Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Jobbikos javaslatok a hitel- és közműkárosultak megsegítésére

A Jobbik szerint a devizahitel- és közműkárosultak megsegítésére megoldást jelentene a hitelek felvételkori árfolyamon való forintosítása, illetve a közműcégek által kivetett terhek folyamatos ellenőrzése monitoring rendszerrel. A párt javaslatait Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese csütörtökön, Budapesten ismertette.
A hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosításának az lenne az előnye, hogy "a bizalommal visszaélő bankok összes kártételét" vissza lehetne hárítani a pénzintézetekre, és mentesíteni lehet a lakosságot a nem őket illető költségektől - mondta a sajtótájékoztatón Z. Kárpát Dániel. Az ellenzéki politikus véleménye szerint a bankoknak még mindig van tartalékuk e megoldási javaslat kivitelezésére.

A közműcégek károsultjaira vonatkozó javaslataik kapcsán azt mondta, hogy ezen emberek helyzete "gyakorlatilag védhetetlen a jelenlegi állás szerint". Őket éri ugyanis több százezer forintos kötbér azon közműszolgáltató cégek részéről, amelyek indokolatlanul vádolják meg őket óramanipulálással, a bíróságokon nagyon sok esetben megfordul a bizonyítási teher, azaz az ártatlan ügyfélnek kell bizonyítania ártatlanságát - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a Jobbik ezt kívánja megakadályozni.

Z. Kárpát Dániel örvendetesnek nevezte, ha a rezsiköltségek tíz százalékkal csökkenek, de egyelőre - mint mondta - ennek nyomait még nem látják. Amíg a kormány csak az energiahordozók árát kívánja csökkenteni, addig beszélni kell arról, hogy egy átlagos közműcég számlája esetében 40-70 százalék között ingadozik az a tétel, amely nem az energiahordozóról, hanem például fejlesztési, karbantartási költségekről szól - hívta fel a figyelmet.

Véleménye szerint a közműcégek a kivetett terheket folyamatos ellenőrzőrendszer felállítása nélkül áthárítják a fogyasztókra, ezért a Jobbik létrehozna egy monitoringrendszert.

"A Jobbik hosszú távon, a következő karácsonyfák alá azt a megoldást tenné oda", hogy Magyarországon stratégiai fontosságú közműcég csak magyar állami tulajdonban, vagy a "legkeményebb" állami felügyelet alatt működhessen - fogalmazott Z. Kárpát Dániel. Pártja "tételes elszámoltatást ígér" azoknak a társaságoknak, amelyek folyamatosan visszaéltek a fogyasztói bizalommal - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig 1700 település 80 milliárdnyi adósságát vállalta át az állam

Már csak 14 olyan település maradt, ahol az adósságátvállalás még nem történt meg. Tovább olvasom