Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Jézus a társunk

„ Hallották, hogy Jézus Jeruzsálembe jön.

Önfeledten hozsannázó, ujjongó tömeg, virágszőnyeg és pálmaágak – Jézust köszönti virágvasárnap a szent város, amikor átlépi kapuját. Jézus öröme azonban talán mégsem önfeledt, hiszen már előre tudja, néhány nappal később egy másik kapun hagyja el a várost, azon az úton, amelyik a Golgotára vezet. Akkorra már viszont szikrája sem marad ennek a lelkesedésnek. Jóllehet, a tömeg akkor is körülveszi, de mégsem őt fogja választani, hiszen Pilátus helytartó palotájának udvarán Barabással szemben alulmarad. Látszólag ellenfelei győznek, akik rossz szemmel nézik a hozsannázók örömét és megbotránkozó, féltékeny gyűlölettel figyelik Jézus „megdicsőülését”.
Mielőtt azonban gondolatban köveket hajítanánk Izrael akkori elöljáróira, nézzünk magunkba! Jézus legbensőbb életünkbe szeretne „bevonulni”, személyes társunkká akar válni életünk vándorútján. A legtöbben lelkesedéssel fogadják, hiszen „kötelezően” végigjárják hitük, vallásuk „beavatásának” különböző állomásait. No de mi történik utána? Vajon mire számíthat a privát életünkben? Hová tűnik az a „pálmaágas” lelkesedés, melyben az elsőáldozás, bérmálás vagy konfirmáció alkalmával Jézusnak a mi személyes életünkben is része volt?
Lelkipásztor, hittanár számára talán azok a legszomorúbb esetek, amikor szorgalmas, jóravaló – vallásukat buzgón gyakorló – gyermekek az általános iskolából kimaradva, a bérmálás vagy a konfirmáció után – megfelelő családi háttér hiányában – szinte végleg becsapják maguk mögött a templom ajtaját, hogy aztán majd esetleg a házasságkötés idejére (sok esetben tényleg csak addig) ismét kérjék egyházuk „szolgáltatásait”...
Valahogy azon az első virágvasárnapon is így történhetett. Míg csodákat és gyógyulást reméltek Jézustól, ujjongott, kitartott mellette a tömeg. Mikor már úgy gondolták, a Mester elveszett, rögtön Barabást kiáltottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evolúciós láncszemet találtak?

A tudósok szerint a Kanada északi-sarkvidéki területein talált állati ősmaradványok azt a… Tovább olvasom