Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Jó elkelési arány, jó licitek, de nem az igazi

A Krisztina Antikvárium szombati aukcióján a félezernyi kalapács alá vitt tétel több mint kétharmada elkelt.

Igaz, sokat kikiáltási áron ütöttek le közülük. Bár jelentős, öt-nyolcszoros licitemelkedéseket is elkönyvelhettek. Százezer forint felett pedig kilenc alkalommal koppant a kalapács.

Ezek jó aránynak, jó eredménynek tűnnek, mégis elmaradnak a Krisztina Antikvárim megszokott rekordjaitól. "Hiába, a válság a könyvpiacon is érezteti hatását" - mondta az MTI-nek Földváry Antal, az antikvárium tulajdonosa. És - mint hozzátette - más antikváriumok is hasonló cipőben járnak, panaszkodnak a csökkenő vásárlásokra, a pénzszűkére.

A legmagasabb összegeket Ulisse Aldrovandi, XVI. századi bolognai tudós két természettudományos munkájáért adták. A háromkötetes Ornithologia. 1610-es frankfurti kiadásáért több mint félmilliót, 550 ezer forintot fizettek. Az 1623-ban, ugyancsak Frankfurtban kiadott, De animalibus insectis libri septem … pedig 280 ezer forintért kelt el.

Rendkívüli ritkasága miatt ment fel 170 ezer forintra Félegyházy Ágost és Lendvay Sándor Tőzsdei értékpapírok című, pénztörténeti kézikönyve. A millennium korából való kötet a budapesti tőzsdén jegyzett értékpapírok ismertetése és magyarázata mellett kötvények, záloglevelek, részvények mintalapjait is tartalmazza. Schönwisner István a magyar uralkodók pénzeinek történetét dolgozta fel a kezdetektől a XVIII. század végéig, részletes leírásokkal és négyszáz érem mindkét oldalának rajzával.

A megkímélt állapotú, szép példány 150 ezer forintot ért meg valakinek.

A Stádiumot, amelyben Széchenyi István reformterveit fogalmazta meg, 1833-ban, Lipcsében adták ki, mivel a magyarországi megjelenést a cenzúra nem engedélyezte.

Ezért az első és egyetlen kiadású könyvért 70 ezer forintról 120 ezerig tartott a licit. Százezer forinttal növelte kikiáltási árát, és 160 ezer forintra kúszott a Zichy Jenő gróf kaukázusi és közép-ázsiai utazásairól beszámoló kétkötetes munka. A színes címerrajzokkal illusztrált Magyar címeres emlékek első és egyetlen kiadás megérte a 110 ezer forintot.

Az 1943-as kiadású, számos rajzot tartalmazó ritka alapmű, A rendjelek és kitüntetések történelmünkben, 75 ezer forintért kelt el. Alacsony kikiáltási árról gyakran mentek magasra a licitek.

Szász Károlyné verseskötete, az Iduna hagyományai, amelyet Tompa Mihálynénak dedikált a szerző, 4 ezer forintról 32 ezerig, nyolcszoros emelkedést ért meg. Szigligeti Ede tanulmánya, A dráma és válfajai 10 ezer forintról 50 ezer forintra jutott. Egy 1916-os szakkönyv, a Patkolástan kovácsok számára kilencszeres áremelkedéssel végzett, 36 ezer forinton.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy 32 éves nő holttestére találtak a XX. kerületben

Lakótársai találtak rá egy 32 éves nő holttestére a XX. kerületben a dél-pesti kórház mögötti erdős… Tovább olvasom