Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Jöhet az IMF-tárgyalás - szárnyal a tőzsde és a forint

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette: megkezdődhetnek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal. Fellegi akár az egykulcsos adóról is tárgyalna.
18:10 - Fellegi  Tamás jelentős mérföldkőnek nevezte, hogy elhárultak az akadályok az  IMF/EU-hiteltárgyalások megkezdése előtt. Elmondta, hogy a csomag  nagysága a tárgyalásokon dől majd el, a kormány pedig továbbra is  elővigyázatossági hitelkeretről tárgyalna.


17:40 - Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletének vezetője szerint az Európai Bizottságnak a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos szerdai döntései azt mutatják, hogy a magyar fél fontos és jó eredményeket ért el a végrehajtó testülettel folytatott konzultációs folyamatban.
Györkös Péter nagykövet a döntések bejelentése után Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, azok világosan mutatják, hogy a korábban aggodalmakra okot adó témák túlnyomó többségét sikerült tisztázni.

A legfontosabb eredménynek azt nevezte: megnyílt az út, hogy megkezdődjenek a tárgyalások a magyar kérésnek megfelelő nemzetközi pénzügyi támogatási programról.

Az Európai Bizottság egyebek között azt jelentette be: készen áll a hivatalos tárgyalások megkezdésére egy elővigyázatossági hitelkeretről. Magyarország a tervek szerint az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytat ilyen tárgyalásokat.

A végrehajtó testület arról is döntött, hogy lezárja a kötelezettségszegési eljárást a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó törvény ügyében, amennyiben "Magyarország végigviszi az általa bejelentett intézkedéseket". Az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírói nyugdíjkorhatár csökkentésének ügyében viszont Brüsszel az Európai Bírósághoz fordul.

A magyar nagykövet hangoztatta, a döntések jó eredményeket jeleznek, de nem jelentik azt, hogy a két fél az eljárásokkal kapcsolatos folyamat végére ért volna.

Mint mondta, a közös szabályok és eljárások részét képezi az is, hogy a bizottság egyes ügyeket az uniós bíróság elé visz. Úgy fogalmazott: az ezzel kapcsolatos döntés sem jelenti a kompromisszumkészség és az egyeztetések hiányát, hanem elsősorban azt mutatja, "egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet" az adott témában.

Györkös Péter kiemelte, hogy a kormány a kötelezettségszegési eljárások megkezdése óta, az elmúlt hónapokban intenzív, a tárgyra koncentráló párbeszédet folytatott az uniós bizottsággal. Külön említette az Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök között kedden folytatott informális találkozó jelentőségét.
A magyar illetékes méltatta egyúttal az uniós bizottság "nagyon konstruktív" hozzáállását.

Hozzátette, hogy több EU-tagország is építő jelleggel járult hozzá a folyamathoz.


16:45 - Az  egykulcsos adó tárgyalási téma lehet az IMF/EU egyeztetésen, de a  kormány elvi pozíciót foglal el ebben a kérdésben, és nem áll  szándékában az arányos egykulcsos adórendszeren változtatni - mondta  Fellegi Tamás egyes pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért  felelős tárca nélküli miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.  

Megerősítette, hogy a magyar kormány egy elővigyázatossági  hitelről kíván tárgyalni a nemzetközi szervezetekkel, ami védőhálót  jelent az ország számára.

16:40 - Nagyot erősödött a forint kedden és szerdán, annak köszönhetően, hogy elhárultak az akadályok az IMF/EU hitelkeret-tárgyalások elől: délután négykor az eurót 288,05 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben, szemben a kedd délutáni 294,11 forinttal, illetve a hétfő délutáni 299 forint feletti jegyzésekkel.

16:20 - Fellegi  Tamás közlése szerint az IMF/EU-hitelkeret nagysága a nemzetközi  szervezetekkel folytatandó tárgyalásokon dől majd el.  

Jelentős mérföldkőhöz érkeztünk, a kormány arra törekedett,  hogy az IMF/EU-val gazdasági, gazdaságpolitikai kérdésekről  induljanak majd a tárgyalások - mondta a tárca nélküli miniszter  szerdán Budapesten a kormányszóvivői tájékoztatón.  

