Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Jól fial a bécsi tőke

Ausztria külföldi befektetéseinek 60 százaléka bécsi cégektől származik. Magyarország a második legfontosabb célországa a bécsi tőkének – adja hírül a Compress bécsi ügynökség.

Az Osztrák Nemzeti Bank összesítése szerint 2005 végén összesen 57,5 milliárd euróra rúgtak az osztrák vállalatok külföldi befektetései. Az osztrák fővárosban működő vállalatok külföldi befektetéseinek 42 százaléka (14,5 milliárd euró) Közép- és Kelet-Európába irányult. Csehországban 3, Magyarországon és Lengyelországban 2,2, Szlovákiában 1,5 milliárd eurót, az unió tizennégy régi tagállamában összesen 8,9 milliárd eurót fektettek be a bécsi cégek.

A pénzügyi szektor mellett elsősorban a telekommunikációs, építőipari, ingatlan-, tanácsadó, számítástechnikai, valamint vegyipari termékekkel és kőolajjal kereskedő vállalatok igyekeznek megvetni a lábukat Közép- és Kelet-Európában. Külföldi leányvállalataik és részesedéseik révén az osztrák főváros vállalatai 2005-ben összesen hárommilliárd euró bevételhez jutottak, 1995-ben ez az arány még 938 millió euró volt. A külföldön szerzett nyereségből 1,46 milliárdot Ausztriában fektettek be.
A legtöbb jövedelmük a szomszédos országokban befektetett tőkéből származott: Csehországban 500 millió, Magyarországon pedig 350 millió eurót fialt a bécsi pénz, ami 17 százalékos hozamot jelent. A bécsi cégek külföldi leányvállalatai 170 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, 15 százalékkal többet, mint az előző évben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenöt éve fújnak

Jubileumi koncertre készül a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar. Az úttörőzenekarból… Tovább olvasom