Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Jogi pályadömping

Nyolc magyar egyetemen 18 ezer hallgató készül a jogi pályára, kétezer fölött van évente azoknak a száma, akik friss diplomával a kezükben nekivágnak álmaik megvalósításának.
Aki bojtár akar lenni, birkának kell annak lenni... Nem csúfolódásnak szántuk ezt a jól kiforgatott mondókát, de valóban birkatürelem kell ahhoz, ha valaki manapság ügyvédbojtár akar lenni, annak reményében természetesen, hogy majdan saját praxisba kezd. Jogi diplomával persze szerencsére mást is lehet csinálni.

Állás másfél millióért?

Tulajdonképpen már ősszel elkezdte az álláskeresést a győri V. Z., noha diplomáján még éppen csak most kezd száradni a pecsét. Ügyvéd akarna lenni, mármint először ügyvédbojtár. Sokfelé érdeklődött, beállt a várakozók sorába, szerencsét próbált a fővárosban is. Úgy néz ki, ősztől lenne is állása egy – egyébként nem a nagymenők közé tartozó – ügyvédi irodában. Ha lenne másfél millió forintja. Akkor dolgozhatna ügyvédjelöltként – mellesleg meg minimálbérért. De még ez se igazán biztos, mert lehet, hogy valaki, „jobb" családból származó ifjú titán rálicitálna. V. Z. azt mondja, nem olyan nagy szenzáció ez, így mennek a dolgok, mindennek ára van.

Súlyos következmények

A megyei ügyvédi kamara elnöke, dr. Écsi Béla is hallott természetesen arról, miféle árak keringenek a fővárosban, ha valaki ügyvédbojtár akar lenni. A kamarának megyénkben ilyesmi még nem jutott tudomására – súlyos következményei lennének.

Megyénkben 300 ügyvéd praktizál, mellettük 62 jelölt készül a pályára, és a szerencsében bízva sorban állnak harmincan-negyvenen. Nem kötött ugyan, mondja Écsi Béla, hogy mennyi ügyvéd lehet, de a „piac" mégiscsak megszabja a határokat.

Ha már a számoknál tartunk: az ügyvédbojtárok fizetése valóban nem nagy, úgy 50 és 100 ezer forint között van. De a kezdők számára a tapasztalat szerint nem is ez a legfontosabb, hanem hogy elindulhassanak az ügyvédi pálya felé. Három év gyakorlati idő, fél év a szakvizsga letételére, és jöhet az álmok megvalósítása. Egy új iroda megalapítása, berendezése (bérlet, titkárnő, bútor, számítógép stb.): 5 és 10 millió forint körüli beruházást igényel.

A megyei ügyvédi kamara elnöke szerint a pályakezdők számára kevés a hely az ügyészségeken, bíróságokon is, de az igazán kitartóak nem maradnak sokáig állás nélkül jogi diplomával a kezükben. Sok olyan munkaterület van, ahol úgymond nem hátrány az egyetemi végzettség, a nyelvvizsga, a számítógépes tudás – ráadásul némi jogi jártasság. Utóbbinak manapság az élet majd minden zegzugában hasznát lehet venni.

Egy éven belül valami...

A megyei munkaügyi központ igazgatóhelyettese, Szalai György megerősíti, valóban telített az ügyvédi, ügyészi, bírói pálya. Egy-egy (ritkán) meghirdetett állásra 70–80 jelentkező is akad. De hasonló a helyzet a jogi végzettséghez kötődő egyéb szakmákban is. A tapasztalat, hogy a frissdiplomások állást keresve bejelentkeznek a munkaügyi központnál, de többnyire egy éven belül eltűnnek a látókörükből, vagyis találnak munkát.

A jogi pálya iránti érdeklődés csökkent ugyan a ma 18 évesek körében, de az egyetemeknek így sem kell félniük, hogy hallgató nélkül maradnak. A jogi képzés nem ad alább a minőségből, de nem korlátozza a mennyiséget sem, mert az egyetemek anyagi érdekén túl ez az európai irányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ELSŐ GYŐRI STRANDFESZTIVÁL

2003. augusztus 4-10-ig, a BMC Rádió szervezésében, az 5 éves Porsche Győr támogatásával megrendezik… Tovább olvasom