Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Jól nyomják: eddig 6 millió Erzsébet-utalványt állítottak elő

Erzsébet-utalvány gyártása december 21. óta folyik, eddig mintegy 6 millió utalványt állítottak elő a Pénzjegynyomdában.
A béren kívüli juttatások új elemeként megjelent, az állam által támogatott Erzsébet-utalvány gyártása december 21. óta folyik, eddig mintegy 6 millió utalványt állítottak elő a Pénzjegynyomdában - közölte az utalványt kibocsátó Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. hétfőn az MTI-vel.

Hozzátették: a Pénzjegynyomda Zrt. akár havi 30 milliót is le tud gyártani belőle.

Az Erzsébet-utalványt a januári fizetéskor, február elején kaphatják meg azok a munkavállalók, akik ilyet igényeltek, eddig mintegy 700 ezren. A megrendelések száma folyamatosan nő.

Az utalványokat 300, 400, 500, 600, 1000 forintos címletekben gyártják.

Erzsébet-utalványokat nyomtatnak a Pénzjegynyomdában. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

A jelenlegi tapasztalatok szerint átlagosan 5000 forint értékű tömb igénylése a jellemző - a munkaadók 84 százaléka 5000 forintos, 7 százaléka ennél több, míg 9 százaléka ennél kicsivel alacsonyabb értékben rendelt. Februárban, az első Erzsébet-utalványok kiszállítása ingyenes minden megrendelő számára az ország bármely pontjára.

Az étkezési utalványokat számos biztonsági elemmel, köztük fémszállal látják el. A papíralapú utalvány kötelező tartalmi eleme a vonalkód is, az "Erzsébet-utalvány" elnevezés, a kibocsátó neve és elérhetősége, a beváltási érték forintban kifejezve, az utalvány felhasználhatóságának köre, a lejáratának időpontja.

Az Országgyűlés 2011. november 21-én fogadta el az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely 2012. január 1-jétől a béren kívüli juttatási elemek közé emelte az Erzsébet-utalványt.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kizárólagos jogosultságot kapott az új, Erzsébet-program keretében kibocsátott, étkezési célra felhasználható Erzsébet-utalvány forgalmazására.

Erzsébet-utalványokat nyomtatnak a Pénzjegynyomdában. Fotó: MTI/Kollányi Péter (galéria)

Az utalvány az MNÜA által papír alapon vagy elektronikus formában kibocsátott, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány. Az Erzsébet-utalványt ebben az évben meleg étel vásárlására is el lehet költeni, a kormányzat azért döntött így, hogy zökkenőmentes legyen az új cafeteria-rendszerre való átállás.

Az Erzsébet-utalvány egyelőre papíralapú, de már 2012-ben megjelenik elektronikus, azaz plasztikkártya változata is. A kettő párhuzamosan és választhatóan áll majd a felhasználók rendelkezésére, azaz mindvégig vegyes rendszer lesz.

Az Erzsébet-utalvány forgalmazásából realizálható eredmény kizárólag állami közfeladat ellátására fordítható. Az Erzsébet-program a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és annak egyszemélyes tulajdonában álló Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. meglévő erőforrásait felhasználva valósul meg, a magyar költségvetést terhelő új források bevonása nélkül. Az új rendszernek köszönhetően 2012-ben várhatóan mintegy 10 milliárd forintot lehet majd megpályáztatni szociális célokra átlátható módon.

Olvasóink írták

 • 5. .viki27. 2012. január 17. 20:58
  „csak azt nem értem miért kell ezt a baromságot reklámozni!Szent Erzsébet forog a sírjában mert Ő a szegényeket támogatta ez a hazug zseb diktátor pedig még jobban nyomorba dönti Őket.Az enni kék utalványnak nem kellett reklám nagyon sok ember fizetés előtt abból tudott vásárolni és 18000 FT értékben.Nagy ívben lesz...om melyik külföldi viszi ha viszi de ha csak így lehet megélni?Több mint húsz éve várjuk, hogy jobb lesz de soha semmi nem jön össze mert valakik nem akarják ha ellenzékben vannak ha kormányon!”
 • 4. Dwatson 2012. január 16. 21:13
  „A mi cégünknek elment az erre fordítható pénze a béremelésekre...”
 • 3. b.ildi57 2012. január 16. 20:34
  „onem ha nem tudsz valamit akkor nézz utána a neten.
  Végre nem a franciák teszik el az étkezési utalványok kibocsátásából eredő bevételt.
  Szinte hihetetlen hogy ezt is a külföldiek csinálták.”
 • 2. onem 2012. január 16. 17:54
  „ez lesz az új inflációs pénzhelyettesítő?”
 • 1. kismarti 2012. január 16. 14:24
  „Én ebből valószinüleg csak 5.000 Ft értékban látok! Engem az érdekelne, hogy mennyit adnak el belőle havonta! Azzal többre mennénk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schiffer: kizárt, hogy szakadjon a frakció

Schiffer András szerint nem fog kettészakadni az LMP frakciója azért, mert szombaton bejelentette… Tovább olvasom