy a 2009-es európai parlamenti választás és a 2010-es parlamenti választás kampányából megmaradt kifizetetlen számlák jogosságát egy ügyvédi iroda vizsgálja. A párt ingatlanra felvett jelzálogalapú hitelét pedig nagy valószínűséggel még idén egy összegben fogják kifizetni. Ehhez bevonnak egy befektetőt is.

Arra a kérdésre, hogy Dávid Ibolya és Herényi Károly munkájára számítanak-e, azt felelte, hogy mindenkire számítanak, akik értik az új nemzedék kihívásait, de megjegyezte, hogy a volt pártelnök esetében fontos, hogy "tisztességgel tudja zárni az ellene folyó vádakat". Szintén feltételnek nevezte, hogy a párt munkacsoportja, amelyik átvilágítja a Dávid Ibolya irányítása alatt folytatott gazdálkodást és tevékenységet, ne tárjon fel semmilyen problémát.

Arra a felvetésre, hogy ki állt a 2009-es, a Seychelles-szigetekről érkező körülbelül 50 millió forintos, a pártnak címzett átutalás mögött, azt mondta, hogy megválasztásakor sem titkolta, hogy nem történt tisztességes átadás-átvétel, ezért ezeket az ügyeket is átvilágítják. Arra, hogy a párt európai parlamenti képviselőjét, Bokros Lajost meghívták-e a gyűlésre, azt mondta, nehezen tudják felvenni vele a kapcsolatot, de ez az időszak január végére "vagy így, vagy úgy eldől". Kijelentette, türelemmel voltak vele szemben, időt kapott, hogy végiggondolja, tud-e csatlakozni ehhez a formálódó közösséghez vagy demokrataként visszaadja-e a mandátumát.

Az országos gyűlés kezdetén, a résztvevők kivetítőn megnézték a 17 évvel ezelőtt elhunyt Antall József miniszterelnök 1990-ben, a parlamentben elmondott kormányprogramjának archív felvételét. Ezt követően a szólásra emelkedő Makay Zsolt arról beszélt, hogy az MDF vasárnap maga mögött hagy egy korszakot, amelyben voltak dicső és szomorú pillanatok. Dicsőnek nevezte egyebek között, amikor Antall József vezetésével valódi demokrácia és valódi szabadság alapjait rakták le Magyarországon. Ehhez mérhető dicső pillanatnak tartotta, hogy az MDF részese lehetett a "második polgári kormánynak" is.

Sajnálkozva jegyezte meg, hogy a jelenlegi, a harmadik "polgári gondolatot is magában hordozó" kormányban nincsenek ott. A nehéz és rossz pillanatok közé sorolta az ukrán-magyar alapszerződést, illetve azt, amikor 1993-ban az MDF és az SZDSZ "összekacsintott" és a kispártok kiszorítása érdekében négyről, öt százalékra emelték a parlamenti küszöböt.

Kijelentette, hogy két évtizede a parlamentbe bejutott erők a jólét és a szabadság ígéretével nyerték el a választók bizalmát. Leszögezte, hogy ez ma is jogos elvárás. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország még mindig gazdag, mert van benne egy olyan új nemzedék, amelynek tagjai sikeres magyarok és sikeres világpolgárok akarnak lenni.

Makay Zsolt arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnökben sokan Antall József utódját, a tiszta és az új nemzedék közös emberét látták. Szavai szerint a kormányfő az új nemzedék "alapító atyja lehetne", amire megvolt és meg is van minden esélye. A pártelnök azt mondta, hogy Orbán Viktor viszont "láthatóan fáradt és a múlt nemzedék fogságába esett". Kijelentette, hogy a miniszterelnököt a "tehetségtelen és az irigy nemzedék közül" sokan láttatják "diktátornak, a demokrácia felszámolójának". Makay Zsolt úgy fogalmazott, hogy a kormányfő "egyszerűen csak fáradt", mert "az elmúlt nemzedékkel való egyeztetgetések, a demokratikus mechanizmusok joggal fárasztják és joggal érezheti feleslegesnek ezeket".

Leszögezte, hogy az új nemzedék viszont tiszteli a demokráciát, a szabadságot a magántulajdont és a piacgazdaságot, "ezért mi most tisztelettel és alázattal kérjük: gondolja újra".

Olvasóink írták

 • 14. szocdem 2010. december 13. 09:38
  „Szegény Makay...

  HA értené is amiket mond, ha tudná hgy polgári szalonna nem lesz sosem azokból a komcsi kutyákból (Veres Péter körös, meg nem értett írók, értelmiségiek, az MSZMP III. vonala) amiből az MDF létrejött....

  Persze vannak akik megeszik ezt a maszlagot is, így lehet mindenféle igaz, és értelmezhető múlt nélkül zablatyokra alapitani egy pártot, majd ugyan így újra meg újra megújítani..

