Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Jogtalanul elszámolt kezelések a pszichiátrián?

A pszichiátrián korábban jogtalanul kényszerkezelt H. Attila esetében most a hivatalos vizsgálat azt is kiderítette: a pszichiátriai ambulancia olyan ellátást jelentett a biztosító felé, amelyek meg sem történtek - állítja az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány közleménye, amelyből az is kiolvasható, hogy H. Attila, miután állásából elbocsátották, volt munkahelye elé vonult és tiltakozó akció gyanánt felvágta az ereit a csuklóján. Hat nappal később, önveszélyes magatartásra  hivatkozva a férfit rendőri kísérettel szállították egy budapesti pszichiátriai osztályra. A pszichiátriai kényszerkezelést jóváhagyták annak ellenére, hogy a férfi nyomatékosította: nem akart öngyilkos lenni, amit az is mutat, hogy a közben eltelt hat napban ezt megtehette volna, ha akarja.

A bírói határozat ellen fellebbezett, ám a másodfokú bíróság is jóváhagyta a döntést. Ezután fordult - egy jogvédő szervezet segítségével - a Kúriához (korábban Legfelsőbb Bíróság), kérve az ügy felülvizsgálatát. A Kúria döntése nyomán lezajlott új eljárás a pszichiátriai kényszerkezelést elutasította, így a férfi, akit korábban "szökött elmebetegként" tartottak számon, végleg megszabadult a pszichiátriai megbélyegzéstől.

Az ügy kapcsán - a jogvédő szervezet bejelentését követően - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is vizsgálatba kezdett, amely elsősorban a férfi ambuláns pszichiátria ellátására terjedt ki. A most lezárult vizsgálat során az OEP megállapította, hogy a pszichiátriai ambulancia, ahol a férfit kötelezték a megjelenésre, olyan ellátásokat számolt el a biztosító felé elvégzett szolgáltatásokként, amelyek sosem
történtek meg, így például olyan pszichoterápiás ülést, amelyen a férfi soha nem vett részt. Az OEP visszavonta a jogalap nélkül kifizetett összeget; a hatályos jogszabály szerint ilyen esetben büntetésként a jogtalanul kiszámlázott összeg 150%-át vonják vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyik Energol-igazgató lehetett a Seres-gyilkosság felbujtója

A TEK hétfőn elfogott egy magyar állampolgárt, akit az 1999-es tahitótfalui gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak. Tovább olvasom