Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Jöjjenek a delfinek!

A Kisalföld szombati számában megtekinthető a köz véleménye, miszerint a válaszadók nyolcvankilenc százalékát nem érdekli a magyar labdarúgás. Természetesen ez nem egy reprezentatív felmérés eredménye és a futballban lévők csak bizakodhatnak benne, a valóság azért ennél szebb képet mutat (bár a tavaszi bajnoki nyitány látogatottsága is inkább az érdektelenséget tükrözi).
A sportág sorsának alakítói (tisztelet a kivételnek) az elmúlt évtizedekben mindent meg is tettek azért, hogy a futballunkról alkotott vélemény ilyen lesújtó lehessen. Hosszú lenne felsorolni a vétkek listáját – és talán az olvasó örömmel el is tekint ettől –, hiszen akik figyelemmel kísérik a labdarúgás fejleményeit, azok maguk is könnyedén fel tudnának sorolni belőlük néhány tucatot.

Az, hogy mi és miért alakult a futballunkban úgy, ahogy, arról tanulmányt lehetne írni, de az is tény: úgy a hetvenes évek óta sikk belerúgni a magyar futballba – akkor is, ha nem érdemli meg. Hofi Géza már akkor nyilvánosan cikizte a hazai focit, amikor a válogatottunk negyedik helyen végzett az Európa-bajnokságon, ezüstérmes volt az olimpián, megnyertük az utánpótlás EB-t, az Újpest a négy között esett ki a Bajnokcsapatok Európa Kupájából, a Ferencváros döntőt játszott a KEK-ben. Hogy csak azokat soroljam, amik éppen eszembe jutottak...

Tény az is, egy ideje szinte csak bosszúságban van részük a drukkereknek, sikerélményből meglehetősen szegényes a felhozatal. A válogatott húsz éve nem szerepel vb-n, harminckét éve EB-n, legutóbb 1996-ban Atlantában játszhatott az olimpián. Valami apró nemzetközi sikert csak válogatottszinten lehet remélni, hiszen az európai klubtornákat már jó ideje letarolják a nagy és gazdag csapatok. Néha akad egy-egy Sturm, Rapid vagy Artmedia, amely megzavarja a „nyugalmukat", de a BL-főtáblára kerüléssel gyakorlatilag ki is merülnek a lehetőségeik. Az ember csak kapkodja a fejét a futballisták külföldi keresetei hallatán – és ehhez már nem kell csak Nyugat felé tekinteni –, miközben itthon a klubok egy része folyamatosan a csőd szélén áll. Persze ettől még nem lenne törvényszerű, hogy ősz elejétől rendre a magyar csapatok nélkül rendezik az európai kupákat, de mint tudjuk, csodatévők viszonylag ritkán születnek...

Győr és Sopron bizonyos szempontból üdítő kivételnek számít a magyar futballsivárságban. A hűség városában nagyjából kész egy olyan pálya, amelyről régen csak álmodtak. Ha Vízer úr komolyan gondolja, nemsokára talán még a kupagyőztesnél is jobb csapat szerepel benne. Győrben pedig most már valójában megkezdődött a stadion átépítése. Tarsoly Csaba tulajdonos legutóbb egy kuriózumot is ígért, amit azonban nem árul el a szerződés aláírásáig. Egyes hírek szerint az unikum egy Közép-Európában egyedülálló delfinárium lesz.
Gondolom, azért ő is annak örülne igazán, ha néhány év múlva mégsem az lenne a stadionban a legnagyobb látványosság...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köztisztviselők báloztak

Tizenegyedik alkalommal báloztak a hétvégén a megye földhivatali dolgozói. A hangulatot operett-… Tovább olvasom