Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Jobb az osztrák iskola?

Gyakorlatias tudás, kisebb leterheltség,  nyelvtanulás - ezért járatja sok szülő osztrák iskolába gyermekét.

Gyakorlatiasabb tudás, kisebb leterheltség, és persze a nyelvtanulás - ezekért az előnyökért járatja sok szülő osztrák iskolába gyermekét, vállalva az utazás költségeit és  kellemetlenségeit.

A megyéből közel száz diák tanul osztrák általános vagy középiskolában, elsősorban a határ menti településeken, például Ebenfurtban vagy Horitschonban. A szülők indokai vegyesek; első helyen a német anyanyelvi szintű elsajátítása áll - az osztrák tanárok, osztálytársak között a gyerekekre szinte ragad a nyelv -, de nem elhanyagolható szempont a két oktatási rendszer közötti különbség sem.
Gömöryné Mészely Zuzsa, akinek négy gyermekéből kettő Ausztrában tanul, gyakorló győri pedagógusként pontosan látja a két oktatási rendszer közötti különbséget. Elsősorban azt, hogy az osztrák iskola nem „telepszik rá" a gyerekekre, s a tanulás mellett elegendő szabadidőt is hagy nekik.

- Korábban mindig lesni kellett, hogy éppen melyik gyerek ír dolgozatot, s olyankor bizony a hétvége is tanulással telt. Amióta kint tanulnak, azóta béke van: kevesebb az óraszám, s a házi feladat és a tanulnivaló is annyi, hogy a hétvége a családé lehessen. A diákok értékelése is okosabb, nincs olyan őrült „jegyhajkurászás", mint nálunk. A magyar diákokat azzal is segítik az általános iskolákban, hogy kétéves türelmi időt adnak nekik a nyelvi felzárkózásra, ez idő alatt nem osztályozzák őket.   

Zsuzsa nagyobbik lánya, a most tizenhét éves Kata nyolcadikas volt, amikor félévkor úgy döntött, mivel már biztos helye van az egyik győri gimnáziumban, belekóstol az osztrák tanításba. Fél év után egyértelművé vált, hogy a továbbtanulást is Ausztriában képzeli el, s most már másodikas a zurndorfi vendéglátóipari szakmunkásképzőben. Öccse, Gyula Neusiedlben hetedikes.

Ahhoz, hogy valaki osztrák iskolába járassa gyermekét, közvetlenül az intézmény igazgatóját kell megkeresnie. Mivel a határon túli - elsősorban kistelepüléseken működő - iskolák a hazaiakhoz hasonlóan létszámhiánnyal küzdenek, a magyar gyerekeket általában szívesen fogadják, s az állami iskolákban tandíjat sem kell fizetni.

Az életre készít fel

A nyelvtanulás mellett az osztrák tanterv legnagyobb előnye, hogy a hazainál jóval gyakorlatiasabb tudást ad. A száraz lexikális ismeretek helyett a készségfejlesztésre, a képességek kibontakoztatására helyezik a hangsúlyt, hogy mindenki megtalálja azt a területet, amelyben a legtehetségesebb, legyen az akár a zene vagy a képzőművészet. Nem csoda, hogy a kétévente elvégzett nemzetközi PISA-felmérésen, amely azt vizsgálja, hogy az iskolában megszerzett tudást a diákok mennyire tudják a gyakorlatban hasznosítani, hogy boldogulnak az önálló feladatmegoldással, az osztrákok minden területen körülbelül tíz hellyel előttünk végeztek. 
Fontos különbség az is, hogy az osztrák intézményekben - még a kisiskolákban is - az osztályokat a diákok tudásszintjének, képességeinek megfelelően tantárgyanként csoportokra bontják, így mindenkivel a saját szintjén tudnak foglalkozni a tanárok.

Még vonattal is megéri

Ez az életmód persze nem fenékig tejfel: a rendszeres utazgatás sokba kerül, ráadásul a közvetlen vonatcsatlakozás sem mindig megoldott, így előfordul, hogy a gyerekeknek napi négy órát kell ingázniuk az otthon és az iskola között. Gömöryné szerint azonban ez még mindig olcsóbb, mintha drága nyelvtanfolyamra járnának, s még a vonaton töltött idő mellett is több a szabadidejük, mintha hazai iskolában tanulnának.     
Kata és Gyula édesanyja gyakran találkozik azzal a kérdéssel is, hogyan fognak megtanulni a gyerekei magyarul olvasni, írni egy osztrák iskolában? 
- Az, hogy egy gyerek tud-e magyarul, nem az iskolán, hanem a szülőkön múlik - mondja az édesanya. - Azért, mert a tanterv szerint tizenkét évesen kell elolvasni a Toldit, nem azt jelenti, hogy a gyerek érett is rá abban a korban. A gyerekeim egyébként nagyszerűen olvasnak; Gyula például három nyelven falja a Harry Pottert!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn kölyökklub

Óvodásoknak szervez angolnyelv-oktatást a Tappancs játszóház hétfőn délután háromnegyed négy órai… Tovább olvasom