Fellegi Tamás, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban az IMF/EU-hitelkonstru
Fellegi Tamás, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban az IMF/EU-hitelkonstrukcióval kapcsolatos tárgyalások témakörben. Fotó: MTI/Soós Lajos

Kijelentette: a tárgyalások időtartamát most még nem lehet  meghatározni, a hitelkeret nagyságáról is a tárgyalóasztalnál kell  dönteni. Hozzátette, hogy egy ilyen tárgyalás normálisan is több  hétig szokott tartani, ám a jelenlegi nemzetközi pénzügyi helyzetben  a szokásosnál hosszabb időt vehet igénybe.  

A lényeges politikai döntés után most a következő lépés  szakértői szinten egyeztetni a tárgyalás menetrendjét, ezt követően  lehet a kezdés időpontjáról beszélni - mondta az egyes pénzügyi  szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli  miniszter.   

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán jelentette be: az EB  készen áll arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások  Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy  elővigyázatossági hitelkeretről. Az Európai Bizottság szerdai ülésén  úgy ítélték meg, hogy Magyarország "elégséges lépést tett és  kötelezettséget vállalt" ahhoz, hogy elinduljanak a hivatalos  tárgyalások - derül ki a brüsszeli hivatalos közleményéből.


15:35 - Az MSZP  kétségesnek tartja, hogy valóban létrejön egy új IMF-megállapodás,  szerintük ugyanis a kormány az Európai Bizottság szerdai döntését is  "időhúzásra" használja majd.  

Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke, országgyűlési  képviselője beszélt erről kérdésre válaszolva szerdán, Budapesten  tartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a brüsszeli testület  szabad utat adott ugyan a Magyarország és az Európai Unió, illetve a  Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti hiteltárgyalások megkezdéséhez,  ám ő a kormány elmúlt két éves tevékenységéből ítélve arra számít,  hogy mégsem kerül sor megegyezésre.

Kiemelte: Orbán Viktor eddig  mindig másként beszélt ugyanarról belföldön és külföldön, vagyis  szerinte a kabinet nem használja majd ki a most megnyílt  lehetőséget. Gúr Nándor arra számít, hogy erre a külföld is rájön  néhány hónapon belül és akkor ismét gyengülni kezd majd a forint  árfolyama.


15:20 - Jelentős  erősödéssel reagált a Budapesti Értéktőzsde arra a szerdai brüsszeli  bejelentésre, hogy az Európai Bizottság szabad utat adott a  tárgyalások megkezdésére Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap  között egy elővigyázatossági hitelkeretről.


15:15 - Az LMP  szerint az Orbán-kormány kapitulációval kezdte az IMF-hitelhez  vezető hosszú utat. Jávor Benedek frakcióvezető szerdai, budapesti  sajtótájékoztatóján azt mondta, ha a kabinet hamarabb engedett  volna, azzal akár ötvenmilliárd forintot is lehetett volna spórolni.  


15:10 - Pleschinger Gyula nem zárja ki, hogy Magyarország még az  IMF/EU-hitelmegállapodás megkötése előtt kilép a nemzetközi  kötvénypiacra.  

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egy szerdai  háttérbeszélgetésen elmondta: azt azonban "rossz üzenetnek" tartaná,  ha a kötvénykibocsátás a tárgyalások megkezdését is megelőzné.  

Az államtitkár szerint informális értesülései alapján a  hiteltárgyalások megkezdődhetnek, amint a magyar parlament  jóváhagyja a jegybanktörvénynek az Európai Unió által kívánt  módosítását.  

"Azt hiszem, ez heteken belül megtörténhet" - mondta.  

Hozzátette: a magyar kormány beleegyezett, hogy Simor András  jelenlegi jegybankelnök mandátumának lejártáig nem növelik a  monetáris tanács tagjainak számát és nem neveznek ki harmadik  alelnököt.  

Simor mandátuma 2013 márciusában jár le.  

Pleschinger Gyula újságíróknak elmondta: Budapest arra számít,  hogy a tárgyalásokon gyors megállapodás születik, mert a felek  véleménye "a gazdaságpolitika lényegét tekintve" nem áll távol  egymástól. 


15:00 - Akár két héten belül Magyarországra utazhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU tárgyalóküldöttsége, miután az Európai Bizottság szerdán szabad utat adott a finanszírozási csomagról szóló tárgyalások megkezdéshez, de továbbra is megvan annak a kockázata, hogy a tárgyalási folyamat elhúzódik - vélekedtek a brüsszeli döntés szerdai bejelentése után londoni felzárkózó piaci elemzők.


14:51 - Gyurcsány Ferenc szerint jó hír, hogy az Európai Bizottság szerdán szabad utat adott a Magyarország és az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti hiteltárgyalások megkezdéséhez. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint azonban az elmúlt fél év háborúskodása sok kárt okozott az országnak.

A volt miniszterelnök újságíróknak azt mondta: Magyarország ez idő alatt meggyengült, politikai és pénzügyi tekintélyének jó részét elvesztette.

Ráadásul - folytatta - a magas kamatok miatt a költségvetés naponta mintegy ötszázmillió forintot vesztett azzal, hogy az államadósságot csak 8-9 százalékos hozamok mellett lehetett finanszírozni, a tartósan gyenge forintárfolyam pedig oda vezetett, hogy a devizahiteleseknek a feltétlenül szükségesnél többet kellett törleszteniük.

Hozzátette: továbbra sem tudni, mi értelme volt a háborúskodásnak, mert nincs egyetlen eredmény sem, amit Orbán Viktor kormányfő elért volna, kedden végül a jegybanktörvény az unió számára elfogadható módosítására is ígéretet kellett tennie José Manuel Barroso bizottsági elnöknek.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a neheze csak ezután jön, a kormánynak meg kell állapodnia az EU-val és az IMF-fel. Ennek feltétele egy olyan középtávú gazdasági-társadalmi program, amely biztosítja a tartós növekedést és költségvetési egyensúlyt, ma azonban se növekedés, se egyensúly nincs - mondta, megjegyezve: a cél érdekében az orbáni gazdaságpolitika egészét felül kell vizsgálni.

Arra a kérdésre, hogy mikorra születhet meg az IMF-megállapodás, úgy válaszolt: miniszterelnökként szerzett tapasztalata, hogy erre 2-3 hét is elég lehet, de mivel az Orbán-kormány és tárgyalópartnerei között nagy "az elvi különbség", ennél várhatóan több időre lesz szükség. Mint mondta, a Széll Kálmán-terv új változata az egyensúlyi követelmények nagy részének eleget tesz, de nem ad reményt a növekedésre; szerinte az a kérdés, hogy ezt megfelelőnek ítéli-e az IMF.


14:38 - A Magyar Nemzeti Bank üdvözli, hogy megkezdődnek a pénzügyi védőhálóról a tárgyalások a kormány és az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap között, az egyeztetéseken a jegybank is részt vesz - válaszolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI kérdésére szerdán.

Az MNB megnyugvással veszi tudomásul, hogy a kormány az európai uniós alapszerződés szellemében garanciákat vállalt a jegybanki függetlenség biztosítása érdekében - fűzik hozzá a közleményben.

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán jelentette be, a bizottság készen áll arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó testület ülésén úgy ítélték meg, hogy Magyarország "elégséges lépést tett és kötelezettséget vállalt" ahhoz, hogy elinduljanak a hivatalos tárgyalások.


14:14  - Kész az Európai Bizottság lezárni a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárást a Magyar Nemzeti Bank ügyében, az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírói nyugdíjkorhatár csökkentésének ügyében viszont az Európai Bírósághoz fordul - jelentette be az uniós végrehajtó testület szóvivője szerdán Brüsszelben.

Olivier Bailly a testület e témában aznap született döntéseit ismertetve elmondta: a biztosok úgy ítélték meg, hogy az elhatározott lépéseknek köszönhetően a magyar jegybanktörvény összhangban lesz az uniós jogszabályokkal. Emlékeztetett arra, hogy a módosítások végrehajtásáról Orbán Viktor miniszterelnök kedden személyesen is biztosította José Manuel Barroso bizottsági elnököt.

"Amennyiben Magyarország végigviszi az általa bejelentett intézkedéseket, úgy a bizottság a jogszabályok elfogadása után készen áll lezárni az ügyet, mivel ezek a módosítások hatályon kívül helyeznék azokat a magyar jogszabályi rendelkezéseket, amelyek összeegyeztethetetlenek voltak az uniós szerződések függetlenségre vonatkozó követelményeivel" - olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatban a bizottság tapasztalt előrelépéseket, de úgy véli, hogy a nemzeti hatóság létrehozása, illetve az intézmény elnökének elbocsátása továbbra is uniós jogba ütközik.
Brüsszelben ezzel összefüggésben most nyugtázták: Magyarország a nemzeti jogszabályok április 3-i módosításával részben orvosolta az aggályokat, ezért az aggályok egy része elesik.

"A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság létrehozásával azonban Magyarország egyúttal idő előtt megszüntette a 2008 szeptemberében kinevezett korábbi magyar adatvédelmi biztos hat évre szóló megbízatását, amely csak 2014 szeptemberében járt volna le.

A nemzeti adatvédelmi felügyelő hatóság személyi függetlensége, amely magában foglalja a hivatalból történő elmozdítással szemben a megbízatás ideje alatt érvényesülő védelmet is, az uniós jog alapvető követelménye. A nemzeti adatvédelmi hatóság átszervezése nem indok az e követelménytől való eltérésre" - érvelt közleményében az uniós testület.

Ezért az Európai Bizottság - Viviane Reding igazságügyi kérdésekben illetékes testületi alelnök javaslata alapján - úgy döntött, hogy az Európai Bíróság elé utalja az ügyet.

A bírói nyugdíjkorhatárt illetően az Európai Bizottság szerdai közleménye felhívta a figyelmet arra: miután 70-ről 62 évre szállították le a bírák, ügyészek és közjegyzők szolgálati viszonyának felső korhatárát, az intézkedés végrehajtása csak idén 236 bíró szolgálati viszonyának megszüntetését eredményezné. Ezáltal mindössze egy év alatt az összes bíró csaknem tíz százalékának megszűnne a szolgálati viszonya. Az intézkedés emellett érintené a közjegyzők mintegy 25 százalékát is.

Brüsszel szerint az új rendelkezések emellett - az életkoron alapuló hátrányos munkahelyi megkülönböztetés uniós tilalmára figyelemmel - "objektív indokok nélküli változtatást jelentenek egy hivatás képviselőinek szolgálati viszonyára vonatkozó kötelező felső korhatár tekintetében".
Az Európai Bizottság Reding javaslatára ezt az ügyet is a luxembourgi székhelyű uniós bíróság elé utalta. Egyben azt is kéri, hogy az Európai Bíróság sürgősséggel vizsgálja meg a kérdést. A magyar hatóságoktól azt kéri Brüsszel, hogy ennek a szabálynak a gyakorlati alkalmazását a gyorsított ítélethozatalig függessze fel.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó testület azt is közölte szerdán, hogy továbbra is aggályai vannak általában a magyarországi igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban. Konkrétan kiemeltek két pontot: az Országos Bírósági Hivatal elnökének a konkrét ügyben eljáró bíróság kijelölésére vonatkozó jogkörét, valamint a bírák - saját hozzájárulásuk nélküli - kirendelésének lehetőségét. A bizottság a közlemény szerint "attól tart, hogy ezek az intézkedések érinthetik az uniós jog hatékony magyarországi érvényesülését", valamint az állampolgároknak és a vállalkozásoknak független bíróság előtti jogorvoslathoz fűződő jogát.

Az Európai Bizottság megjegyezte: egyeztetések folynak a magyar hatóságok, valamint az Európa Tanács és annak Velencei Bizottsága között, emellett pedig a magyar Országgyűlésben jelenleg is zajlik a bíróságok igazgatásáról szóló jogszabályok módosításának vitája.

Az Európai Bizottság szoros figyelemmel fogja kísérni az ügyet, "és figyelembe fogja venni, hogy a módosítások végrehajtása a Velencei Bizottság álláspontjának megfelelően fog-e megtörténni" - olvasható a közleményben.

Olivier Bailly bizottsági szóvivő elmondta: Viviane Reding a nyár előtt találkozót fog összehívni az EU legfelsőbb bíróságai elnökeinek hálózatával. A találkozóra meghívást kap majd a magyar igazságügyi miniszter, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, az Országos Bírói Tanács elnöke, valamint a magyar Alkotmánybíróság és a Kúria bírái, hogy felvilágosítást adjanak a magyar igazságszolgáltatás helyzetéről.

"A bizottság fenntartja magának a jogot, hogy ebben az ügyben is kötelezettségszegési eljárást indítson, amennyiben nem lenne meggyőződve arról, hogy Magyarországon a független bíróságok az uniós jog előírásainak megfelelően, hatékonyan fogják alkalmazni az uniós jogot" - áll a szerdai brüsszeli közleményben.

