Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Jó eséllyel külföldre is

Jó eséllyel helyezkedhetnek el külföldön is a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NyME) hallgatói. A különböző karokról nemcsak európai országokban, de Kanadában és az Egyesült Államokban is dolgoznak egykori hallgatók.
Jóllehet, idehaza is széles munkaerő-piaci kereslet nyílik a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatói előtt, sokan mégis a külföldi munkavállalás felé is kacsingatnak – mondta el a Kisalföld érdeklődésére dr. Takáts Péter, a NyME oktatási rektorhelyettese.
– Úgy tűnik, jó eséllyel, hiszen karonként többen-kevesebben sikeresen helyezkednek el nemcsak az Európai Unióban, de az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában is.
Például a mosonmagyaróvári mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kar hallgatóinak 30–35 százaléka választja a külföldi, néhány hónapos farmgyakorlatot, melynek során Hollandia, Dánia, Németország és Ausztria gazdaságainak munkájába nyernek bepillantást. A gazdasági agrármérnökök és az általános agrármérnökök 10–15 százalékát pedig a diploma kézhezvétele után egy évre visszahívják, hogy immár munkatársként működjenek közre.
– Ha a végzett hallgató úgy dönt, hogy képzettségének megfelelő külföldi állást pályáz meg, intézményünk tavaly óta úgynevezett „Diploma Supplement”-et állít ki számára – folytatta dr. Takáts Péter. – Ez angol nyelvű részletes leírás arról, hogy a hallgató milyen szakon és szakirányon végzett, milyen tantárgyakból milyen eredménnyel vizsgázott, illetve tartalmazza az államvizsga minősítését, és arra is utalást tesz, hogy mely munkaterületen hivatott elhelyezkedni. Intézményünkből egyébként arányaiban nem túl sok hallgató választja átmenetileg vagy véglegesen a külföldi munkavállalást, mely a hazai keresetekhez képest kétszeres, sőt, nemritkán háromszoros fizetést jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárol szezon végi kiárusításokon?

Tovább olvasom