Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Jöhet a gáz! Ukrajna mégsem lopott?

Szombaton délután az oroszok, éjszaka pedig az ukránok is aláírták azt a szerződést, amely az Európának szánt orosz gázszállítások újraindításának feltétele volt.

A szerződés szerint az uniós szakértők mellett orosz megfigyelők is jelen lehetnek az ukrán gáztranzitáló állomásokon. Ők ellenőrzik, hogy mennyi gázt kap az oroszoktól Ukrajna, abból mennyit és hová továbbít az érvényes szerződések szerint. 
 

 Milyen körülmények között kap gázt 2009-ben Ukrajna? 

 Az árban, a tranzitdíjban, a fizetési feltételekben és más részletkérdésekben tövábbra is egymástól igen eltérő nézeteket vall Moszkva és Kijev. Ez viszont már a két fél ügye.

A nevezett jegyzőkönyv aláírásáról vasárnap kora hajnalban tájékoztatott Julija Timosenko ukrán miniszterelnök, miután tárgyalt Kijevben Mirek Topolánekkel, az EU-soros elnök Csehország kormányfőjével. Topolánek közölte, hogy a dokumentum aláírása újra megnyitja az utat az európai országoknak szánt orosz földgáz szállítása előtt, s "Európa 36 órán belül kaphat gázt" Oroszországtól. Mint mondta: most már semmi se gátolja a gázszállítások felújítását.

 - Ukrajna nem adós, és az utolsó garasig elszámolt a 2008-as évért Oroszországgal - szögezte le Julija Timosenko, utalva a továbbra is megoldatlan orosz-ukrán gázvitára. Márpedig akkor tényleg nem tudni, hogy mi van. Az oroszok ugyanis több mint 2 milliárd dollárt követelnek Kijevtől, vagyis az utolsó két havi gázszámlát és annak kamatait.

  

Ukrajna mégsem lopott? Ami még bekerült a szerződésbe....

Ukrajna sosem állította le az Európába irányuló gáz tranzitját?,
Ukrajna sosem állította le az Európába irányuló gáz tranzitját?,

Az aláírt jegyzőkönyvben rögzítették azt, hogy Ukrajna sosem állította le az Európába irányuló gáz tranzitját, mindig is megbízható tranzitország volt, és az is marad. Benne van az is, hogy Ukrajna 2009. január 1-től nem vett ki nem neki járó gázt a vezetékből, és a benne lévő nyersanyagot Európába továbbította. ezek szerint mégiscsak Putyinék szokásos év eleji játszadozása volt Európával a gázkrízis?

 

 

 

 

 

Olvasóink írták

 • 19. Imcsi 2009. január 13. 21:27
  „"16.elemér:mc ez jó volt. Abszolut nem értem mit akarsz mondani.
  Ha abszolut nem érted mit akar mondani, akkor mi a túró jó benne?”
 • 18. mc 2009. január 11. 21:11
  „túlélő”
 • 17. Primax 2009. január 11. 20:39
  „A gáz márcsak ilyen.
  Elillan...”
 • 16. elemér 2009. január 11. 18:30
  „mc ez jó volt. Abszolut nem értem mit akarsz mondani. Szerintem vagy jogász, vagy ujságiró akarsz lenni.”
 • 15. mc 2009. január 11. 18:17
  „Talán egy röpke elmélet...

  A szilárd fosszilis energiahordozók kitermelésének fajlagos költségét az talán sejtheti, aki volt a föld alatt.
  És akkor még szállítják is...Nem is véletlen, hogy ahol az embert embernek nézik, ott a kitermelés szinte a teljes felszámolás alá került.

  Olaj és gáz. Ha a tényleges ismereteknek megfelelő alternatív energia felé lépne a világ, akkor nagyon sok gazdasági potenciállal bíró ország jóléte, illetve gazdasági csoportok vezető szerepe kerülne veszélybe.
  A politikai hatalomról nem is elmélkedve.
  Meg persze kapásból az iparban dolgozók, az ipart kiszolgáló gép, szállító és stb. emberek munkahelye is több, mint labilissá válna. Nem is véletlen, hogy az új energiafelhasználási lehetőségek csak lassan, szinte vánszorogva kerülnek bevezetésre.
  A föld túlnépesedése jelenti a legnagyobb gondot a globális felmelegedésben.
  A politikai stratégia is időnként a túlnépesedés ellen szól.
  Azért az hatalmas, hogy a csekély beérkező földgáz jelentős részét átpasszoltuk déli szomszédainknak.
  Hát erre varrjanak gombot a magyar népet irrendentának, sovinisztának megbélyegzők !
  Az emberiség túlélése múlik azon, hogy a bolygónkan ne nőjük ki ! Meg az, hogy egy-két szédült ne kerüljön egy kapcsoló közelébe...”
 • 14. elemér 2009. január 11. 16:50
  „Sajnos egy tucat embernek tul sok befojása van a világon. Putyn meg Bush is ide tartozik. Ezek nem racionálisan viselkednek. Putyn szerintem megint bizonyitani akart. Rubelt pedig financirozták a zuhanó olajárak miatt. Bush a mai napig kitart butaságai mellet. Legnagyob tökfej lessz az USA történelemben.