14:08 - Elemzők szerint akár már a nyáron létrejöhet a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval azt követően, hogy szerdán az Európai Bizottság bejelentette, készen áll, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal.

Az MTI által megkérdezett makroelemzők komoly, lényegi előrelépésnek nevezték a bejelentést, úgy vélték, a korábbiakhoz képest felgyorsulhat a tárgyalási folyamat.

Hangsúlyozták, a hírt nagyon pozitívan fogadták a piacok, jelentősen erősödött a forint, meredeken estek az állampapír piaci hozamok.
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint, ha Brüsszel nem emel kifogást a Széll Kálmán Terv 2.0 programmal szemben, akkor az IMF is el fogja fogadni.

Az elemző úgy vélte, a terv alkalmas arra, hogy tartósan 3 százalék alá szorítsa az államháztartási hiányt, így szerinte Brüsszelnek nem lesz komoly kifogása. Megjegyezte, menetközben felmerülhetnek vitás kérdések, de szerinte nem kell attól tartani, hogy ezekben hosszúra nyúló vita alakuljon ki. Suppan Gergely szerint újabb kiigazító lépésekre nem lesz szükség.

A TakarékBank elemzője azt mondta, ha sikerül gyorsan megállapodni a nemzetközi szervezetekkel és Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, akkor a hitelminősítők akár már nyáron visszavonhatják Magyarország negatív kilátását.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint a következő hetekben derülhet ki, hogy mikor kezdődhetnek meg a hivatalos tárgyalások a nemzetközi szervezetekkel. Az elemző szerint nem biztos, hogy a hétfőn közzétett Széll Kálmán Terv 2.0 minden részével egyetértenek majd, de - mint mondta - a méretét valószínűleg elfogadhatónak fogják találni.

Az Erste elemzője szerint az év végén a euró árfolyama 280-285 forintos szint körül stabilizálódhat.

Az elemzők szerint bővül a mozgástere a jegybanknak, enyhülhet az árnyomás. Suppan Gergely szerint a benzin ára akár már a jövő héten csökkenhet.

Árokszállási Zoltán úgy vélekedett, ha sikerül gyorsan megállapodni a nemzetközi szervezetekkel, a monetáris tanács az év vége felé többször is csökkentheti az alapkamatot.

Korábban:

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán bejelentette, zöld utat kap Magyarország a hiteltárgyalásokra. Hogy mikor kezdődhetnek meg a tárgyalások, azt nem tudta megmondani, hiszen ez az IMF-től is függ.

A HVG közlése szerint Orbán Viktor tegnapi találkozója után, José Manuel Barroso bizottsági elnökkel, a testület szerda délelőtt ült össze, hogy a jóváhagyásról tárgyaljon. Információink szerint a Bizottság megadta a hozzájárulást a tárgyalások megkezdéséhez, és az MNB ügyében lezárta a kötelezettségszegési eljárást.

Olivier Bailly a bizottság e témában aznap született döntéseit ismertetve elmondta: a biztosok úgy ítélték meg, hogy az elhatározott lépéseknek köszönhetően a magyar jegybanktörvény összhangban lesz az uniós jogszabályokkal. Emlékeztetett arra, hogy a módosítások végrehajtásáról Orbán Viktor miniszterelnök kedden személyesen is biztosította José Manuel Durao Barroso bizottsági elnököt.

Az EB hivatalos közleménye szerint Orbán Viktor kijelentette, "Magyarország kész kézzelfogható lépéseket tenni annak érdekében, hogy Magyarország megfeleljen minden olyan uniós jogszabálynak, amelyek fontosak lehetnek abban, hogy a befektetők számára stabil és független jogi kereteket biztosítson" - olvasható az Origón.

A miniszterelnök vállalta, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó ajánlásait a Velencei Bizottságnak elfogadja és átemeli a jogrendszerbe.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte, a Magyar Nemzeti Bank ügyében a kormány gyorsan és egészében meghozza az eddig jelzett megoldási javaslatoknak megfelelő intézkedéseket, "mint ahogyan azt a már megkezdett parlamenti vita is bizonyítja". A kormány ugyanakkor folytatja a korábban megkezdett és biztató előrehaladást mutató konzultációt az Európai Központi Bankkal az általa felvetett, de az Európai Bizottsággal fennálló jogvitákban nem szereplő kérdésekről - idézte az Origo a szóvivőt.

