Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Jó pont a motivációs levél

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
"Érdeklődéssel olvastam az önéletrajz írásáról szóló hasznos és praktikus tanácsait, amiknek nagy hasznát veszem. Arról viszont még nem írt, hogy pályázatoknál elvárás-e a kísérő levél. Ha igen, biztosan ennek is van ideális szerkezeti felépítése" - írja Faragó Péter.

A szakma kísérő vagy motivációs levélnek hívja azt a dokumentumot, amit az önéletrajz mellé csatolhatunk. Küldése, benyújtása nem előírás, de jó pontot szerezhetünk vele, főleg a multiknál. Míg az önéletrajz objektív, száraz adatokat tartalmaz, a kísérő levél lehetőséget ad személyiségünk megcsillogtatására.

A motivációs levél bal felső sarkában szerepeljen a címzett neve és beosztása. Nagyon fontos, hogy az adatok pontosak legyenek, mindenki kényes arra, hogy neve helyesen legyen leírva. Ha cég a címzett, akkor annak neve, címe szerepeljen itt. Következhet a megszólítás.  Ideális esetben itt is a Tisztelt X.Y.! formulával élhetünk, vagy marad a Tisztelt Cím. Urak esetében könnyebb a helyzet, hölgyeknél azonban óvatosabban kell eljárni, mert nem mindenki szereti a Hölgy vagy az Asszony megszólítást. Az Úr/Hölgy formulát felejtsük el, ez udvariatlan megoldás. Következhet az érdemi rész, amelyben leírjuk, hogy pályázunk az állásra. Általában hivatkozunk valamire; hirdetésre (ez esetben a megjelenés dátumát és helyét is tüntessük fel) vagy személyre (fontos, hogy az illető tudjon róla, hogy referenciaként jelöltük meg).

A levél legfontosabb mondatai következhetnek, azaz ismereteink, képességeink és készségeink összefoglalása, amelyek az adott munkakör betöltésére tesznek alkalmassá bennünket. Ne felsorolása, leltára legyen ez jó tulajdonságainknak, hanem logikusan felépített összefoglalója annak, miért mi  vagyunk a legalkalmasabbak a meghirdetett állásra. (Azért túlzásokba ne essünk és az öntömjénezés is gyanús!)
A kísérő levél terjedelme ne legyen több egy oldalnál. Ha szép és olvasható a kézírásunk, írjunk tollal, ellenkező esetben géppel, áttekinthetően és esztétikusan elrendezve a sorokat. Mindig írjuk alá a levelet, kézzel és kék tollal. Ne felejtsük el a dátumot is feltüntetni, ugyanazt, ami az önéletrajzon szerepel. Legvégül a csatolt mellékletek felsorolása zárja (életrajz, diplomamásolat, erkölcsi bizonyítvány, stb.) a motivációs levelet.

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs most már az egész városban lesz

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom