Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Jogpont: tudunk róla?

Nyugat-Dunántúl - Most van igazán szükség a munkaügyi jogsegélyre, a nehéz gazdasági és szociális helyzet közepette. Ez a jogpontok egyre népszerűbb – ezért kibővített – ingyenes tanácsadásainak tapasztalata.
A Nyugat-dunántúli Jogpont Hálózat februárban megnyílt irodáit egyre többen keresik fel. Eddig mintegy ötszázan vették igénybe uniós támogatással biztosított ingyenes szolgáltatásait. Márciusban az előző hónaphoz képest ötven százalékkal többen kértek jogi segítséget régiónk 21 irodájában, ahol ügyvédek várják a tanácsra szorulókat. A tapasztalatok azt erősítik meg, hogy az emberek hiányos és felületes jogi ismerettel rendelkeznek és sokakhoz, akik a válság miatt nehéz munkaügyi helyzetbe kerültek, még mindig nem jutott el ennek a jogi segélynyújtási formának a híre. Ezért és irodáinak népszerűsítése okán a hálózat információs napokat hirdet meg hamarosan régiónk három megyéjében.

Simon Annamária, a Nyugat-dunántúli Jogpont Hálózat projektmenedzsere lapunknak azt is elmondta: sajnos a tanácsot kérők több olyan esetről is beszámoltak, amikor a munkavállalóknak a munkaadók „hangsúlyozottan javallták", hogy menjenek bele munkaviszonyuk közös megegyezéses megszüntetésébe. Holott erre nem kötelezhetők és ha már elvesztik állásukat, ragaszkodniuk érdemes ahhoz, hogy elbocsátásukkor minden járandóságukat megkapják. Mégis szinte bármilyen hivatalos papírt aláírnak a dolgozók, amit eléjük tesznek.

Nyugellátás, táppénz, gyermekgondozási segély ügyében is többen kértek tanácsot, de csak a megkeresések tizenöt százaléka vonatkozott a társasági és cégjogra. A vállalkozók közül még kevesen használják ki a jogpontokat, pedig működtetésükre munkaadói és munkavállalói képviseletek közösen nyertek pályázati támogatást.


Ingyenes tanácsadások

A megyénkbeli jogpontok helyszínei, tanácsadásai: Győr, Csaba utca 16., hétfő, szerda, 15.30–18 (Szakszervezetek Háza); Győr, Teleki László utca 53., kedd, 15.30–17.30 (Kisosz); Sopron, Csengery utca 55., kedd, 17–19; Csorna, Arany János utca 13., páros hét csütörtök, 16–18; Mosonmagyaróvár, Szent István király utca 128., hétfő, 16.30–18.30. Érdeklődni a 94/314-491-es számon, a nydregio@jogpont.hu e-mail címen lehet. Ingyenes jogtanácsadást biztosít a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) is a Jövő a határtérségben projektje keretében Ausztriában dolgozó magyaroknak, nálunk dolgozó osztrákoknak. Jogászaik Győrben páros héten kedden fogadják az érdeklődőket (9.30–12.30; Csaba utca 16.), Sopronban csütörtökönként (9.30–12.30; Deák tér 14.). Érdeklődni lehet a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének képviseletén a 96/512-720-as telefonszámon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romák elleni támadások: FBI-segítség a nyomozásban

A napokban érkeznek az FBI munkatársai, hogy segítsék a magyar rendőrök munkáját a közelmúltban elkövetett romák elleni támadások ügyében indított nyomozásban - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány. Tovább olvasom