A bírók kötelező korai nyugdíjazása és az adatvédelmi hatóság ügyében várhatóan az Európai Bíróság előtt folytatódhat a kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben.

Korábban

Kész az Európai Bizottság lezárni a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárást a Magyar Nemzeti Bank ügyében - jelentette be a brüsszeli végrehajtó testület szóvivője szerdán.

Az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírói nyugdíjkorhatár csökkentésének ügyében a testület az Európai Bírósághoz fordul.

Olvasóink írták

77 hozzászólás
 • 77. ruig 2012. május 01. 22:23
  „Uraim beelőz a Kínai gyors,ettől féltek az uzsorások.Az utóbbi időben most fordult elő Magyarország a saját jól felfogott érdekét helyezi előtérben.Igaz a kormány és a Kormányfő kapott külföldön és belföldön egyaránt,kevés ember viselte volna el.Mivel magyarok vagyunk mi egymást mocskoljuk az árok két oldaláról .”
 • 76. zsukov111 2012. április 28. 05:00
  „Csak ne;hogy tufusson leszállásnál...”
 • 75. load 2012. április 27. 23:10
  „73. @Gabben
  "nem kell fizetni az államadoságot mert már 100-szor kivan fizetve........................."

  A nevenincs közgazdász professzor majd bizonyára kifizeti.
  A nagy eszével, szavainak meggyőző erejével, nemlétező nemzetközi befolyásával és tekintélyével, tudós hatalmával.
  De a szópó rollerre úgysem száll föl mellénk, hogy viselje a hülye véleményének következményeit, azt a helyet meghagyja a hozzád hasonló hiszékeny balekoknak.”
 • 74. ruig 2012. április 27. 18:31
  „Úraim! Hatalmas politikai póker zajlik a világban.Előzménye a rendszerváltás és azt követő időszak.A magyar államadósság, 20 milliárd dollár fejében a nemzeti vagyon felét ajánlotta fel Antal József,de második körben elvetették.
  Helyette meg kezdődött a nemzeti termelő tőke és a vagyon olcsó kiárusítása, a kiépített piacaink megkaparintása.
  Magyarország pedig fizetett mint a katonatiszt,a míg be nem zárult mögötte az adósok börtöne. A 2002-2008 közötti időszakban szinte tudatósan felvett IMF hitel tovább rontotta az ország helyzetét.Előre bocsájtom nem vagyok tagja pártnak,de még valamely szervezetnek sem. Lehet kimutatásokat készíteni,de a tények makacs dolgok.Orbán hazudott,politikus átvette a világban zajló harcmodort amit politikának hívnak.Egypár ötletét,már alkalmazzák más országok is.Mit mondott Warsóban? Európai Unió összeomlás szélén áll,ebből Magyarország szeretne kint maradni.Azt gondolom sokan nem ismerik a világban megjelent érdek és törésvonalakat.A népünk másik nagy hibája a széthúzás,szekértáborok építése és a kritika alatti egymásra fröcsögés.Emberek kissé szerényebben! A világ újra felosztásának a vége felé járunk és nekünk jól kell kijönni belőle.Jobb és baloldalnak a centrumnak egyaránt.A magyar vagy kuruckodik,vagy s...et nyal és az idegen érdek fontosabb számára mint az országé.”
 • 73. @Gabben 2012. április 27. 18:14
  „erre csak annyit pontosan nem tudom hogy hívják de egy közgazdász professzor azt mondta El kell küldeni a sunyi r*tkes p*csába a IMF-t ennyi, nem kell fizetni az államadoságot mert már 100-szor kivan fizetve.........................”
 • 72. Joebacsi70 2012. április 27. 11:46
  „63. Túrabakancs
  Orbán Viktor szerinted egy értelmes, okos, előelátó ember ? Tisztában van vele, hogy a világot a tőke, a "rettegő" befektetők irányítják ? Akkor miért a szabadságharc ?
  Esetleg csak egy jószándékú ember, ki megpróbálta a "lehetetlent", de nem jött be neki ?
  Egy kedves álmodozó, aki hisz Matolcsy unortodox módszereinek ?
  Ebből Neked mi a következtetés ? Nekem az, hogy mindegyik esetben alkalmatlan egy ország irányítására. Az örök ellenzéki szerep áll jól neki, sajnos azzal is az országot teszi persze tönkre.
  A többi verziót is vázoljam ?
  Esetleg a hatalom mindennél fontosabb ? Majd annak a bebetonozása ? Esetleges újabb ellenzéki évek esetén az ország teljesen működésképtelennlé tétele ? A személyes bosszú pl. Gyurcsány ellen ? A 8 éven át őt és fideszt támogatók kifizetése ?
  Megszorítások, újabb adók ? Stadionok építése ? Nincs itt ellentmondás ?
  A kiadási oldal ismeretlen számukra, csak a bevételi ? A közszféra vízfej lecsökkentése ? A pártfinanszírozás ? A közbeszerzések ?”
 • 71. Jandex 2012. április 27. 11:31
  „63. Túrabakancs 2012.04.26. 22:58
  Az még nem tűnt fel, hogy a viki is itt van meg az "ájemeff" is?
  /mintha a sosem hazudó ígért volna valamit vagy a folyamatos hazudozásba keveredett bele?!/
  Thx. 2/3!”
 • 70. mir 2012. április 27. 10:49
  „Na ezzel a mondattal megint összezavarta a narancsosokat:

