Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Jogerős a Pannon Takarék elleni ítélet

Helybenhagyta a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét a Pannon Takarék Bank ügyében, amely kimondja, hogy a pénzintézet szerződéses feltételei tisztességtelenek.
A csütörtökön Budapesten kihirdetett ítélet indoklásában a bíró  közölte: egyetértett az elsőfokú bíróság döntésével és jogi  indokaival is, amelyekhez néhány kiegészítést tett. Ellentétben a  Fővárosi Törvényszék ítéletével, az ítélőtábla szerint kizárt a  részleges érvényesség, illetve érvénytelenség megállapítása, mert a  per alapját képező törvény szerint csak az általános szerződési  feltételekre (ászf) vonatkozó kereset egészét lehet elutasítani vagy  érvényességét megállapítani.

Az ítélőtábla megvizsgálta, hogy  szükség lehet-e az Alkotmánybíróság (Ab) megkeresésére, amelyet a  felperes bank indítványozott. A bíró közölte: nem észleltek olyan  alkalmazandó jogszabályt a perben, ami alkotmányossági szempontból  aggályos lenne. Hozzáfűzte: a bíróság teoretikus kéréssel az Ab-hez  nem fordulhat.

Az ítélőtábla álláspontja szerint a felperes  pénzintézet alaptalanul sérelmezi, hogy az elsőfokon eljáró bíróság  figyelmen kívül hagyta az általa csatolt és hivatkozott általános  üzletszabályzatok és hirdetmények rendelkezéseit. Elmondta: az  elsőfokú bíróság csak a kereseti kérelemben megjelölt ászf-ről  dönthetett. Az fel sem merülhetett, hogy a hirdetmények is részei az  ászf-nek, mert ha ezt a bank így gondolta volna, akkor csatolnia  kellett volna az összes ilyen dokumentum szövegét is a mindenkori  ászf-ek mellé.

A bíró kiemelte: mellőzi az elsőfokú ítélet  indoklásából azokat a részeket, ahol az elsőfokú bíróság egyes  szerződési kitételekről megállapította, hogy valamely követelménynek  megfelelnek, mivel az ászf-et csak egészében lehet vizsgálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változnak a veszélyes állatok tartásának szabályai

Pszichológiai vizsgálat kell a fekete özvegyek, a krokodilok, anakondák, viperák, aligátorteknősök és a kazuárok tartásához. Tovább olvasom