Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Jogszerűtlen volt a postai kézbesítők sztrájkja

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság jogszerűtlennek minősítette a Magyar Postánál működő Kézbesítők Szakszervezetének december 22-23-i sztrájkját - mondta Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője hétfőn az MTI-nek.

A cég a bírósági indoklás áttanulmányozását követően dönt a további jogi és munkaügyi lépésekről - mondta a szóvivő. A Magyar Postánál működő Kézbesítők Szakszervezete december 22-23-án sztrájkolt azért, hogy minden dolgozó egyszeri 100 ezer forintot kapjon a társaság által értékesített ingatlanok bevételéből.

A szakszervezet szerint elsősorban az üdülők és a budapesti Krisztina körúti Postapalota, valamint a Szugló utcai székház elidegenítéséből származó bevételből kell részesíteni a dolgozókat. Tomecskó Tamás a sztrájk után elmondta: jogszerűek voltak a szakszervezetek által kifogásolt ingatlan-értékesítések, és jelezte, hogy az ezekből befolyt összeget fejlesztésre fordítja a Magyar Posta.

A december 23-án felfüggesztett munkabeszüntetés nem okozott fennakadást a postai szolgáltatásban. A Magyar Posta még a sztrájk alatt bejelentette: jogalap nélkülinek tekintik a munkabeszüntetést, és bírósághoz fordulnak.

A bíróság az indoklásban emlékeztet: a Magyar Posta Zrt.-nél december 16-án született meg a 2010. évi bérmegállapodás, amely kollektív szerződés erejű megállapodás, és amely 2010. január elsejei hatállyal rendelkezik a bérfejlesztésről és a jóléti juttatásokról. 

A posta a sztrájk jogellenességének megállapítását kérte, és arra hivatkozott, hogy az ingatlanok értékesítéséből származó bevételek felhasználásáról a tulajdonos dönthet, nem pedig a munkavállalók.

A társaság ezenkívül azzal érvelt, hogy a szakszervezet követelése bérkövetelésnek minősül, miközben a bérfejlesztésre vonatkozóan a munkáltatónál már hatályos megállapodás létezik - olvasható az indoklásban.

