Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Jó napot!

Gondolkodtak már azon, hogy a világ több száz mesterségét, foglalkozását űző embere közül kinek a legkisebb a munkahelye? Alighanem az áruházi pénztárosoké. Annyi az övék, amekkora helyen egy szék elfér. Ezen töpreng a vevő, míg sorsára vár, s eszébe jut, hogy pályáján ki mindenkivel hozta össze a sors és szerencséje, hány és hány szakma és hivatás űzőit kérdezhette munkájáról... Téglagyári téglakihordót, sintért, az építőszakma és -mesterség többtucatnyi képviselőjét, lakatost, aki rendőrök megbízásából fúrta meg a bezárt és kulcsavesztett mackót... Darust is kérdezhetett, akinek ugyancsak egy csöppnyi fémfülke a munkahelye, fent a magasban. Pénztárost azonban sosem kérdezett az újságíró, egyről írt csupán, akit igaztalanul megszégyenített a főnöke.

A pénztáros persze nem magányos. Szinte mindig sor áll előtte, tömeg veszi körül. A szupermarket pénztársorán most csúcsforgalom, minden gép mögött, mellett ülnek, egymással párban, háttal egymásnak a kolléganők, furcsa lehet a nyüzsgésben a pénztárosok sajátos magányossága. A vevő, aki hatodik a sorban, a maga pénztárosnőjét még nem látja, takarják, a hangját hallja, amint újra és újra Jó napot!-tal köszön az új vevőnek. Ugyan látja-e egy pillanatra felnézve, akinek köszön? Az agy, akár a televízió képernyője, másodpercekig még őrzi a képet, de így van-e vele a pénztárosnő, hiszen neki már a felé sorjázó árukat kell kézbe venni. Egy mozdulat, míg a gép leolvassa a vonalkódot, aztán sorra ugyanez reggeltől délutánig, délutántól estéig, vagy éppen éjszaka. Egy-egy nagyáruházban negyvenezer termék is sorakozhat a polcon. Előbb-utóbb mindegyik odaér a pénztárosnő elé. Ugyan ő mikor vásárol be magának, családjának? Mikor vásárol be az ünnepekre? Magával viheti-e óriási, mégis csöppnyi munkahelyére, amitől otthon elbúcsúzott? Ha betegen hagyta ott, felügyelet nélkül a gyermekét? Megengedhet-e magának a pénztárosnő lazítást, akármilyen keveset is? Diplomatának az menjen – írhatják az ezzel foglalkozó könyvek –, aki három, négy vagy akár öt órát képes elviselni anélkül, hogy a mellékhelyiségbe kellene mennie. Ki váltja fel a pénztárosnőt, ha a szükség elszólítja? Egyáltalán, hogyan ellenőrzik őket, ahol kamerák pásztáznak mindent? Milyen a jó pénztárosnő? Az enyém például, akinél rövidesen sorra kerülök. Imponál-e neki az a vevő, akinek tízezrekre rúg a számlája és tömött guruló kocsival távozik, megesik-e a szíve azon, aki a néhány száz forintos számlája ellenértékét is gonddal szedi elő vékony pénztárcájából?

Jó napot! – köszön rám. Nem türelmetlen, kellemes a hangja, s amint nyújtja a blokkot, már a következő vevőt köszönti. Miközben a vevő már a kijárat felé igyekszik, eszébe ötlik: lehetne az évnek egy napja, amikor a köztársasági elnök tengernyi kötelme mellett is a Sándor-palotában fogadná a tévécsatornák kameráit, és annyit mondana: Jó napot! Mindenki magáénak tudhatná, az ország tízmillió polgárából a nagy többség, akiket sosem tüntetnek ki, nem kapnak jutalmat, például a pénztárosnők, akik naphosszat köszönnek Jó napot!-tal, s nem is várnak viszonzást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

nincs szakadás

kosárlabda

Nem olyan súlyos a Soproni sÖrdögök amerikai centerének, Calvin… Tovább olvasom