Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Jobaházi adósság-

törlesztők

A község történelmét bemutató könyvet adott ki Szent István királyunk ünnepére a jobaházi önkormányzat. A szerző Pájer Imre csornai iskolaigazgató, helytörténész. A kiadványból minden jobaházi család ajándékba kap egy példányt.
Tóth Mihályné polgármester a könyvben a következő mondattal köszönti olvasóit: „Adósak vagyunk a szüleinknek, a szülőfalunak, a szülőföldnek, s ezt az adósságot úgy törleszthetjük, hogy továbbadjuk mindazt, amit megtanultunk, megtapasztaltunk az utánunk jövő nemzedéknek.”
A szerző bemutatja munkájában Jobaháza és környékének régészeti leleteit, ír a falu birtokos- családjairól, a települést is érintő harcokról, például a törökök, a franciák ellen, a nemesi község kialakulásáról. A gazdasági életről, a polgárosodásról, az iparról, az oktatásról, a civil szervezetekről. A kiadványban számos, a helyiek által birtokolt régi fénykép is helyet kapott.
Pájer Imre szerzői utószavában írja: „A Jobaháza történetével foglalkozó elődeim még bátran adták kéziratuk címéül: Jobaháza község monográfiája 1965-ig. Én ma már Jobaháza után azt írtam: Adalékok a község történetéhez. Adalékok, mert egy ilyen összetett, sok évszázados múlttal rendelkező község történetét 80 oldal körüli terjedelemben hiánytalanul leírni nem lehet.” A szerző szerint kimaradt a kiadványból a templomok története, a szociális otthon fejlődése, a község mai vállalkozásai, az egykori fürdőélet. Végül kéri az olvasókat, hogy írják meg észrevételeiket, az általuk ismert „adalékokat” Jobaháza történetéből.

Történeti adalék

A jobaházi kiadványban olvashatunk az 1894-es esztendő nagy eseményéről, a községi kovácsműhely leégéséről. A falu, illetve a nemesi közbirtokosság közösen döntött a felépítéséről. A műhely telkét – kert, rét, legelő – a közbirtokosság biztosította, a házat addig is a község tartotta fenn. A közbirtokosság egy adásvételi ügylet közbeiktatásával a ház telkét és az 1893. évi pénzmaradványát, 26 forintot a jogi községnek adta át. A kovácsház felépítéséhez 495 forintos pótköltségvetésre volt szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gízai piramisokhoz költöztetik II. Ramszesz szobrát

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka költöztetik át II. Ramszesz egyiptomi fáraó 11 méter magas… Tovább olvasom