Olvasóink írták

 • 12. gjozsi88 2010. január 01. 11:59
  „Kár, hogy pont a kérdésre nem sikerült válaszolni!!
  Minden szar volt a privatizációban, mert mindenki az állam ,azaz a mi vagyonunkat vitte el, de mégis egyetértessz a postások azon igényével, hogy a munkabéren és egyébb járulékokon kívül adjunk még pénzt nekik a mi vagyonunkból???
  Ha nem érted az ellentmondást, tényleg nincs értelme vitatkozni!”
 • 11. Fürgeszarvas 2009. december 31. 16:59
  „gjozsi88! Nem akarom ismételni magam,nem pont ennél a témánál,de leírtam az elmúlt 20 év törvénykezésével és politikájával kapcsolatos véleményemet ! A lényeg : 1./ a rendszerváltás utáni első ( jogász-történész) kormány a törvényeket úgy hozta ,és fogadta el,hogy a "törvényi szintre emelte" a szabad rablást,amelyet privatizációnak neveztek, ergo: így nem törvénytelen az a fajta lopás,mert törvény garantálja a jogosságát ! 2./ Úgy alakították át a rendszert,hogy manapság már - kis túlzással - a WC papír használata is okmány bélyeggel ellátott ügyvédi ellenjegyzéssel lehetséges ! 3. / Ne hivatkozz ilyen alapon a törvényességre ! 4./ A rendszerváltás idején téma volt az állami vagyon dolgozók részére történő felosztása,de ez nem valósult meg !5./ Pontosan ez az a dolog,amibe a postások kapaszkodnak ! És végül : törvénytelennek minősítik a sztrájkot (erről is írtam már valahol ) ,mert olyan törvényeket fogadtak el anno,amellyel pontosan a sztrájk élét kívánták elvenni ,és ez sikerült is! Nézz körül Ny-Európában,és rájössz,hogy ott pl.Franciaországban,Németországban hogy működik a sztrájk !Ha kell,megfogják a vezérigazgatót,és úgy tárgyalnak! Nagyon sajnálom,de ha oldalakat írunk sem fogunk tudni közös nevezőre jutni,így én a magam részérő ezt a vitát lezártnak tekintem!”
 • 10. gjozsi88 2009. december 31. 14:57
  „Fürgeszarvas!
  A Hagyó és más pártokat képviselő felügyelő bizottságok felügyelték a disznóságot, melyet nem a pártok, hanem a privatizáció elmaradása miatt helyzetben hagyott közhivatalnokok végeztek!!!!
  A kérdésem továbbra is az: miért jár egy munkája ellenértékét megkapó közalkalmazottnak több pénz a mindannyiunk tulajdonából, mint másnak????
  Mi a különbség pl a BKV -s mutyival kivett közpénz és a sztrájkkal kikényszeríteni szándékozott közpénz között???”
 • 9. Fürgeszarvas 2009. december 31. 14:17
  „gjozsi88 ! Csak arra utaltam,hogy a BKV-t is Hagyó felügyelte,és mennyi disznóság történt közben ! Megkérdőjelezi - és azt hiszem nem csak bennem - a korábbi privatizációval és a vagyonszerzéssel kapcsolatos dolgait is! Azon a szinten,ahol pl. Ő is van, ez valószínűleg a "normális"ügymenethez tartozott! Hogy százmilliókat kifizetnek el nem végzett munkáért,az több,mint tisztességtelen!Az bűncselekmény! Úgyhogy hagyjuk csak a púderozást ! Van néhány ezer ember az országban,akit még kehet kábítani ! Én nem tartozom abba a körbe !”
 • 8. gjozsi88 2009. december 31. 13:57
  „még annyit:
  Abban is biztos vagyok, ha a BKV-amit összemostál privatizációval, ennek ellenére állami cég, és a közalkalmazottak egymás közti mutyija- valóban privatizálnák, költséghatékonnyá tennék, nem lehetne ennyi pénzt kivenni belőle!!!!”
 • 7. gjozsi88 2009. december 31. 13:53
  „Fürgeszarvas!
  Szocializmusba korszerű technika...????
  Ami nem volt korszerűtlen, piaca is volt az nem is bagóért ment el!!!!
  A magyar mezőgazdaság, mely világhírű volt, mégis drágán állított elő mindent és emiatt a szabad kereskedelem bekövetkeztével, ahol az árak fontos szemponttá váltak, kiszorult a piacról!!!
  Egyébbként ezt a mezőgazdaságot, annak jól működő szövetkezeteit az első kormány, jobboldali kormány verte szét és nemzeti öntudatból létrehozta az egy ló ,egy hold föld mezögazdaságot!
  Bármilyen hihetetlen, nekem sem mesélik!!!!
  Arra viszont érdemben nem sikerült válaszolnod, ha a privatoizáció a köz elherdálása volt, akkor miért is kellene azoknak adnunk a közös vagyonból, akik a hozzáadott értéket munkabér és egyébb juttatások formájában megkapták! Azaz ,miért lehet egyetérteni a kézbesítők plussz pénzes követelésével????”
 • 6. Fürgeszarvas 2009. december 31. 09:16
