Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Jogerős: hét évet kapott Tasnádi Péter

Jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélték Tasnádi Pétert egyebek mellett emberölés előkészülete és kétrendbeli, felbujtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt.
Jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélte a Kúria hétfőn Tasnádi Pétert egyebek mellett emberölés előkészülete és kétrendbeli, felbujtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt.

A Kúria annyiban változtatta meg a táblabíróság korábbi döntését, hogy okirat-hamisítás miatt is bűnösnek mondta ki a vállalkozót, aki nem volt ott a tárgyaláson.

Tasnádi Péter és társai ügyében tavaly hirdetett ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla, amely 6 évről 7 évre súlyosbította a vállalkozó büntetését. A táblabíróság akkor ezt azzal indokolta, hogy a bűncselekmények egy részét bűnszervezetben követték el.

A Kúria indoklásában ugyancsak megállapította a bűnszervezet létét, amely szerinte akkor is fennáll, ha bizonyos feladatokra külső embereket vettek igénybe. A bíró szerint ez a klasszikusnak tekinthető bűnszervezetek esetén is megfigyelhető.

Az eredetileg tucatnyi vádlottas eljárásban 6 vádlott ügye került harmadfokú tárgyalásra. Közülük az ítélethirdetésen csak ketten jelentek meg. Tasnádi Péter - aki ellen jelenleg is több eljárás van folyamatban, és az elmúlt fél évben többször került előzetes letartóztatásba, majd újból házi őrizetbe – egészségügyi okokra hivatkozva mentette ki magát. Jelenleg más ügyben lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll. A most jogerősen kiszabott büntetésnek mintegy felét töltötte már le a vállalkozó.

A Legfőbb Ügyészség képviselője korábban a harmadfokú eljárásban azt kérte: Tasnádit és két társát a Kúria mondja ki bűnösnek egy magánokirat-hamisításban is, és kapjanak súlyosabb büntetést. Ugyancsak indítványozta, hogy a tizedrendű vádlottat - egy hajdani rendőrt - csalás miatt mondják ki bűnösnek, és ezért szabjanak ki rá felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést.

A bíróság megállapította a magánokirat-hamisítást, ugyanakkor az időmúlásra hivatkozva nem találta indokoltnak a kiszabott szabadságvesztés mértékét növelni. Megállapította a tizedrendű vádlott esetében is a csalás bűntettét, ezért őt 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Tasnádi Péter 2001-től 2007 végéig - személyes sérelmei megtorlásaként - bűncselekmények megszervezésére, elkövetésére adott utasítást, esetenként már a börtönből illegálisan kijuttatott levelekben, illetve telefonon. A célpontok között volt Tasnádi volt felesége és annak élettársa, a feleség ügyvédje, valamint volt anyósa is, akit maró anyaggal öntöttek le.

A Kúria ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy a bűnszervezet megléte akkor is megállapítható, ha a bűncselekményeket személyes megtorlás motiválta.

A Fővárosi Bíróság a vállalkozót 2009. május 12-én - első fokon - hat év börtönbüntetésre és 6 millió 300 ezer forintos vagyonelkobzásra ítélte, valamint hat évre eltiltotta a közügyektől. Az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki Tasnádi Pétert visszaesőként elkövetett, kétrendbeli emberölés előkészületében és kétrendbeli, felbujtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettében.

A nem jogerős másodfokú ítélet szerint a vállalkozó ezek mellett bűnös felbujtóként elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, közveszéllyel való fenyegetés, rongálás, csalás, személyes szabadság megsértése, közveszélyokozás, zsarolás, súlyos testi sértés kísérlete miatt.

A táblabíróság másodfokú ítélete szerint Tasnádi Péter nem számít visszaesőnek, ám cselekményeinek egy részét bűnszervezetben követte el. Ezt a döntést hagyta jogerősen helyben a Kúria.

Olvasóink írták

 • 3. Ikvafalvy 2012. február 13. 20:53
  „CSAK!!!”
 • 2. SiLa 2012. február 13. 20:04
  „Tasnádi oly régóta van előzetesben, hogy a kiszabott büntetésből hamarosan szabadul.”
 • 1. miracle 2012. február 13. 16:48
  „"időmúlásra hivatkozva nem találta indokoltnak a kiszabott szabadságvesztés mértékét növelni."
  Tán bizony nem a bíróság miatt volt az "időmúlás"?
  "6 vádlott ügye került harmadfokú tárgyalásra. Közülük az ítélethirdetésen csak ketten jelentek meg."
  Majd a börtönbüntetés ügyében is csak ketten jelennek meg (vagy 0). Mert jó magyar szokás szerint ez már csak így megy. Aztán mire előkerítik őket, megint "időmúlás" lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leugrott egy ember a Bertalan hídról! - A jégen szörnyethalt

Leugrott egy ember hétfőn reggel a Bertalan hídról Szegeden. A jég be sem szakadt, így azonnal szörnyethalt az esés és a becsapódás miatt. Tovább olvasom