Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében, ám egyre több termelőnek csak kommersz vetőmagra futja. Tavaly jó áron kelt a kenyérnek való, 28-30 ezer forintot is megadtak a kitűnő minőségű malmi búza tonnájáért. Dicséretes áron vásárolták fel a repcét is, ennek köszönhető, hogy ősszel már több mint dupláját vetették belőle az előző évinek. Minderről Pálfalvi Zsoltné, a KSH Szegedi Igazgatóságának munkatársa ír a hivatal elemzésében.
Fotó: Tésik Attila
Az országban tavaly termett 6,2 millió tonna kalászos gabona 6,2 százalékát Csongrád megye földjeiről takarították be, mind a terület, mind a termésmennyiség elmarad az egy évvel korábbitól, de a csökkenés nem éri el az országos átlagot. 2006-ban a kalászosok 108 ezer hektárt foglaltak el a megyében, összesen 384 ezer tonna termett belőlük. Ez meghaladja a 90-es évek átlagát, és sokkal jobb, mint az aszályos 2002–2003. években volt.

A kalászosok közül egyedül a búza betakarított területe haladta meg az előző évit, sokkal kevesebbet vetettek viszont zabból, de az árpa területe is egytizedével volt kisebb, mint 2005-ben. A búza dominanciája tehát erősödött, csaknem elérte a kétharmados súlyt, a változatlanul második helyen álló őszi árpa részesedése pedig közelíti az egyötödöt.

A búza mennyisége az előző évinek 96, az őszi árpáé 93 százaléka lett. A minőséggel viszont nem volt probléma, így az ár már az aratás időszakában magasabban alakult, mint a megelőző évben. Kezdetben 22-24 ezer forintot adtak a kereskedők egy tonna kombájntiszta búzáért. Később is igen erőteljes volt a keresleti piac, ezért akár 28-30 ezer forintot is megadtak a jó minőségű malmi búzáért. A legtöbb termelő az aratás után nem sokkal értékesítette búzáját, ezért intervencióra jelentősebb felajánlás nem érkezett.

A kalászos hozamok többségében elmaradnak a 2005. évitől, 15 százalékos többlettel kivételt képez a rozs, ennek termésátlaga – egyedüliként a kalászosok között – jobb, mint az országos, a többinél 6-12 százalékos az elmaradás. A 19 megye közül rozsból és tavaszi árpából 9-9, őszi árpából 10, búzából 12 és zabból 16 ért el nálunk jobb eredményt. Az őszi búza hektáronkénti hozama 4 tonnánál kevesebb lett, a gyengébb talajokon a kánikula hatására a szemek megszorultak, aprók lettek. A vizsgálati eredmények a búzák jó beltartalmáról tanúskodtak, a sikértartalom 28-36 százalék, a hektolitersúly 78-80, az esésszám 250-320, a fehérje 13-16 százalék körüli – az alacsony víztartalomnak köszönhetően szárításra nem volt szükség.

Barack és szőlő

Az őszibarack-termelők 2006-ban nem dicsekedhetnek rekordbevétellel, csak a korai fajták ára volt elfogadható. A szőlőszüret időben befejeződött, a termés minősége kiemelkedő, mennyisége közepes volt. A kiváló minőségnek köszönhetően élénk kereslet mellett a felvásárlási árak sokkal kedvezőbbek voltak az előző évinél, 55-75 Ft/kg között alakultak.

A tavalyi bőséges csapadék és a meleg kedvezett a kapásoknak is. A kukorica szinte a megye egész területén végig rendkívül biztató képet mutatott a tenyészidőben. A növények általában két csövet neveltek, a szemek kötődése is nagyon jó volt. Néhány korai kukorica betakarítását már szeptemberben megkezdték, de a dandár októberre esett, amikor a száraz időjárás optimális körülményeket teremtett a munkához – nem volt ritka a 8-9 tonnás átlagtermés sem. A szárított, morzsolt kukorica nettó 25-27 ezer forint körül talált gazdára.

A cukorrépa betakarítása szórványosan szeptember második felében kezdődött, a munka negyven százaléka áthúzódott novemberre. A cukorfok nagyon jó lett, 17 százalék feletti, az átlagtermés meghaladta az 53 tonnát.

A szeptemberi és októberi napsütéses, száraz idő kedvezett a talaj-előkészítésnek, de a munkák több energiát igényeltek, és a minőség sem mindenütt érte el a kívánalmakat. Érdekes, hogy a repce vetésterülete – a 2006-os kedvező felvásárlási árnak köszönhetően – több mint duplája az előző évinek. Az őszi búzánál sajnálatos, hogy a termelők több kommersz búzát vetettek, mint fémzároltat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laurencz László:

– Becsülettel helytálltunk, minden dicséretet megérdemel a csapat. Tovább olvasom