Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Jobbik: ellenőrző albizottság elé áll Alföldi

Elfogadta a parlament kulturális és sajtóbizottsága ellenőrző albizottságának meghívását Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház vezetője - tájékoztatta Novák Előd, a Jobbik alelnöke vasárnap az MTI-t.
Közlése szerint a testület ülését az albizottság elnökeként ő maga hívta össze december 2-ra. Novák Előd a közleményben azt írta, hogy "a Nemzeti Színház igazgatójának leváltása című napirendre elfogadta a meghívást Alföldi Róbert igazgató is, aki így elmondhatja védőbeszédét". A Jobbik egy nappal korábban a Nemzeti Színház előtt tüntet Alföldi Róbert leváltásáért.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom már Réthelyi Miklós miniszterjelölti meghallgatásán sürgette a Nemzeti Színház vezetőjének leváltását, érthetetlennek tartva, hogy "oly sok ízléstelen botrány ellenére" Alföldi Róbert megmaradhat ezen a kiemelkedő fontosságú poszton.

A jobboldali pártok legutóbb azt kifogásolták, hogy a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartanak a Nemzeti Színházban. Az ügyet a Magyar Hírlap november 17-i száma hozta először nyilvánosságra. Mint írták: "szinte hihetetlen, de az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházban december 1-jén, a román nemzeti ünnepen előadást és állófogadást rendeznek. (...) 1918. december 1-jén tartották Gyulafehérváron a románok nagygyűlését, amelyen elfogadták a már megszállt Erdély egyesülését a Román Királysággal, megalakítva a Román Nemzeti Tanácsot".

Alföldi Róbert még aznap bejelentette: visszavonja a teátrum bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel.
A főigazgató a közleményében azt írta: "a Nemzeti Színház vezetőjeként engedélyeztem, hogy a román nemzeti ünnep előestéjén, november 30-án, a Budapesti Román Kulturális Intézet szervezésében ünnepi megemlékezést tartsanak a Nemzeti Színházban, és bérbe vegyék a Nagytermet."

"Tettem ezt azon mély meggyőződésem alapján, hogy a két nemzet viharos történelme után, a román és a magyar nép a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz" - jegyezte meg.

"Sajnos rosszul mértem fel azt, hogy ezen döntésem félreérthető, és ezzel sok magyar ember érzését megsértem. Miközben továbbra is hiszek abban, hogy a múlt fájdalmait európai módon és felelősen kell feldolgozni, az egyik legfontosabb kulturális közintézmény vezetőjeként nem hagyhatom figyelmen kívül a kialakult helyzetet" - fogalmazott Alföldi Róbert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvonulás a nőket érő erőszak ellen

A párkapcsolati erőszak következtében elhunyt nőkre emlékeztek a ˝16 akciónap a Nők Elleni… Tovább olvasom