Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C Még több cikk.

Jogosulatlanul jutott egy férfi Putyin közelébe

Befejeződött a vizsgálat a Külügyminisztériumban a Putyin-látogatás idején jogosulatlanul kiadott igazolvány ügyében. Az eset kapcsán felülvizsgálják és szigorítják a Külügyminisztériumba való belépés rendjét.
Megtévesztette a Külügyminisztérium több munkatársát és „Közreműködői Igazolványt" szerzett az a férfi, aki az így kapott engedély birtokában bejutott Putyin orosz elnök látogatásának színhelyére. A férfit a magyar biztonsági szervek a Parlament épületében tartóztatták fel, és onnan vezették el. Nem jutott és nem is juthatott volna közelebb az orosz elnökhöz, mint pl. a sajtótájékoztatóra várakozó újságírók. Emellett a Parlament épületébe való belépéskor átesett a szokásos un. mágneskapus ellenőrzésen – azaz nem jelentett közvetlen veszélyt az orosz államfőre. Az ügyben még aznap vizsgálat indult.

Mint kiderült, a magyar férfi (nem orosz üzletember!) a Protokoll Főosztályon úgy jutott az engedélyhez, hogy egy nem létező Miniszterelnöki Hivatalbeli engedélyre hivatkozott. Ezt az állítását a Külügyminisztérium két munkatársa is ellenőrzés nélkül elfogadta, és az igazolványt egyikük ki is adta. A belépőt kiadó külügyminisztériumi dolgozó munkaviszonyát az ellenőrzés elmulasztása miatt a minisztérium közigazgatási államtitkára 2006. március 16-án megszüntette, a másik munkatárs megrovás fegyelmi büntetésben részesült.

Az eset kapcsán felülvizsgálják és szigorítják a Külügyminisztériumba való belépés rendjét. Erre azért van szükség, mert a férfi egy minisztériumbeli találkozóját követően kéredzkedett vissza az épületbe arra hivatkozva, hogy az igazolványát a büfében felejtette. A belépőt megkapta és – a szabályoktól eltérően – kísérő nélkül járt az épületben és így jutott el a Protokoll Főosztályra.

A külügyminisztériumi vizsgálat eredményeként döntés született a magas szintű látogatások alkalmával használatos engedélyek és igazolványok kiadási rendjének újraszabályozásáról is. Az új szabályokat a kül- és a belügyminiszter által közösen kiadandó rendelet tartalmazza majd. Az új rendelet megszületéséig ideiglenes jelleggel, de azonnal hatállyal szigorúbb szabályozást vezetnek be.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz vasárnap mutatja be programját

A Cselekvő Nemzet Programja - ez az alcíme a Fidesz választási programjának, amelyet vasárnap az… Tovább olvasom