Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Jogszerűen szállították el a sérült paksi fűtőelemeket

A PM szerint a 2003-as paksi üzemzavar során megsérült fűtőelemek szállítása és végleges elhelyezése sérti a nukleáris hulladékokról szóló 2011-es irányelvet. Az atomerőmű cáfol.
Jogszerűen, a nemzetközi irányelveket teljes mértékben figyelembe véve szállították el Paksról a 2003-as üzemzavar során megsérült fűtőelemeket – közölte Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-vel.

A kommunikációs igazgató ezt arra reagálva közölte, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a párt szerint a 2003-as paksi üzemzavar során megsérült fűtőelemek szállítása és végleges elhelyezése sérti a nukleáris hulladékokról szóló 2011-es irányelvet. Az EP-képviselő közölte, a fűtőelemeket 2014-ben egy olyan szerződés alapján szállították Oroszországba, amelynek a hatályossága kérdéses.

Kovács Antal közleményében hangsúlyozta: a Paksi Atomerőmű kiemelt figyelmet fordít arra, hogy mindenkor a vonatkozó jogszabályok és szerződések alapján járjon el, maximálisan betartsa a hatályos nemzetközi irányelveket, és mindenben megfeleljen a magyar nukleáris hatóság előírásainak.

Kitért arra: az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az oroszországi FCJaRB cég között nukleáris üzemanyag szállításáról és elhelyezéséről született szerződést az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) 2010 áprilisában írta alá, harmadik félként. A Paksi Atomerőmű által az oroszországi partnerrel 2009-ben kötött szerződés későbbi kiegészítésére kizárólag néhány technikai, formai kérdés, így például a cégadatok pontosítása miatt volt szükség, a szerződés lényegi feltételeit ez nem módosította, és semmilyen új kötelezettséget nem határozott meg.

Ezeket a dokumentumokat az ESA-val közösen kialakított gyakorlatot követve a Paksi Atomerőmű utólag megküldte az ügynökségnek - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasítják az egyeztetés nélküli döntéseket az ELTE-n

Mezey Barna rektor közölte: a pénteken nyilvánosságra hozott, elfogadása esetén szakok… Tovább olvasom