Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -3°C | 5°C Még több cikk.

Jobb felderítés Győrben és a falvakban

Ismertté vált bűncselekményből 7810 történt tavaly a Győri Rendőrkapitányság területén, 513-mal kevesebb, mint az azt megelőző évben.
A felderítés is eredményes volt, amellett, hogy a testületből 50 rendőr hiányzik. A falvak környékén lévő hétvégi házakba feleannyi betörés volt, mint 2005-ben.

A Győri Rendőrkapitányság vezetője, Holló Sándor ezredes a szervezet 2006-os munkáját értékelő tegnapi parancsnoki értekezletet követő sajtótájékoztatóján kijelentette: a rendszerváltás óta nem volt olyan eredményes a kapitányság, mint tavaly. A parancsnok hangsúlyozta, a Győr és még a környező 57 település rendjéért, lakóinak biztonságáért, nyugalmáért felelős kapitányságon tavaly 7810 bűncselekmény vált ismertté, a 2005-ben történt 8323-mal szemben. Az eredményességi mutató 44,2 százalékos, ami még nem volt ilyen magas.

A kapitány az elvégzett munkát értékelve megjegyezte, hogy azt úgy kellett elvégezniük, hogy volt országgyűlési, majd önkormányzati választás, aminek a rendjét biztosítaniuk kellett. Emellett a váratlan fővárosi események miatt kellett csapatszolgálati századot Budapestre vezényelni. Ott szeptemberben és októberben összesen 255 emberrel vettek részt, akik hétköznapokon 7435, míg munkaszüneti napokon 8288 többletszolgálatot láttak el. Emellett az itthon maradottaknak maradéktalanul el kellett végezni a feladatokat.

Holló ezredes kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vezényelt kollégák testi épségének megóvása érdekében testvédő ruhát, pajzsot, lábszárvédőt vásároltak. Ehhez a győri önkormányzat nyújtott 2 millió forint támogatást. A felszerelések bizonyítottak októberben és most március 15-én, amikor számos, csúzliból kilőtt anyacsavar és utcakő is eltalálta a kollégákat, de nem történt személyi sérülés.

Az ezredes hangsúlyozta, hogy 50 rendőr hiányzik az állományból, s technikai felszerelésre is fordítaniuk kellene. Például nincs traffipax, a megyei főkapitányság munkatársaival közösen ellenőrzik az autósok sebességét. Győrben, a Marcalvárosban létrehozott lakótelepi rendőrség is a 8 helyett csak 4 rendőrrel működik. Átadták viszont a Téti Rendőrőrsöt, ahol megfelelő körülmények között végzik munkájukat a kollégák.

A közrend elleni bűncselekmények száma 1687-ről 1487-re csökkent, a garázdaság 77-ről 114-re nőtt a kapitányság területén. Fontos jelenség, hogy a városban és a falvakban egyaránt csökkent a kábítószerrel való visszaélések száma. A különböző diszkókban már alig tapasztalható, hogy ott helyben fogyasztanak drogot a fiatalok, illetve a rendezők nem engedik be őket.

A lakásbetörések száma 161-ről 210-re emelkedett, viszont a falvak környékén lévő hétvégi házak feltörése a 2005-ös 56-ról 28-ra csökkent. Holló Sándor megjegyezte, hogy az illetékességi területükhöz tartozó 57 települést tekintve ez nem mondható nagy számnak.
A közúti balesetek száma sajnálatosan 1644-ről 1753-ra emelkedett. Ebből a halálos 18-ról 25-re, a súlyos sérüléssel járó 135-ről 155-re, míg a könnyű sérüléses 214-ről 234-re.

Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepte a március közepi havazás?

Tovább olvasom