Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Jobbik: nyomoznak a szalonnai álrománok ügyében

Magánokirat-hamisítás miatt nyomoz a rendőrség azután, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalonnán olyan személyek vehettek részt a román, illetve a ruszin kisebbségi önkormányzat megalakításában, akik korábban a cigány és a horvát kisebbségi választáson is elindultak - ismertette az ügyben a feljelentést kezdeményező Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő.

A politikus a nyomozás megindítását precedensértékűnek nevezte szerdai sajtótájékoztatóján.

A Jobbik szeptemberben tett feljelentést, amiért a borsodi településen Orgona Győző és Rusznyák Dezső a román, Kálló Gábor pedig a ruszin kisebbségi választáson jelöltette magát, noha előzőleg mindannyian részt vettek a szalonnai cigány kisebbségi önkormányzat munkájában, 2002-ben pedig a horvát kisebbség jelöltjeként indultak a választáson. Október harmadikán mindhármukat képviselővé választották.

Szávay István hozzátette: további húsz olyan személyről van tudomásuk, akik a korábbi és az idei választásokon különböző kisebbségek színeiben indultak. Kilenc esetben a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége már feljelentést tett, a többi ügyben a Jobbik fordul a rendőrséghez.

Pártja elképzeléseiről szólva a képviselő kifejtette: olyan jogi környezetet kell teremteni, amely megnehezíti az etnobizniszt, a választási visszaélések elkövetését. Ennek érdekében a Jobbik egy választásonként frissülő adatbázissal tenné lehetővé a helyi választási irodák vezetőinek, hogy nyomon kövessék, a jelöltek előzőleg voltak-e más kisebbség önkormányzatának tagjai.

A Jobbik ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki "tetszőlegesen változtassa identitását", ezért a kisebbségi névjegyékbe való feliratkozást a négyévenkénti helyett véglegessé tennék. Azaz a választók eldönthetnék, hogy mely kisebbség közéletében szeretnének részt venni, és később ezen már nem változtathatnának.

A politikus arra is kitért, hogy a Jobbik átalakítaná a kisebbségi önkormányzatok finanszírozását, jelentősen csökkentve a normatív támogatások összegét, és növelve a feladatalapúakét.

Olvasóink írták

  • 2. SC 2010. október 21. 13:59
    „Olyanok,mint Ságvári,csak nekik nem nevük van 32,hanem nemzetiségük... :-)))”
  • 1. kefefejű 2010. október 20. 18:25
    „Orgona Győző. Ez egy ősi román név...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor a magyar EU-elnökségről tárgyalt Ljubljanában

Magyarország azt tekinti feladatának, hogy a jövő év elejétől esedékes európai uniós (EU) elnöki… Tovább olvasom