Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Jobbik: államosítani kell a fémkereskedelmet

A fémkereskedelem államosítására nyújtott be törvényjavaslatot a Jobbik az Országgyűlésnek - jelentette be az egyik előterjesztő, Sneider Tamás.
A fémkereskedelem államosítására nyújtott be törvényjavaslatot a Jobbik az Országgyűlésnek - jelentette be az egyik előterjesztő, Sneider Tamás csütörtökön, Budapesten.

Hangsúlyozta: a Hegedűs Lórántnéval közös javaslatukra azért lenne szükség, mert ma Magyarországon a fémek begyűjtése szinte teljes egészében összefügg a bűnözéssel. Hozzátette: az ellopott fém értékesítése elé semmilyen akadály nem hárul, a jelenleg működő MÉH-telepek többsége az áru származására és eredetére való tekintet nélkül vásárolják fel az illegális úton szerzett fémeket. Eközben a közlekedésben és a távközlésben keletkező milliárdos kár mellett az eltulajdonított és megrongált szobrok eszmei értéke is kárként jelentkezik. Ráadásul az ellopott vasúti kábelek és KRESZ-táblák miatt sok helyen fokozottan balesetveszélyessé vált a közlekedés - mondta Sneider Tamás.

A jobbikos törvényjavaslat szerint éppen ezért egy 100 százalékban állami tulajdonú társaság felügyelné a fémkereskedelmet és ez a cég írna ki pályázatot a fémkereskedő telepek koncessziós jogára.

Az ellenzéki párt elképzelései szerint a pályázatokon nem indulhatnának olyan táraságok, amelyeknek vezetői büntetett előéletűek, vagy amelyek az elmúlt időszakban bírságot kaptak a tevékenységük miatt. Előnyt élveznének ugyanakkor a legalább öt éve törvényesen működő MÉH-telepek és azok is, amelyek hátrányos helyzetű munkavállalókat alkalmaznak.

A Jobbik javaslata drasztikusan megemelné a bírságokat is: a fémkereskedelmi koncessziót elnyert vállalat szabálytalanság esetén akár 10 millió forint, az állami engedély nélkül üzemelő fémtelep pedig akár 500 millió forint bírságot is kaphatna.

Olvasóink írták

  • 1. embertelen 2012. április 12. 17:35
    „Mi van, már a Jobbik is be akar szállni a fémüzletbe, vagy teljeskörű államosítás nélkül nem lesz szocializmus? Inkább a fémtolvaj bandát kellene megregulázni. Pintér miniszter megígérte, de a fidesz ezzel is csak hazudott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyik MÉH-telepről ellopták a másikon leadták a színesfémet

Az abaújkéri MÉH-telepről lopott színes fémet két férfi, a tolvajok egy másik fémátvevő-telepen… Tovább olvasom