  Valamért az UBSz jut erről az eszembe. Az alapíók szociáldemokrata pártot akarnak alapítani - épp csak fogalmuk sincs róla hogy mi a szociáldemokrácia. Épp úgy ahogy az MDF-nek se sok köze van (Bokroson keresztül végképp) a jóléti, demokratikus polgári államrendszerhez.. Megjegyzem: nem is hiszem hogy van őrült aki akarna oylat, hiszn nekünk európai kapitalizmus kell, nem amérikás neolibsi baromság, amit az MDF ültetett be a közéletünkbe! NEm is tudna mást képviselni, mert se tudása, se szakembere nincs hozzá! Yessss......”
 • 13. annobon 2010. december 13. 09:06
  „Mind1, itt egy újabb "törpe minoritás"!”
 • 12. Csetneky 2010. december 12. 22:42
  „Hát a jólét már megvan, mivel összelopták magukat, de a szabadság kérdéses, tekinttel a folyamatban lévő büntetőügyekre. Egyszerre siralmas és nevetséges ez a bagázs.”
 • 11. Andersen 2010. december 12. 20:26
  „Finoman a fityesz felé vették újra az irányt, hátha azon az oldalvízen terem megint valami, jesz?”
 • 10. lacko26 2010. december 12. 18:52
  „Marhaság!! Szünjön meg a párt végleg. Ezek csak ingyenélök. Pazarolják az adofizetök pénzét. Ezek nem az országgal törödnek csak saját magukkal. Én még mindig azt mondom hogy az egypárt rendszer jobb volt. Nem volt ennyi ingyenélö. Ha a fidesz nyert akkor az kormányoz. A többi párt ugyse tud beleszolni semmi be. Akkor minek ülnek ott a parlamentbe.”
 • 9. Truder 2010. december 12. 18:23
  „Ó a szerencsétlenek:)) Ezek azt hiszik, ha nevet változtatnak, minden megváltozik?”
 • 8. háté 2010. december 12. 18:05
  „Mivel nagyon morbidnak tartom a névválasztást, utána néztem ki is áll mögötte.
  Ni igen. körülbelül ilyennek képzeltem el,--jólét és szabadság.
  Nem sokáig lesz e megszűnő párt elnöke.”
 • 7. Losba 2010. december 12. 17:55
  „Jólét és szabadság ,... lenina hakszli...:)”
 • 6. Primax 2010. december 12. 16:55
  „"...azt mondta, hogy intenzíven kezdték el felszámolni a párt adósságát, ami így 230 millió forintról közel 180 millióra csökkent."
  Saját bankszámláikról utaltak...?
  Elmebeteg egy gondolat : mindegyik párt közpénzekből garázdálkodik. Ebből élnek olyan jól...
  Felélik, elverik, ellopják, elsikkasztják ezt a lóvét, aztán a következő adag állami támogatásból "törlesztik, felszámolják" egy részét...
  A ZEMBEREK meg ennek örüljenek, hogy milyen remek csávók is ezek.
  Nevet változtatnak, mert nevet kell változtatniuk. A régi névvel már nem lehet tovább élősködni a nemzet nyakán. Minden istenverte politikai alakulat minden tagja a nemzeten élősködik. A ZEMBEREK munkájának köszönhetik a szép milliókat, milliárdokat, melyeket mindig nagy egyetértésben megszavaznak maguknak.
  Tetszenének inkább tagdíjat szedni, majd kiderülne a valódi támogatottság...
  Még hogy törlesztenek : lopnak tovább....mindegyik párt, kivétel nélkül.
  Az egyikük ráadásul most mindenféle kontroll nélkül teheti ezt.
  A ZEMBEREK meg örülnek, hogy milyen szép egy dolog is ez a a demokrácia, hiszen még az MDF is "törleszti" adósságát...”
 • 5. Jandex 2010. december 12. 16:30
  „Ezeknek a maradék is elment? Yes!”
 • 4. háté 2010. december 12. 16:26
  „Jesz---akik ilyen nevet adnak egy pártnak, azoknál elment a józan gondolkodásra való hajlam.Míg nem késő Addig kellene felelősségre vonni a párt neve alatt Magyar értékeket ellopó aljas gazembereket, míg el nem tűnnek!
  -herényitől-ultraibolyáig.”
 • 3. csabrab 2010. december 12. 16:23
  „Kis hülyék,Ti már eltüntetek a történelem szemetesládájában.”
 • 2. kó_pé 2010. december 12. 16:06
  „Miért nem LMDF : Lehet Más Demokrata Fórum.”
 • 1. tricse 2010. december 12. 15:12
  „Jólét! Ez tetszik? És ki lesz a szerájf?:))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP Csányi Sándorhoz fordul magánnyugdíjpénztár-ügyben

Az MSZP-s Török Zsolt az OTP elnök-vezérigazgatójához fordul magánnyugdíjpénztár-ügyben; azt kéri,… Tovább olvasom