Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Jól teljesítettek a rábaközi adózók

A rábaközi adózók teszik, amit muszáj, tehát fizetnek. Persze akadnak kivételek, ám őket jobbára az anyagi helyzetük gátolja abban, hogy eleget tegyenek kötelezettségüknek.

Nem sokan vannak, akik elmulasztják befizetni a kirótt összeget, aminek főleg anyagi okai vannak. 

Szeptemberben járt le a helyi adók befizetésének határideje. Néhány rábaközi faluban arról érdeklődtünk, milyen közterheket vetettek ki az önkormányzatok, mennyi bevételt terveztek, illetve miként viszonyultak adózási kötelezettségükhöz a helybeliek. Abban egyezett a megkérdezettek véleménye, hogy az adómorállal nincs különösebb gond.

Nem sokan vannak azok, akik elmulasztják befizetni a kirótt összeget, aminek főleg anyagi okai vannak. Ezt a pénzt többnyire a működési költségek fedezésére fordítják, fejlesztésre kevésbé futja belőle.
Rábatamásiban a magánszemélyek kommunális adójának mértéke 12 ezer forint ingatlanonként, de az állandó lakosok hatvanszázalékos kedvezményt kapnak: 4800 forintot fizetnek. Ebből az adófajtából 2,3 millió forintos bevételt terveztek. Az iparűzési adó 1,3 százalék, a tervezett bevétel 2,2 milliós. A gépjárműadóból 2 millió forintos bevételt remélnek. Szabó István polgármester szerint a teljesítést illetően nincs okuk panaszra, hisz ez az arány eléri a 90 százalékot.

Acsalagon – miként Jéger Mihály polgármestertől megtudtuk – a kommunális adó 3 ezer forint ingatlanonként, melyből 510 ezer forint bevételt terveztek és szeptember végéig 452 ezer forint be is folyt. A nem állandó lakosok négyzetméterenként 500 forint építményadót kötelesek fizetni. Ebből a tervezett bevétel összege félmillió, a teljesítés 541 ezer forint lett. Gépjárműadóból 950 ezer forinttal számoltak, ezzel szemben a teljesítés 978 ezer forint.

Páliban az iparűzési adóból – melynek mértéke hét ezrelék – 1,4 millió forintra számítottak. Az építményadóból – négyzetméterenként 500 forint a nem állandó lakosoknak – 635 ezer forint bevételt terveztek, míg gépjárműadóból ez az összeg 1,8 millió forint. Emellett 85 ezer forint talajterhelési díjat is kivetettek. Póczik András polgármester a teljesítések arányát 90 százalékra becsülte.

Zsebeházán 770 ezer forint iparűzési adót vetettek ki és az adózók 732 ezer forintot fizettek be. A tervezett gépjárműadó 381 ezer, a bevétel 376 ezer forint – tudtuk meg Kovacsics Lajosnétól, a körjegyzőség főelőadójától, aki azt is elmondta, hogy Szilban a magánszemélyek kommunális adójából 3,6 millió a várt és 3,5 millió a befolyt összeg. Iparűzési adóból 11,1 millió forintot terveztek, amelyből 11,06 millió realizálódott. A gépjárműadó gyanánt kivetett 7,8 millió forintból 7,1 milliót fizettek be az érintettek.

Bősárkányban a számított 7,5 millió forint iparűzési adóból szeptember végéig 6,8 millió folyt be. Gépjárműadóból 9 millió forint volt a tervezett és 7,6 millió a teljesített összeg. Építményadóból 1,5 millió forint bevételre számítottak, ezzel szemben 1,7 millió teljesült. Ám miként Szalay Imre polgármester megjegyezte: ez utóbbi fizetése alól az állandó lakosok mentességet kapnak.

Takács Csaba polgármester tájékoztatása szerint Bágyogszováton a helyi adóbevételek a magánszemélyek kommunális adójából, iparűzési adóból és a gépjárműadóból tevődnek össze. A három adónemből összesen 8,2 millió forint bevételt terveztek, ugyanakkor 9,8 milliót realizáltak. A többlet elsősorban az iparűzési adó növekedéséből adódik. Kivetették a talajterhelési díjat is, 120 forintot köbméterenként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajánlat

Tovább olvasom