Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Jogi tanácsadóiról kérdezi Molnár Csaba a köztársasági elnököt

Molnár Csaba (MSZP) levélben kérdezi Schmitt Pál köztársasági elnöktől, hogy kik adnak tanácsokat neki az egyes törvények alkotmányosságának megítélésével kapcsolatban.
A szocialista politikus az MTI rendelkezésére bocsátott levelében emlékeztet arra, hogy Schmitt Pál államfővé választása előtt látogatást tett az MSZP parlamenti frakciójánál, és azt mondta: mivel nem alkotmányjogász, lesznek tanácsadói, akik szükség esetén felkészítik, ha egy törvény alkotmányosságának megítéléséről, az alkotmányossági vétó alkalmazásáról kell döntenie.
Molnár Csaba ugyanakkor megjegyzi: a magán-nyugdíjpénztári tagságról, valamint a sajtóról és médiáról szóló törvények kapcsán - amelyeket a köztársasági elnök aláírt, azaz alkotmányosnak talált - hazai és nemzetközi szakértők, intézmények és civil szervezetek sora fejezte ki alkotmányossági aggodalmát és közülük több utólagos normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól.
Szerinte mindez felveti a kérdést, hogy a szakértők, akik Schmitt Pál "alkotmányjogi tudásának hiányát hivatottak pótolni", alkalmasak-e a törvények alkotmányosságának megítélésére. Esetleg mégsem nagy tudású, pártatlan szakértők véleménye, hanem saját, bevallottan hiányos, alkotmányjogi tudása, vagy politikai elkötelezettsége alapján dönt? - teszi fel a kérdést Molnár Csaba az államfőnek.
A szocialista képviselő arra kéri a köztársasági elnököt, hogy sorolja fel tanácsadóit foglakoztatási formájuk és díjazásuk feltüntetésével, illetve válaszoljon arra, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetői közül ki jogosult a külső szakértők teljesítmény-igazolásának elfogadására. Arra is kéri Schmitt Pált, hogy küldje el neki a magánnyugdíj-pénztárakkal, továbbá a sajtó- és médiaügyekkel foglalkozó törvények kapcsán számára készített, az alkotmányossági aggályokat kizáró szakértői véleményeket.
Schmitt Pál tavaly június 28-án, egy nappal államfővé választása előtt tett látogatást a szocialista képviselőcsoportnál. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a médiát érintő törvénycsomagról és készen áll-e a sajtószabadság megvédésére, úgy felelt: a sajtó, a szólás szabadsága szent, ez lesz a vezérmotívum, amikor döntését meghozza. Jelezte, ha arra kerül a sor, hogy később ez ügyben döntenie kell, lesz módja alkotmányjogászokkal és a sajtót ismerő szakemberekkel konzultálni.

Olvasóink írták

 • 10. load 2011. január 23. 21:37
  „9. Nebuchadnezzar
  "a politikusok közül a legkapzsibbak, leghazugabbak közül való."
  Nocsak, hány hektár szölleje van?”
 • 9. Nebuchadnezzar 2011. január 22. 13:22
  „Pont az ilyen Molnár Csaba félék miatt kapott a jelenlegi kormány kétharmados többséget.
  Meg se kell szólalnia, és már "kinyílik a kés a zsebben". Egy igénytelen állat!
  Amikor mond is valamit, azzal csak tetézi a bajt, mert a politikusok közül a legkapzsibbak, leghazugabbak közül való.
  Schmitték remélhetőleg már nem Heller Ágnes féle izraeli körtől kérnek milliós, használhatatlan tudományos firkálmányokat és tanácsokat.”
 • 8. _Ria 2011. január 22. 08:46
  „Alacska! Molnár Csabikát személyesen ismerem, anno együtt jártunk a Hunyadiba. Már akkor is egy <moderálva> volt! No komment róla!”
 • 7. drKotász 2011. január 22. 00:47
  „Ez az mcs ritka gusztustalan egy féreg, persze akinek gyf a mestere azon nem kell csodálkozni.”
 • 6. erdeklödö 2011. január 21. 21:38
  „A HÉT VICCE:
  VALAHOL EURÓPÁBAN!


  A köztársasági elnöki rezidencián a takarítónő az egyik WC-ben takarít,
  közben egy darab szaros vécépapír kirepül a kezéből az ablakon.
  Utánanéz és látja, hogy az a licthofon keresztül éppen az elnök ablakán repül be.
  Odarohan a titkárságra és elmondja mi történt kéri, hogy még mielőtt baj történik, csempésszék ki a papírt.
  A titkárnő bemegy, majd kijön: Elkésett! Az elnök úr már aláírta.

  bocs!”
 • 5. fortuna54 2011. január 21. 21:32
  „alacska.Talán töled kérjenek tanácsot?”
 • 4. alacska 2011. január 21. 19:28
  „Schmitt Pál Úr a "tartalékos" olimpiai bajnok mindent alá fog írni, amíg a FIDESZ lesz a kormányon. Előre közlik vele, hogy mit kell aláírnia. Ő FIDESZ vazallusa, a megválasztás kötelez. Amúgy erre a pozícióra alkalmatlan ember. Molnár Csabától irigylitek hogy műveltebb mint ti. Nem úgy vette a jogi diplomáját, mint egyesek.Egyébként a FIDESZ-nek kik adják a tanácsot? Nem MSZP-sek, hanem volt kommunisták/MSZMP/: PIntér, Martonyi,Stumpf... s nézzetek utána!!!”
 • 3. janika 2011. január 21. 17:27
  „No nem mindegy, ám , hogy kik adják a tanácsokat! Főleg az MSZP-nek! Mert még mindig azt képzelik, hogy nekik vam mindenhez közük, befolyásuk.”
 • 2. pirosász 2011. január 21. 17:24
  „Ez a molnár gyerek inkább gyurcsánytól kérdezze ugyan ezt!!!”
 • 1. csompi1 2011. január 21. 16:23
  „-haggyad asszony, hadd kérdezzen a gyerek, attól okosodik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkos rablóbanda ügyében nyomoz az NNI

Idősekre szakosodott, brutális rablóbandát leplezett le a rendőrség. Tovább olvasom