Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Jogdíjak, avagy a zenefelhasználás ára

Sokakat meglep, hogy a kávéházak, panziók, üzletek működtetőinek azért is fizetniük kell, hogy szól náluk a rádió vagy a lemezjátszó. Az ilyen helyeken ma már szinte nélkülözhetetlen a zenefelhasználás, amelyért a szerzőknek jogdíj jár.
A szellemi termékek védelme nem újszerű dolog. Története hazánkban egy 1844-ben született törvényjavaslatig vezethető vissza, tudtuk meg az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület kirendeltségvezetőjétől, Király Tamástól. A köztudatban azonban csak az utóbbi évtizedben terjedt el, a technika fejlődésével (internet, tévé, zenélő alközpontú telefon) párhuzamosan. Főként azért, mert a vállalkozások számának gyarapodása miatt egyre több embert érint.

Ingyen csak otthon

Ha az üzlethelyiségben szól a rádió vagy a lemezjátszó, fizetniük kell a szerzői jogvédő hivatalnak.
– Mindenki egy-egy „lépcsőt" fizet meg – magyarázza Király Tamás. – A boltban megvett CD-lemez árában már benne van a jogdíj, de ezért csak otthon hallgathatjuk. Ha azonban egy rádióadó sugároz róla zenét, újból fizetnie kell. És ha a rádió nyilvános helyen szól, akkor a hely működtetőjének ugyancsak. Vonatkozik ez a konditermekre, az uszodákra, a taxikra, a szépségszalonokra, a mozikra, a divatbemutatókra, az ügyfélvárókra, a benzinkutakra, a vásárokra, a sportversenyekre, a kaszinókra, a peepshow-kra is. Az irodalmi és a zenés alkotásokra, ha azok nem családias körben – például lakodalomban – hangzanak el, egyaránt jogdíjat kell fizetni. Így megyénkben mintegy négyezer vállalkozás fizet rendszeresen szerzői jogdíjat. Többségük vendéglátó- vagy szálláshely.

Mozartért már nem

Koncerteken, bálokban, ahol élőzene szól, az elhangzó művek pontos felsorolása alapján osztják el a befolyt összeget a jogok tulajdonosai közt. Műsorközlés hiányában a „közös kalapba" kerül az átalánydíj, ahogy a technikai eszközök révén szóló zene esetében is. A rádió- és a tévéadók havonta jelentik, mit játszottak le. Adataik összesítéséből, a lemezeladásokat és a slágerlistákat figyelembe véve alakul ki, hogy az adott időszakban milyen arányban hangzottak el például Bródy vagy Madonna számai. (Külföldre is utal pénzt az Artisjus, hasonló irodáknak.) Ez alapján osztoznak az előadók, a szerzők, illetve a jogok tulajdonosai a befolyt összegen. Persze a jogdíjnak időkorlátja van: a szerző halála után hetven évig jár az örökösöknek.

A vendéglátók, szállásadók kiadásait növelő szerzői jogdíjakat jogszabályok alapján állapítja meg az Artisjus. Az üzletek besorolása az állandó adatoktól függ. Így például Győrben egy este tízig nyitva tartó, III. kategóriába tartozó sörözőnek, ahova ötvennél kevesebben férnek be, napi négyszáz forint az alaptarifája. Ha zenegépe is van, akkor húsz, ha élőzene szól, hatvan százalékkal emelkedik a díj. Az alapdíjak évente egyszer, az inflációt követően változnak. A vállalkozásoknak bejelentési kötelezettségük van, az alapján negyedévente kapnak számlát. Zenefelhasználásukat a területi kirendeltség szakemberei (96/618-010) ellenőrizhetik. A büntetés a fizetendő összeg duplája. Hetente átlagosan 10–15 esetben kerül sor bírság kiszabására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar filmek európai fesztiválokon

Az európai filmes események sorában augusztusban Lengyelországban, Dániában és Nagy-Britanniában… Tovább olvasom