  Arra a felvetésre, hogy a valutaalap azért akarhat pénzt adni, mert így tud beleszólni a magyar gazdaságpolitikába, a kormányfő úgy reagált: "ez egy rosszindulatú értelmezés, az IMF a mi barátunk". Mint mondta, az IMF olyan bank, amely az államoknak ad pénzt, és ezért cserébe elvárja azokat az intézkedéseket, amelyek biztosítják, hogy visszakapja a pénzét.”
 • 69. load 2012. április 27. 10:48
  „63. Túrabakancs
  ,,Eddig sírtak az ellenzéki hozzászólók, miszerint az Orbán miért nem egyezik meg
  az Unióval, meg az IMF-fel, most meg hogy ez megtörténni látszik, fel vannak háborodva az adóemelések
  miatt."
  Te megint kevered a borotválkozást a bérmálkozással.
  Ugyan mi köze van a tárgyalások szükségességének az adóemelésekhez?
  A kormányváltáskor Orbán tisztában volt a gazdaság állapotával, azzal, hogy fenntartható állapotokat örökölt. Ezért is gondolta úgy, hogy kipaterolhatja az IMF-et.
  Ezért adott be akkor olyan konvergencia tervet, amelyben:
  A GDP növekedése:
  2011 - 3,1%
  2012 - 3%
  2013 - 3,2%
  2014 - 3,3%
  2015 - 3,5%

  A háztartások fogyasztás változása:
  2011 - 3,1%
  2012 - 2,2%
  2013 - 2,4%
  2014 - 2,5%
  2015 - 2,7%

