Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Jogosítvány - távoktatással

A jövőben távoktatás útján is el lehetne sajátítani a jogosítvány megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismereteket - egyebek mellett ezt tartalmazza a Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által a parlamentnek pénteken benyújtott, egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat. Az előterjesztés szól a közúti reklámtáblák visszaszorításáról, valamint a pályaudvarok, megállók, vonatok és buszok bekamerázhatóságáról is.

Az Országgyűlés honlapján közzétett indítvány indoklásában kifejtik, hogy a módosítás lehetővé teszi 2011-től a távoktatás alkalmazását a járművezetők és közúti közlekedési szakemberek képzésében, amely alternatívaként jelenik meg a tantermi oktatás mellett. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a tanuló szabadon döntsön a képzési módszer megválasztásában, és akár távoktatással is elsajátíthatja a közlekedési alapismereteket.

A javaslat emellett szakirányú műszaki felsőfokú oktatási intézményekhez rendeli egyes szakemberek, így a járművezetők képzésében résztvevő szakoktatók, vizsgabiztosok és iskolavezetők képzését. Az előterjesztő szerint a felsőoktatási intézmények bevonásával biztosított e szakemberek magasabb szintű képzése, akik számára az eddigiekben élethosszig megszerzett jogosultsággal szemben időszakos továbbképzési és vizsgakötelezettséget ír elő a javaslat.

A mostani indítvánnyal ugyan még nem lesz kötelező a diplomás képzés bevezetése és a tevékenység gyakorlásának sem feltétele ilyen vagy ehhez hasonló képesítés megszerzése, azonban a hosszú távú cél az, hogy ezek a szakemberek mindenképpen rendelkezzenek a szakmájuknak megfelelő felsőfokú végzettséggel - áll a részletes indoklásban.

Az előterjesztés rendelkezik a reklámtáblák visszaszorításáról is közutak környezetéből, amelyről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által készített háttéranyagban kifejtik: a közutak mentén túlzott mennyiségben és méretben feltűnő reklámtáblák a járművezetők figyelmét elterelve balesetveszélyes helyzeteket okozhatnak. Ezért határozott kormányzati szándék ezek érezhető megrostálása a kihelyezés engedélyhez kötésével, a szabályszegés szankcionálásával.

A mostani módosítás megtiltja a láthatóságot akadályozó, a közlekedés biztonságát veszélyeztető jelzések, berendezések kihelyezését a közút területén, a közút mellett és felett (villany- és telefonoszlopokon). Meghatározzák ugyanakkor az indokolt kivételeket is, így például a benzinkutak cégjelzéseit és üzemanyagárakat tartalmazó tábláit, valamint az 50-100 méteren kívül elhelyezett, legfeljebb 4 négyzetméter felületű táblákat. A jelzések és berendezések a továbbiakban kizárólag közútkezelői hozzájárulás birtokában lennének kihelyezhetők, ellenkező esetben az útkezelő a táblát a tulajdonos költségére eltávolíttatná. A rendelkezés hat hónapos türelmi időt hagy a tilalomba ütköző reklámhordozók felszámolására. Ezt követően a közlekedési hatóság - akár ismételten is - 500 ezer forintos bírságot szabhat ki annak az ingatlannak a tulajdonosára, amelynek területén a tárgyat elhelyezték.
A módosítás jogalapot teremt a műszaki vizsgálaton már minősített jármű legfeljebb kétórás időtartamú visszatartására is a vizsgáló állomásokon. E rendelkezés - mint írják - a vizsgálati eredmények valódiságának hatósági helyszíni ellenőrzését tenné lehetővé.

A jogszabályjavaslat ugyancsak törvényi felhatalmazást adna a közlekedési szolgáltatóknak ahhoz, hogy a pályaudvarokon, megállóhelyeken és járműveken kamerás megfigyelést végezzenek a járművek épsége, a járművezetők és az utasok testi épségének és vagyontárgyainak védelme. A javaslat az adatvédelmi biztos korábbi észrevételeinek megfelelő, szigorú adatkezelési garanciákat tartalmaz - írja háttéranyagában a szaktárca.

Az indítvány mindemellett szabályszegés elkövetése esetén a visszatartás jogintézményénél megszüntetné a különbséget a belföldön, illetve a külföldön forgalomba helyezett járművek között, ezzel is biztosítva, hogy a kiszabott bírságot megfizessék a felelősök.

Olvasóink írták

 • 8. bakke 2010. november 22. 01:05
  „Lobbo71:
  barmok mindenhol vannak”
 • 7. janika 2010. november 21. 11:55
  „No és a romák, hogy szerzik ezután a jogsit? Igaz vannak ügyvédek a maffiában, akik értenek a számítógépekhez is.”
 • 6. Lobbo71 2010. november 20. 20:59
  „"itt íreknél"

  Egy Francis Tobin nevű ürge is ott szerezte a jogsiját, ugye?...”
 • 5. Mankapunka 2010. november 19. 22:23
  „Vince

  Van szimulátor a gépeden,és így levizsgáztatnak. Most már az árufuvarozói- és személyszállítási vizsgában is van szimulátoros vezetés.

  Az a baj,hogy a valóságot nem fogja sohasem szimulálni,de szivatni jó vele a népet.”
 • 4. bakke 2010. november 19. 21:21
  „Nem kell fosni, itt íreknél az elméleti képzés után már vezethetsz is, igaz, csak akkor, ha ül melletted valaki, akinek van jogsija, és nem hajthatsz fel autópályára. Van két éved, hogy letedd a gyakorlati vizsgát, mindenféle kötelező gyakorlat nélkül és már meg is van a full drive licence.”
 • 3. astra1 2010. november 19. 21:15
  „Hát hol....?”
 • 2. Láng_Vince 2010. november 19. 20:04
  „Remélem azért a gyakorlati képzés nem a neten keresztül lesz majd...”
 • 1. elemér 2010. november 19. 19:57
  „Már régóta szeretnék az unioban a külföldi büntetéseket bekasszálni. Ez a megoldás oda vezet. USA-ban ezt már rég megoldották, mert az államok koperálnak. Amcsik találták fel a spanyolviaszt.;))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pintér: megfigyeltek, de nem zavar

A belügyminiszter azt mondta: régebbről tudja, hogy őt is és családját is megfigyelték 2009 vége és az idei év első negyedéve között. Tovább olvasom