Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Jobbik: nagy előrelépés a Rongyos Gárda emlékhelyének felújítása

A Jobbik nagy előrelépésnek tartja, hogy a kormány magára vállalta a Rongyos Gárda egyetlen fővárosi emlékhelyének felújítását a Farkasréti temetőben.
Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke, országgyűlési képviselője az MTI-nek pénteken elmondta: a Honvédelmi Minisztérium a Jobbik több éve tartó megemlékezéseire és felújítási kezdeményezésére reagálva vállalta a Rongyos Gárda egy tagja, Vámossy Tibor sírjának helyreállítását.

Mindez - szerinte - annak fényében is különösen nagy dolog, hogy az 1990-es évek elején a "kevésbé perifériára szorult" Horthy Miklós újratemetése sem kapott állami szertartást, katonai tiszteletadást.

Novák Előd közlése szerint a Trianon után nyugat-magyarországi szabadságharcot hirdető Rongyos Gárda a Magyar Gárdához hasonlóan államilag üldözött volt ugyan, de nagy társadalmi megbecsülést élvezett. Hősi halottnak nevezte az 1921-ben elhunyt Vámossy Tibor egykori műegyetemista hallgatót, és azt mondta, nagy dolog budapesti szobrának felújítása.

Az ellenzéki párt szerint ezt a kormánynak állami megemlékezésekkel, valamint a Rongyos Gárda történetének nemzeti alaptantervbe emelésével és a mozgalomról szóló történelmi filmek készítésével kellene folytatnia. Novák Előd szerint a témában "kiváló akciófilmet" is lehetne készíteni, az anyagiak előteremtése érdekében költségvetési átcsoportosítást szorgalmazó módosító javaslatot is benyújtottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stratégiai megállapodást írt alá Orbán Viktor a Richter Gedeon vezérigazgatójával

A jövőben több nagy, a magyar gazdaságban speciális szerepet betöltő céggel kötnek hasonló, hosszú távú stratégiai partnerségi megállapodást - mondta a miniszterelnök. Tovább olvasom