  „Gjozsi88 ! Folytatnám a sort : azzal,hogy az" elavultnak" nevezett gyárakat megvették az ügyeskedők ill. jól informáltak,azzal nagyon sok esetben korszerű technológiához,működő piachoz és nem utolsó sorban nagyon értékes ingatlanokhoz jutottak ! Az pedig a mese kategóriájába tartozik,hogy mindenkinek volt lehetősége! Ez sajnos nem igaz !Nem volt! Az általad korszerűtlennek nevezett üzemek nem mindegyike volt korszerűtlen az ipari szférában sem, a magyar mezőgazdaság pedig világszínvonalon működött, és a szétverése a konkurencia érdekeit szolgálta ( meg az ügyeskedőkét)! Azon túlmenően pedig az ott dolgozók zömét földönfutóvá tették,ami napjaink bajainak az egyik fő forrása ! Nekem nem mások mesélik a történteket, hanem nagyon komolyan meg tapasztalataim életkoromnál fogva ! Úgyhogy....”
 • 5. Fürgeszarvas 2009. december 31. 05:32
  „gjozsi88! Nézd csak át a privatizációs anomáliákat ! Nem Gyurcsány,nem Hagyó M. ,hanem általában,hogy mi volt a gyakorlat ( a mai történések : Pl. BKV - egyébként azt Hagyó felügyelte! ) ! Ha objektíven közelíted meg,rájössz sok disznóságra,kiskapura,helyzetbe hozott emberekre és kisemmizett emberekre ! Az a vagyon is a MI KÖZÖS VAGYONUNK VOLT ! Úgyhogy ne csúsztass ! A postások abból a postai " nagy tortából" szeretnének részesedni,ami nekünk - a többségnek - akkor nem jutott a " nép vagyonából"! Pillanatnyilag csak 1-2 csúcsmenedzser részesedik,és ez a 20 éves hagyomány folytatása,ami disznóság ! Egyébként pedig csak annyi közöm van a postához,hogy én is ott adom fel a csekkjeimet,valamint kihozza a leveleimet a postás, de szolidáris vagyok velük !”
 • 4. gjozsi88 2009. december 30. 15:37
  „Fürgeszarvas!
  Miért kellene folytatni egy rossz gyakorlatot???
  Egyébbként az elődök által épített gyárak, a szocialista piac összeomlásával halálra ítéltettek!
  Azaz leértékelődtek!
  Most, hogy az akkor bátrak vagy ügyeskedők, nem kis kockázatot vállalva megvettek akkori forgalmi értéken egy gyárat (ugye piac nélkül semmit nem ért) az új piacokat ők szerezték meg és ezzel alapozták meg a mostani vagyonokat!
  Ez a lehetőség mindenki kezében ott volt!
  Azokat az embereket,( akiket most irigykedve néztek) a lehetőségek megragadása tette sikeressé!
  Csak két nevet: A Gyurcsány egy pápai panelból lett milliárdos, törvénytelenség nélkül, ezt többször is vizsgálták!
  A másik pl. A Hagyó Miklós, akinek több vállalkozása is volt, saját erejéből lett valaki! (Jól emlékszem, mikor csermajori diák volt, az apja művezető volt egy tejüzembe)”
 • 3. Fürgeszarvas 2009. december 30. 13:00
  „Gjozsi88 ! A rendszerváltástól kezdődően nézd csak át a privatizációval kapcsolatos anomáliákat,nézd csak meg,hogy néhány szarházi hogy gazdagodott meg mindannyiunk közös vagyonából, és utána oszd az észt ! Nézd meg azt is,hogy hová tűntek el az elődök által felépített gyárak és munkahelyek ! Azt azért megszeretném kérdezni Tőled, hogy volt-e már munkahelyed,adót fizettél e, családot tartottál-e el, vagy csak iskolába jársz még valamilyen szinten,a szüleid pénzén élsz és az iskolai számítógépet használod ! Elnézést,de úgy gondolom a nevet követő 88-ból,hogy nagyon fiatal vagy még,ami nem baj ! Sőt ! De akkor előbb tájékozódj!”
 • 2. gjozsi88 2009. december 29. 20:05
  „Fürgeszarvas!
  Miért is kellene valakinek, aki a munkája ellenértékét munkabér és egyébb juttatások formájában megkapta, mindannyiunk közös vagyonából többet adnunk, mint bárki másnak????”
 • 1. Fürgeszarvas 2009. december 29. 08:42
  „Nem vagyok postás , de egyetértek a sztrájkoló postásokkal ! Amivel nem értek egyet: olyan sztrájktörvényt fogadott el a parlamentben az a sok sz..házi jogász , meg menedzser,meg politikus meg... akiknek az volt az érdeke,hogy a sztrájk valódi élét elvegyék, hatástalanítsák! Az Ő érdekük diktálta ezt! Az pedig egy nagy maszlag,hogy a nem sztrájkoló polgárok jogait védik ezzel a törvénnyel ! Ugyan már !!! Ez mese !!! Az adott sztrájk a célját ilyen törvényi háttérrel soha nem fogja elérni,azok a hmmm ... jó emberek pedig röhögnek magukban ! Adtunk is sztrájkjogot, meg nem is ! Azonnal el is vettük !Ugyanúgy , mint a népmesében !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset miatt le van zárva az 51-es út Baja határában

Teljes útlezárás van érvényben egy baleset miatt Baja határában, az 51-es úton - közölte hétfő este… Tovább olvasom