Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Jóból is megárt a sok

Az ünnepek idején a „jóból is megárt a sok”, szervezetünk tiltakozhat a túlzott megterhelés ellen.

Az elmúlt évek során már sokszor felhívtam a figyelmet az egyes ünnepek körüli nagy étkezések lehetséges kellemetlen utóhatásaira, így erről most csak röviden annyit, hogy mindenki tudja: a „jóból is megárt a sok", szervezetünk tiltakozni fog a túlzottan nagy megterhelések, így a túl nagy mennyiségű, zsíros, nehezen emészthető ételek miatt is. Mindenki számára javaslom tehát a – legalább viszonylagos – mértékletességet a karácsonyi asztalnál is.

Régi hagyomány

Karácsonykor nem hiányozhat az asztalról néhány tradicionális étel és sütemény, ezek egyike a bejgli.
Karácsonykor már régóta szokás volt kenyeret és kalácsot enni, amelyek lisztből, azaz az életet jelképező búzából készülnek. A mai bejgli elődjének, a diós vagy mákos kalácsnak az eredete viszont csak a reformkorra tehető, amikor a magyarok is német divat szerint kezdték el ünnepelni a karácsonyt. A karácsonyfa állítása és a szaloncukor is ekkor vált az ünnepek elmaradhatatlan kellékévé.

A mák bőséget jelent

A „bejgli" szó maga a német „beugen" (meghajlít) szóból ered, és egy XVI. század óta ismert sziléziai kalácsfajta adta a sütemény alapját. Hogy miért mákkal vagy dióval töltik, annak évszázadokra visszanyúló „jelentése" van. Az egykori hiedelem szerint ugyanis a mák bőséget és termékenységet hozott a házhoz, valamint mákos tésztát enni jó házasságot jelentett. A mák szemeit a rontó szándékú ellenségnek egyenként kellett fölszedegetnie ahhoz, hogy bármivel is árthasson.
A diót (és az almát) egykor a karácsonyesti jósláshoz használták. Akinek az asztal körül férges dió vagy alma jutott, arról azt tartották, hogy a következő évben megbetegszik vagy akár meg is hal. Az egészséges alma és dió viszont egészségmegőrző varázsszernek számított.

Diabetikus kalács

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1–2 db kockacukor (az élesztő felfuttatásához), 5 dkg élesztő, 4 dl tej, 25 db édesítőtabletta (illetve ízlés szerint), 1 dl olaj, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor.
Elkészítése: A kockacukrot hozzáadjuk egy kevés meglangyosított tejhez, ebben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk az olajat, a többi tejet (amiben előzőleg felolvasztottuk az édesítőszert), a felfuttatott élesztőt, és az egészet összedolgozzuk. A tészta felébe belegyúrjuk a kakaóport, majd egy órát pihentetjük.
A tészta „fehér" felét kinyújtjuk, a kakaósat is kinyújtjuk és ráhelyezzük, majd az egészet feltekercseljük. A tetejét megkenjük tojással, és 20 percig állni hagyjuk. Egy tepsit vékonyan kikenünk margarinnal, majd a tekercseket belehelyezzük, egymástól viszonylag nagy távolságra. (Két rúd lesz belőle.) Hideg sütőbe tesszük, majd közepes lángon 30–40 percig sütjük.
Karácsonykor diós vagy mákos bejgliként is kiváló.
A teljes kalács szénhidrát-tartalma: 468 g CH.

Mikor és hogyan ne?

Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni, hogy egyes diétát igénylő betegségek esetén akár egy szelet „ártatlan" bejglivel is „árthatunk". Például egy panaszokat okozó epekő vagy egy hasnyálmirigy-gyulladás esetén a diós illetve mákos töltet sajnos nem fogyasztható, de egy „sima" kalács igen, csak arra kell figyelni, hogy ne frissen, melegen kerüljön a tányérra (mivel ekkor még nehezebben emészthető), hanem hagyni kell egy picit szikkadni, és a következő napon fogyasztva már biztosan nem okoz problémát.

Diabetikus forma

A legkönnyebben megoldható problémát „kalács-, illetve bejgliügyben" a cukorbetegség jelenti, hiszen ez az édesség (is) elkészíthető diabetikusan… igaz, ez sem jelenti azt, hogy akármennyit lehet fogyasztani belőle, a szénhidráttartalmat itt is figyelembe kell venni. Fontos tudni, hogy a szorbit (Glukonon) ugyanannyi (bár egy kissé lassabban felszívódó) szénhidrátot és ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor, így a vércukrot gyakorlatilag ugyanannyira emeli, és ugyanúgy hizlal is. Sokkal jobb valamilyen tablettás vagy folyékony édesítőszert használni. Ez után a kitérő után álljon itt egy könnyen elkészíthető, diabetikus kalács receptje, amelyhez megadtam a teljes sütemény szénhidráttartalmát is.  („Egyenlő" nagyságú szeletekre vágva könnyen kiszámítható belőle egy szelet szénhidráttartalma.) A kalács természetesen dióval vagy mákkal is megtölthető (szintén édesítőszerrel elkészítve), így máris diabetikus bejglit kaptunk eredményül. (Ez esetben a felhasznált dió, illetve mák szénhidráttartalmával is számolni kell. 100 g dió = 11,7 g szénhidrát, 100 g mák = 24 g szénhidrát.)

Kollár Viktória dietetikus

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lear király a győri színházban

William Shakespeare klaszikus drámáját Ács János Jászai-díjas rendező állította színpadra. Tovább olvasom