Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Jogerősen is életfogytiglant kapott a nyugat-dunántúli bankrabló

A férfi a bűncselekményekből összesen mintegy 22,5 millió forintot zsákmányolt, a rendőrség az utolsó rablása napján fogta el. Az elrabolt pénz nem került elő.
Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla kedden jogerősen annak a férfinak a büntetését, akit első fokon életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtottak nyugat-dunántúli pénzintézetek ellen 2010-ben elkövetett, megkísérelt és tervezett rablások miatt.

Matolcsi László 2010 nyarán egy játékpisztollyal kétszer rabolta ki a balatonszentgyörgyi takarékszövetkezetet. Ezt akarta megismételni Gyenesdiáson, ahol az első akciója sikerrel járt, a második viszont kudarccal végződött, mert a biztonsági őr megfutamította. A férfi legközelebb Alsópáhokra ment, de hiába, az ottani pénzintézet alkalmazottja menekülésre késztette.

A bűncselekményekhez bérelt autót használó rabló a legutóbb az év augusztusában próbált így pénzt szerezni. A zalaszentiváni pénzintézetbe nem jutott be, mert az alkalmazottak, látva a szándékát, reteszelték a fiók belső ajtajának elektronikus zárját. Matolcsi Lászlónak Jánosházán azonban sikerült a pénzintézet két alkalmazottját a mellékhelyiségébe zárnia, és onnan jelentős készpénzzel távozott.

A férfi a bűncselekményekből összesen mintegy 22,5 millió forintot zsákmányolt, a rendőrség az utolsó rablása napján fogta el. Az elrabolt pénz nem került elő.

A táblabíróság Tóth Sándor vezette tanácsa kedden megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Zalaegerszegi Törvényszék döntését, és a 46 éves férfit többrendbeli, folytatólagosan elkövetett rablásban, annak kísérletében, előkészületében, továbbá személyi szabadság megsértésében találta bűnösnek, és a "három csapás elve" alapján életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy legkorábban 20 év múlva kerülhet feltételesen szabadságra, s meg kell térítenie a pénzintézeteknek okozott kárt.

A jogerős döntést új eljárás keretében hozták meg. A Pécsi Ítélőtábla ugyanis 2012 nyarán hatályon kívül helyezte az ügyben meghozott korábbi elsőfokú határozatot, arra hivatkozva, hogy a törvényszék két bankrablás esetében nem kellő mértékben derítette fel a tényállást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra sem látogatható a Citadella

A végrehajtási eljárás miatt hétfő reggeltől senkit nem engednek a területre. Tovább olvasom