Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 8°C Még több cikk.

Jogellenesen használják a fővárosi címert Tarlós István plakátjain

A rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét azért állapították meg, mert a főváros címere közhatalmi jelkép, és ezért azt egyetlen jelölt sem használhatja a választási kampányban.
A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfői elsőfokú határozatában úgy ítélte meg, összességében jogellenes a fővárosi önkormányzat címerének használata Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének plakátjain.

A testület szerint a választási plakáton nem rendeltetésszerűen használták a főváros címerét. A város több pontjára kihelyezett plakáton "Tarlós István főpolgármester" felirat, a főváros címere és az önkormányzati választás időpontja látható.

Az FVB határozatával részben elfogadta a Fővárosi Választási Iroda javaslatát a jogszabálysértés megállapításáról.

A testülethez két kifogás érkezett, az egyiket az Együtt - A Korszakváltók Pártja, míg a másikat a Magyar Liberális Párt tette. A két kifogást az FVB összevonta és együtt tárgyalta, ám végül két azonos tartalmú határozatot hoztak.

A kifogásokat tevők három jogszabálysértés megállapítását kérték, de azt a testület csak egyben tartotta megállapíthatónak. Az első, a fővárosi címer használatát azért nem találták jogsértőnek, mert a vonatkozó önkormányzati rendeletet a választási bizottság nem vizsgálhatta. Az FVB szerint továbbá azért nem állapítható meg az esélyegyenlőség sérelme, mert senki mást sem tiltottak el a címer használatától.

Az FVB ugyanakkor azért állapította meg a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét, mert a főváros címere közhatalmi jelkép, és ezért azt egyetlen jelölt sem használhatja a választási kampányban. A testület 6:1 arányban hozta meg a határozatát, amivel szemben jogorvoslatért az NVB-hez lehet fordulni három napon belül.

A Magyar Liberális Párt pénteken jelentette be, hogy a választási bizottsághoz fordul jogorvoslatért, ha a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje nem távolíttatja el plakátjait, amelyeken Budapest címere szerepel.

A Főpolgármesteri Hivatalon még aznap válaszul azt közölte, Tarlós Istvánt nemcsak jogszabályi, hanem erkölcsi, etikai értelemben is megilleti a fővárosi címer használatának joga.

Tarlós fellebbezA főpolgármester megfellebbezi a Fővárosi Választási Bizottság címerhasználattal kapcsolatos elsőfokú döntését, amelyet kampányvezetője politikai döntésnek minősített.

Szeneczey Balázs, Tarlós István kampányvezetője hétfő este azt közölte az MTI-vel, hogy a négy ellenzéki főpolgármester-jelölt delegáltjából, két független szakértőből és egy kormánypárti delegáltból álló testület nem vizsgálta, hogy a címer használata megfelel-e a jogszabályoknak, vizsgálta azonban, hogy sérti-e az esélyegyenlőség elvét, valamint a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét.

Az FVB megállapította, hogy a címer használata nem sérti az esélyegyenlőség elvét - jelezte a kampányvezető, hozzátéve ugyanakkor, hogy a testület szerint a főpolgármestert megillető címerhasználati jogot úgy használták fel, hogy az jelöltként történő egyidejű népszerűsítését is szolgálta.

Szeneczey Balázs kiemelte: úgy vélik, hogy "a testület összetételéből adódóan eredendően politikai döntés született", amivel nem értenek egyet. Értékelése szerint nem sértették meg a választási törvény alapelveit, ezért fellebbeznek, és kiállnak igazukért a független magyar bíróság előtt is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor a Gazprom vezetőjével egyeztetett

A Gazprom vezérigazgatója a téli időszakra vonatkozó stabil és megbízható földgázellátásról és a… Tovább olvasom