Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Jogerősen felmentették Molnár Csabát

Jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla kedden Molnár Csabát, az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának volt vezetőjét a vesztegetés és hivatali visszaélés vádja alól.
Molnár Csabát és vádlott-társait a Fővárosi Bíróság 2005. január 12-én egyszer már felmentette, de azt az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla 2005. október 13-án hatályon kívül helyezte. A megismételt eljárás végén a Nógrád Megyei Bíróság 2006. július 12-én a vádlottakat újból felmentette. A döntés ellen az ügyészség fellebbezett , így került az ügy kedden megint a Fővárosi Ítélőtábla elé.

A Fővárosi Ítélőtáblán kedden kezdődött másodfokú eljárásban a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a hivatali visszaélés esetében is megalapozottnak találta a Nógrád Megyei Bíróság felmentő ítéletét, ezért indítványában ugyancsak felmentést kért. A másodfokú eljárás tárgya ezáltal csak a vesztegetést érinti, vagyis azt, hogy 2003 augusztusában Molnár Csaba milyen minőségében fogadta el a fa tolltartót, a süteményt és a bizsut a per másik két vádlottjától, a pénzváltóktól. A szakértők szerint egyébként az ajándéktárgyak összege mindössze 1700 forintot tesz ki.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlottak között Molnár Csaba beosztásából adódóan alakult ki kapcsolat, más jellegű nem is volt közöttük. Hivatalos személyként pedig nem fogadhatott volna el ajándékot. Az ügyész kifejtette: Molnár Csaba vádlott-társainak célja az volt, hogy megnyerjék a rendőrtisztet. Azzal is érvelt, hogy a Nógrád Megyei Bíróság megállapította: az ajándékozás jogtalan előnyszerzés volt. Mindezek alapján az ügyész próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést, valamint mellékbüntetésként pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

A védők ugyanakkor azt hangsúlyozták: a Nógrád Megyei Bíróság nem állapította meg a jogtalan előnyszerzést, ez csak a vádhatóság következtetése. Mindhárom ügyvéd azzal érvelt: Molnár Csaba nem hivatalos személyként, hanem magánemberként kapta az ajándékot. Ők a Nógrád Megyei Bíróság elsőfokú ítéletének helyben hagyását, vagyis a vádlottak felmentését indítványozták.

Molnár Csaba utolsó szó jogán azt mondta: neki beosztásából adódóan kötelezettsége volt az ilyen jellegű kapcsolattartás és nem csak az érintett pénzváltókkal, de több más céggel is kapcsolatban állt. Mint mondta, szüksége volt rájuk, az információikra. "Biztos, hogy a rendőrnek el kell zárkóznia?" - tette fel a kérdést az egykori főnyomozó, aki szerint "sokat árt a rendőrségnek", ha a rendőr senkivel se tarthat kapcsolatot. A perben kora délután hirdet jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megfelelő túrafelszerelés megéri az árát

Az egyre tavasziasabb, tartósan húsz fok feletti hőmérséklet sok embert csábíthat ki a szabadba. Ha… Tovább olvasom