Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Jó üzlet-e dr. Magyarország?

Magyarország az uniós árak töredékéért, óriási gyógyszállodai kapacitással áll Európa rendelkezésére. A gyógyulni jövő turisták számánál viszont jobban nőtt a külföldi betegekre alapozó hotelkínálat, amely egy része még csak várja a vendégsereget.

A mozgásszervi megbetegedésekre, például a reumára rendkívül hatékony magyar gyógyvizek miatt az utóbbi másfél évben húsz százalékkal több gyógyturista érkezett hazánkba. Csakhogy eközben a gyógyszállók kapacitása – az állami támogatású projekteknek köszönhetően – száz százalékkal nőtt. A dinamikus szálloda- és fürdőfejlesztéseket azonban nem követte az infrastruktúra kiépítése; az európai szintű hévízi és az ugyancsak nívós hajdúszoboszlói gyógyparadicsomokat például elég nehézkes megközelíteni a szerény út- és reptérfejlesztések miatt.

Hajdúszoboszló
A magyar gyógyvízkúrák az árak miatt még mindig nagyon vonzóak, hiszen az osztrák tarifáknál harminc, a svájciaknál pedig ötven százalékkal szerényebbek a teljes ellátással együtt. A gyógyszállók nem véletlenül figyelik a külföldi piacot, hiszen vendégéjszakáik 85-86 százaléka külföldiekhez kötődik. Bár újabban a magyarok körében is kezd divatba jönni a wellness, de az még csak egy-egy (hosszú) hétvégére korlátozódik. A wellnesságazat világszerte ugrásszerűen fejlődik, a kutatások szerint a mérleg nyelve már át is billent: az egészségügyi célból utazók közül ma már 70 százalékot képviselnek a wellness- és 30 százalékot a gyógyturisták. Ugyanakkor az erre alapozó kínálat is egyre nagyobb, így pusztán a szolgáltatás még nem hoz be vendéget.

Európában és Észak-Amerikában egyre magasabb kort érnek meg az emberek, az ülőmunka és a mozgásszegény életmód miatt pedig tömegek küszködnek mozgásszervi problémákkal. Ennek hazánk igazi haszonélvezője lehetne, ha az országimázsban a gyógyító ország képe markánsan jelenne meg – állítják egybehangzóan az érdekeltek.

Uniós tagországként lehetőség nyílik a képzési támogatások és egészségügyi projektek megpályázására. Több uniós államban – például Angliában, Németországban és Hollandiában – hosszú várólistákon gyűlnek a jelentkezők az orvosi beavatkozásokra. Ezek elvégzésére a magyar egészségügyi intézményekben van orvos, a fejlesztés pedig bőségesen megtérülhet.

A fogturizmus spontán alakult ki és jól működik. A több Danubius gyógyszállóban is megtalálható VitálCenter fogászati központokban sok amerikai gyógyturistát is kezelnek, s felfutóban van az angol betegek száma. A magyar plasztikai sebészet előtt is szép jövő áll, hiszen töredékáron kínálja a nyugat-európai nívójú szolgáltatást. A szemészetet is népszerű és versenyképes egészségügyi szolgáltatássá lehetne tenni a külföldi turisták körében. A feltételes mód sajnos indokolt, mivel egyelőre csak arról van szó, mit lehetne, mit kellene tenni, hogy a létező lehetőségekre felfigyeljenek a külföldiek.

Hévíz
Az uniós Magyarországnak egyértelművé kell tennie gyógyító lehetőségeit, a terápiás tudást és azt, hogy a gyógy-idegenforgalom nem egyenlő a lábáztató turizmussal. Fontos, hogy a magyar és a külföldi beteg ugyanazt a színvonalat tapasztalja majd a továbbiakban is, de fontos, hogy ne a magyar orvosok menjenek el, hanem a külföldi betegek jöjjenek ide. A határok nélküli Európában a magyarok is kezeltethetik magukat bárhol, ha pénztárcájuk és biztosítójuk engedi.

A betegekért indult gyógyturisztikai versenyben előnyt biztosíthatnak az eredeti ötletek, a különleges helyszíneken megvalósult fejlesztések. Példaként a szabolcsi alma hírnevére épülő, Nyíregyháza-Sóstón tervezett Alma-fürdőt említi Ruszinkó Ádám, a Eurospa Hungary Kft. turisztikai igazgatója. Hasonló elképzelés a jövő decemberre elkészülő vásárosnaményi Szilva-fürdő, amelynek a víz mellett a szatmári szilva lesz a vonzereje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online fogadóirodákat zsaroltak meg hackerek

Már egy, a virtuális térben elkövetett bűncselekmény is beárnyékolja az idei… Tovább olvasom