Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Jog és erkölcs

Tíz év telt el az országosan elhíresült Postabank-botrány óta. A száraz tények, amit egy köznapi ember ennek kapcsán lát, a következők: óriási mennyiségű pénz tűnt el, ami nagyságrendjét tekintve költségvetésitétel-számba megy. Mindannak ellenére történt meg mindez, hogy a banknak is volt állítólagos szakmai vezetése. Azt, hogy felelős vezetője nem volt, a negatív eredményesség tényszerű mutatói ékesen bizonyítják.

Egy átlagos erkölcsi érzékkel rendelkező állampolgár számára teljesen világos volt ez idáig, hogy előbb-utóbb a joggyakorlat a társadalom erkölcsi értékítéletével teljesen szinkronban, fajsúlyának megfelelő mértékben ítéli el ezt a fajta felelőtlen szakmai, bankvezetői magatartást. Gondoljunk bele abba, amit még egyszer hangsúlyozni kell: költségvetésitétel-számba menő mennyiségű pénzről van szó. Úgy gondolom, hogy 36 milliárd forint eltűnése a társadalom számára igenis veszélyes, generálja azt bármilyen magatartás (hűtlen kezelés vagy csalás) vagy csavarja a jog bármilyen felmentő jogszabályi keretek közé. Úgy látszik, jogilag minden védhető, csak éppen erkölcsileg elfogadhatatlan. Ugyanis amíg a joggyakorlat a társadalom erkölcsi értékítéletétől ilyen kozmikus méretű távolságban van, addig hogy reménykedhet egy jóérzésű állampolgár az ország mindenekelőtti morális megújulásában, amely nélkül hitem szerint sem pol itikai, sem gazdasági felemelkedés nem lesz.
Jó lenne elgondolkodni a jog szakértőinek azon, hogyan lehetne a társadalmilag, kulturálisan, tradicionálisan stb. kialakult morális értékrendet és joggyakorlatot közelíteni egymáshoz. És ha már kérdéseknél tartunk: hogyan lehet és milyen erkölcsi alapról a morálisan védhetetlen cselekményeket jogilag mégis védeni?
Jogi ismeretek híján csak igazságérzetemre tudok támaszkodni, ami ilyen és ehhez hasonló esetek kapcsán azt mondatja velem, hogy az igazságosság szemléleti tisztaságával óriási bajok vannak.
És végezetül: majdnem arra a következtetésre jutottam, hogy ez valóban a következménynélküliség országa, de aztán eszembe jutottak a súlyos megszorító gazdasági intézkedések és mindjárt beláttam: ezt a hiányt is következményként valakinek fizetnie kell.
Keszei Lajos, Kóny

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foglalkoztatás

Csaknem 6 ezer vállalkozás, civil szervezet 7723 álláskeresőt vett fel az első félévben az egyéves… Tovább olvasom