  Obama komolyan veszi az energiát és fog költeni a tekhnikai megoldásokra. USA-nak van a legnagyob szén készlete a világon. Levegö szürökre lessz szüksége az erömüveknek ahol az áramot termelik. Kinaiak szennyezik a világot legjobban. Megoldásokat megkell velük osztani, mert veszéjeztetik a világot. USA az képes megoldani energia problémáját és minden problémáját.”
 • 13. Gab2000 2009. január 11. 16:17
  „Röhej ez az egész gáz história, kb egy hete meg írtam, hogy hétvége körül megindul majd a gáz. Egyszerű műszaki probléma nem lehet a gáz kutankat csak úgy elzárni. Felteltek az orosz tárolók és kész nincs hova tárolniuk a gázt és kész és megindul a szállítás és kész.”
 • 12. matriné 2009. január 11. 16:16
  „Milyen érdekes,hogy Magyarországon nem is tudnak másról beszélni ilyenkor mint az olajról és a gázról. Noha köztudott, hogy a víz és a szén, a fa is energia. Ezeket viszont nem kell importálnunk. Köztudott, hogy a víz felbontásával és égetésével az acélt is meg lehet olvasztani. gépjárműveket lehet üzemeltetni. A fa és aszén pedig évszázadoki óta fűtőanyag volt, sőt a kitermelése millióknak adott munkahelyet. Ja,hogy manapság nem cél a munkahely teremtés sem, mert hátha, akkor e nép nem lenne függő a nagyhatalomtól és e töketlen kormányunktól.”
 • 11. Sógor 2009. január 11. 16:06
  „A magyar csak akkor emeli a benzin és a gáz árát ha ő is drágábban kapja!”
 • 10. jirzi1 2009. január 11. 15:26
  „Az értelmes népek önállósodnak A Magyarok emelik a gázt meg a benzint.”
 • 9. aha. 2009. január 11. 15:00
  „hunicum!
  ..ez durva!:))))”
 • 8. soproni 2009. január 11. 14:53
  „3-as :))))
  5-ös. Van igazság a hozzászólásodban.”
 • 7. Sógor 2009. január 11. 14:44
  „Nembiztos. Talán az országok most ezekután olajból is betárolnak az ínségesebb időkre... Mindenesetre az olaj árára nagyonis hatással volt az egész. Igaz, hogy nem volt bevételük, de ezekután nem feltétlenűl lesz drágább a gáz! Márpedig ha egy idő után inkább a környezetszennyezőbb olajjal is többet fűtünk azzal kissé Európa is visszavághat az Oroszoknak akik ezáltal nemfognak talán emelni és remélhetőleg egy idő után a gáz és az olaj ára is kiegyenlítődik... Mindenesetre a világot csak néhány száz ember irányítja és akik olajban utaznak most jó jártak!”
 • 6. Imcsi 2009. január 11. 14:24
  „Ez így oké is, de amíg nem adtak gázt, addig abból nem is volt bevételük! Ha megindul a gáz, visszaesik az olajeladás! Tehát csak átmeneti volt a változás! És arra sarkalja az EU országait, hogy jobban függetlenítsék magukat az orosz gáztól!”
 • 5. Sógor 2009. január 11. 13:47
  „Ez az egész gázvita egy dologra volt jó!
  Ugy tudjuk, hogy az olaj ára a béka segge alatt volt eddig. Míly érdekes , hogy amint nem kapott gázt Európa egyből felment az olaj ára is (és hamarosan a benzin is emelkedig 5 - 10 Ftot...)
  Ez az egész az olaj árának az emelésére volt jó smemi másra! Ha nincs gáz akkor van olaj, márpedig így az olaj árát lehet emelni nyugodtan mivel úgyis megveszik az országok ha fűteni és élni akarnak...”
 • 4. magyar1 2009. január 11. 13:41
  „Oroszország bosszut állt Európán mert Grúzia mellett volt a nyáron a háboruban. Bevetették a gáz fegyvert.”
 • 3. aha. 2009. január 11. 12:59
  „Jó lenne ha a panellakók visszavinnék az üzletekbe a felvásárolt kínai gagyi hősugárzókat, mielőtt felgyújtják vele a lakótelepeket!”
 • 2. Catherina 2009. január 11. 12:59
  „Az egész üzletpolitika volt! Naná ,hogy nem hagyták, hogy lefelé menjen a gáz ára, mint ahogy jelezték pár hete, valamit ki kellett találni, hogy most majd még többet kérhessenek érte!”
 • 1. Hunicum 2009. január 11. 12:55
  „25000 db alig használt olajradiátor eladó, jótálással! :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön is fázott? - Hideg volt éjszaka - Nógrádban -18,4 fok

Vasárnapra virradóra is rendkívül hideg volt az országban. Nógrád megyében mínusz 18 foknál is… Tovább olvasom