  Aztán jött az értelmetlen gazdasági szabadságharc és az unortodox gazdaságpolitika az egykulcsos adóval, végtörlesztéssel, árfolyam korláttal, kapkodással, improvizációkkal a GDP növekedés tavaly csak 1,7% lett, idén meg szerencse kell, hogy meglegyen a prognosztizált 0,1% !!!
  A háztartások fogyasztás növekedése tavaly 0% lett, idén várhatóan -1,4% lesz.
  Ilyen GDP és fogyasztás csökkenés mellett nem folynak be a tervezett adók.
  Ezért kell pótlólagosan minden féle kreatív sarcokkal újabb adóbevételekhez jutniuk.
  Orbán a választási kampányban a 15db kisadó végleges eltörlését ígérte.
  Az újonnan bevezetettek száma mára lassan kerüli az 50-et.”
 • 68. machers 2012. április 27. 10:05
  „63. Túrabakancs 2012.04.26. 22:58
  Milyen fideszes lépésekben manifesztálódott az az elképzelés, hogy próbálták elkerülni a megszorításokat? Tekintettel arra, hogy minden adat ismert volt a gazdaság állapotáról, ezek a lépések mennyiben álltak összhangban a választási ígéretekkel?”
 • 67. dödike 2012. április 27. 09:37
  „Fityiszesek! Olvassátok el a "Trágya is adózik"című cikket.Nagyon jól mutatja kormányotok disznóságait.Szerintem az EU belefáradt a sok orbáni hülyeségbe,az okos enged elve alapján.”
 • 66. igazságmondó 2012. április 27. 05:15
  „Egyre rosszabb lesz a helyzetünk...
  A német újságok már azt írtak, hogy a kis országunknak 34 Millió Euró büntetést kell fizetni az EU-nak.”
 • 65. machers 2012. április 26. 23:55
  „58. Dr.Lang 2012.04.26. 21:07
  Még egy kis adalék a kettős mércéhez:
  http://magyarinfo.blog.hu/2012/04/26/leszavazta_a_fidesz_majd_ugyanazt_benyujtotta”
 • 64. boby2 2012. április 26. 23:23
  „Ugye az már tiszta mindenkinek,hogy Magyarország gyarmat.Nincs Orbán,Gyurcsány IMF van vagy azt csinálod amit mondanak vagy leshetsz ki a lyukon .SAKK MATT”
 • 63. Túrabakancs 2012. április 26. 22:58
  „A Fidesz próbálta elkerülni a megszorításokat, de a "rettegő" pénzügyi befektetők annyira
  meg tudják ingatni a pénzünket akár szándékosan is, hogy az IMF pénzére emiatt sajnos szükségünk
  lesz. Az általuk követelt törvények megváltoztatásának semmi köze a gazdaságpolitikánkhoz, ahogy ezt
  Dr Lang jól le is írta. Eddig sírtak az ellenzéki hozzászólók, miszerint az Orbán miért nem egyezik meg
  az Unióval, meg az IMF-fel, most meg hogy ez megtörténni látszik, fel vannak háborodva az adóemelések
  miatt. Elárulom, ez csak a bevezető, a java majd jövőre jön! Ahogy sok más hitelt felvevő ország esetében is megtörtént. Erre írtam már párszor itt a fórumon: örüljünk a mostani gazdasági és pénzügyi helyzetünknek,
  mert lesz ez rosszabb. Függetlenül attól, hogy melyik párt van hatalmon. Benne vagyunk a slamasztikában,
  innen 15-20-év kell a kilábaláshoz, ha egyáltalán lehetséges.”
 • 62. machers 2012. április 26. 22:25
  „58. Dr.Lang 2012.04.26. 21:07
  Doktor úr!
  Ha már a kettős mércéről beszélünk:
  http://www.origo.hu/itthon/20120425-fejer-megyei-foldberleti-palyazatok-nyertesei.html
  Gondolom, neked ez természetes és etikus!?”
 • 61. Primax 2012. április 26. 21:45
  „" A nemzetgazdasági miniszter - Matolcsy György - úgy véli, hogy a kormány intézkedései révén létrejöhet az egymillió új munkahely, csak egy kis türelmet kér, hogy a reformok teljesen kifejtsék hatásukat." ( mfor.hu - ma )
  Hát, akkor várunk egy kicsit...”
 • 60. öszödiböszme 2012. április 26. 21:33
  „58. Dr.Lang 2012.04.26. 21:07
  Ha már ékezetet nem találod, baromságot nem kéne írnod. Elvtárskáid a fityisz padsorában gubbasztanak és nyúznak bennünket! A törpeviktátorod álhatatos és elmebeteg gazdasági szabadságharca a csődbe visz bennünket és nagyon sok pénzünkbe került. Mondjuk ha nem tudod értelmezni mit akar az IMF, akkor csak szólj és segítünk.”
 • 59. mir 2012. április 26. 21:16
  „58

  Ugye tudod, hogy most csak arról van szó, hogy elkezdhetik a tárgyalásokat amit már 5 hónappal ezelőtt is megtehettek volna ha orbánbasi nem szabadságharcol?”
 • 58. Dr.Lang 2012. április 26. 21:07
  „Biztos a Viktor meglebegtetett meg nehany uj kulonadot, aztan Barroso elvtars meggondolta magat. Talan mar ok is belattak, hogy ekkora kettos mercet meg a hulye is eszrevesz. Ahogy "52. Valaki" is irja, a spanyoloknak engedni fogjak meg a 10% feletti deficitet is, velunk meg azon xaroznak, hogy nehany bolsevik biro mikor megy nyugdijba?? Ugyan mar elfftikeim.”
77 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellegi: a hitelkeret nagysága a tárgyalásokon dől el

Fellegi Tamás jelentős mérföldkőnek nevezte, hogy elhárultak az akadályok az … Tovább olvasom