Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Jó terméshez jó vetőmag kell

Sikertörténet - A Presztízs-díjas Primag Kft. fennállásának másfél évtizede alatt nevet és elismerést szerzett a minőségi vetőmagot forgalmazók között. Mindez alapfilozófiájának köszönhető, amit a szakmaiság követelményeit szigorúan betartó vezetői a cégnév betűinek játékos felhasználásával fogalmaztak meg.
Integrátorként konvencionális és biovetőmag-termeltetéssel, -kereskedelemmel, mezőgazdaságitermény-kereskedelemmel és műtrágyák, növényi tápanyagok, növényerősítő-kondicionáló anyagok forgalmazásával foglalkozik a győri Primag Kft. 2005-től feldolgozott mezőgazdasági élelmiszer-ipari termékek, biotermékek kis- és nagykereskedelmét indította el. Alapfilozófiája szerint mindig a kívánt minőségben és mennyiségben, pontosan érkezik meg a termelőkhöz a príma mag.

Mindezt a családi vállalkozás vezetői a cégnév betűinek felhasználásával is megfogalmazták: P, azaz pontosság a szállításban, R, vagyis rugalmasság a fizetésben, I, mint igényesség a partnerhálózatban, M, mint minőség a vetőmagban, A, azaz alaposság a szervezésben, G,
vagyis gazdaságosság a termelésben. Összeolvasva pedig: Primag.

Partnerei számára az is garanciát jelent, hogy a céget a Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzi. Ügyvezetői pedig a szakmai szövetségben, a Vetőmag Terméktanácsban is pozíciót töltenek be. Hámori Sándor elnökségi tag, lánya, Hámori Katalin a biovetőmag-szekció tagja. A felelősségét is átérzik a mondatnak, amit gyakran hangoztatnak: „A minőségi vetőmag felhasználása az alapja a minőségi élelmiszer előállításának." Ehhez a Primag Kft. a saját eszközeivel járul hozzá.

Győrben a Czuczor Gergely utca 18–24. szám alatt vagy a 96/618-860-as telefonszámon a részletekről, az aktuális vetőmagkínálatról és a biovetőmagokról is tájékoztatást adnak szakemberei. Praktikus információk találhatók a www.primag.hu internetes honlapon, elektronikus levélben kérdések küldhetők a cégnek a primag@primag.hu címre.


A magyar minőség elismerése

A magyar szántóterület 3–4 százalékán folyik vetőmagtermelés, csaknem 100 növényfaj 1200 fajtájának vetőmag-szaporítása történik. A Vetőmag Terméktanács tagjai évente mintegy 110 ezer hektáron 250 ezer tonna minőségi vetőmagot állítanak elő. Jelenleg 200 egyéni és 600 társas vállalkozás a tagja, akik évente 45 milliárd forint értékben állítanak elő és forgalmaznak vetőmagot. Ám a gabonaféléknél, elsősorban a búzánál a fémzárolt vetőmagok felhasználási aránya 20–25 százalék körüli, míg az Európai Unió országaiban 50–55 százalék. Pedig a minőségi vetőmag felhasználása az alapja a minőségi élelmiszer előállításának, és a minőségi vetőmag rendelkezésre áll. A magyar vetőmagok külföldi elismertségét jelzi, hogy a fejlett gazdaságú országok rendszerében minősített vetőmagok 16 százaléka hazánkból származik. A Magyarországon előállított vetőmagok 25–30 százalékát szállítják külföldre. A gabonavetőmagvakból kevesebbet, a hibrid vetőmagvakból viszont az előállított mennyiség mintegy 70 százalékát.

Rimányi Zita
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyautó ütközött lovaskocsival

Személyautó ütközött össze egy lovaskocsival szombaton este Jakabszállás és Kecskemét között, a… Tovább olvasom