Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Jobbik: Kamattámogatást javasol a diákhitelekre!

A Jobbik a teljes diákhitelezés állami felügyelet alá helyezését, a hitelfelvevő hallgatók számára pedig állami kamattámogatás bevezetését javasolja.

A Jobbik a teljes diákhitelezés állami felügyelet alá helyezését, a hitelfelvevő hallgatók számára pedig állami kamattámogatás bevezetését javasolja.

Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján aggodalmának adott hangot, amiért a kormány felsőoktatási törvényjavaslata szerint "ha nem is kimondott tandíjat", de - mint mondta - ahhoz nagyon hasonló képzési hozzájárulást kérhetnek a hallgatóktól.

A Jobbik szerint e jelenlegi "demográfiai hullámvölgyben" elfogadhatatlan lenne kirekeszteni a felsőoktatásból a kevésbé tehetős, ám tehetséges fiatalokat - húzta alá.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a családoknak hatalmas terhet jelent a gyereknevelés, és a felsőoktatásba kerülőket szerinte már nem lenne szabad büntetőkamatokkal terhelni azért, hogy megszerezzék azt a tudást, amely nélkül nem tudnak érvényesülni a későbbiekben.

Kiemelte: a diákhitelek állami kamattámogatás alá helyezését a bankadóból finanszírozhatnák, amelynek költségeit szerinte a pénzintézetek jelenleg az ügyfelekre hárítják.

Z. Kárpát Dániel a bankadó mellett a diákhitelek esetében is átfogó fogyasztóvédelmi vizsgálatot sürgetett, mondván: tapasztalataik alapján itt is hasonló panaszok merülnek fel, mint amilyennel a devizában eladósodottak találkoznak. Példaként említette, hogy a tanulmányaikat befejező, de azonnal munkába állni nem tudó adósok számára magasabb kamatlábat határoznak meg, a törlesztéssel későknek pedig súlyos büntetőkamatokat számolnak fel, ráadásul szavai szerint elmaradás esetén rövid időn belül a BAR-listán is találhatják magukat.

A jobbikos politikus hangsúlyozta továbbá, hogy korábban pártja javasolta a devizahitelek forintra váltását is, de azt szerinte a kormány először örültségnek nevezte, és csak másfél évvel később kezdi megfogadni.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelnék az iparűzési adót: ebből finanszíroznák a BKV-t

A jelenlegi 2-ről 2,5 százalékra emelné az iparűzési adó mértékét Budapesten négy kormánypárti… Tovább olvasom