Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Jobbik: békés demonstrációt terveztünk Devecserbe

A városban a Jobbik és több jobboldali radikális szervezet múlt vasárnap tartott Élni és élni hagyni - demonstráció a jogos magyar önvédelemért elnevezéssel megmozdulást.
Ferenczi Gábor jobbikos képviselő közlése szerint pártja békés szándékkal szervezett demonstrációt Devecserbe és a rendőröknek elő kellett volna állítaniuk a szabálytalankodókat és a dobálókat.

A Veszprém megyei városban a Jobbik és több jobboldali radikális szervezet múlt vasárnap tartott Élni és élni hagyni - demonstráció a jogos magyar önvédelemért elnevezéssel megmozdulást.

Ferenczi Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteken, Devecserben tartott sajtótájékoztatóján úgy ítélte meg, hogy a rendőrség hibát követett el, amikor nem állította elő a szabálytalankodókat, és nem lépett fel azokkal szemben, akik nem megfelelően viselkedtek.

Elismerte, hogy a szervezők is hibát követtek el, "nem álltak a helyzet magaslatán", a rendezvényt nem hivatásos szakemberekkel, hanem "lelkes aktivistákkal" biztosították, akiknek a létszáma kevés volt a megjelent ezerkétszáz fős tömeghez viszonyítva. Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint fel kellett volna-e oszlatnia a rendőrségnek a megmozdulást, nemmel válaszolt, mivel - mondta - a többség békésen vonult. "A rendőrségnek meg kellett volna védenie a házak kapui mögött tartózkodókat és a menetben résztvevőket is" - fogalmazott.

A szervezők nevében a demonstrációt sikeresnek nevezte, szerinte a megerősített járőrszolgálatnak augusztus 31-e után is meg kell maradnia Devecserben. A belügyminisztertől és az országos rendőrfőkapitánytól a rendőrőrs megerősítését kérte.

Egy videofelvétel szerint a jobbikos képviselő a felvonuláson, miután fejbe dobták, azt mondta: "a mieink voltak". Orbán Imre, a párt alelnöke viszont azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a kő szerintük az egyik ház udvaráról érkezett. Erre az ellentmondásra a képviselő úgy reagált: háttal állt annak a háznak, ahol az az incidens történt, ami miatt a menet megállt. A tömeggel szemben állva érte a találat, ahol a demonstrálók voltak, nem látta, hogy ki dobta meg - jelentette ki, hozzátéve: ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, a dobás érkezhetett a szemközti házból, a tömegből, vagy az utca túloldaláról is, a rendőrség feladata megtalálni az elkövetőt.

Arra, hogy az LMP közösség elleni izgatás miatt feljelentést tett a demonstráció résztvevői ellen, úgy reagált: az LMP meríti ki a közösség elleni izgatás fogalmát. Úgy vélte, hogy a háttérben provokáció lehet, mert szerinte nem véletlenül állt meg a tömeg annál a háznál, ahol Kozák János, a Macifész (Magyar Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége) elnöke és egy LMP-s aktivista is tartózkodott.

Az ellenzéki képviselő a devecseri közbiztonságról szóló nyilvános vitára hívta augusztus utolsó napjára a város polgármesterét, Toldi Tamást, az ajkai térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Ékes Józsefet, és Kozák Jánost, a Macifész elnökét. "A fórumra mind a magyar, mind a cigány honfitársainkat várjuk" - fogalmazott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelt turisztikai támogatást nyert Salgótarján

A Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. és Salgótarján megyei jogú város önkormányzata 614… Tovább olvasom