Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Jelölt a képernyőn – videós önéletrajzok

Európa nyugati felén, leginkább Németországban, minden esetben mellékelnek fotót az önéletrajzhoz. Ám párszáz kilométerrel még nyugatabbra már valami egészen újat találtak ki.

Az álláspiacon a jobb pozíciókért egyre keményebben meg kell harcolni. Egyre több pluszt kell nyújtani a versengőknek. A jó bemutatkozás az állásinterjú folyamán már egy komoly lépés előre. Azonban már arra is vannak lehetőségek, hogy még az interjú előtt, az első szűrőként emlegetett önéletrajzban is szokatlant és merőben újat, eredetit mutassunk a választott cég HR-esének.

Trükk-felvételekkel

Nem titok, azért kérnek képet sokszor a CV-hez, mert az a szövegen túl sokkal többet elárul a jelentkezőről. Egyfajta benyomást ad a humánpolitikai szakembernek. Ám a fotónál lényegesen többet nyújthat ebből a szempontból is a mozgókép. Azon a jelentkező ténylegesen be tud mutatkozni, és a film a személyiségéről is képet ad.

A pályázó elmondhatja benne a motivációs tényezőket, a személyes indíttatást, sőt a saját pozitív tulajdonságait is taglalhatja, és kiderülhetnek olyan tulajdonságai is, amiket nem tud leírni.
A mozgóképes önéletrajzokat sokszor ún. blue box technikával rögzítik, ami további, akár igen látványos lehetőséget rejt magában. Sok esetben ezt az eljárást használják a filmes trükkök forgatásakor is. A „szereplő" egy kék, vagy zöld háttér előtt mesél magáról a kamerának. Később pedig a kék, vagy zöld háttér helyett számítógéppel olyan képet varázsolnak a filmbe, amilyet akarnak.

Vagyis ha valaki pénzügyi területen szeretne elhelyezkedni, jól fényképezett érmék, és grafikonok lehetnek mögötte a filmben, míg egy kreatív szakember háta mögött akár korábbi munkái is láthatóak lehetnek.

Utazgatás helyett?

Egy, Magyarországon multimédiás önéletrajzokat készítő cég kis névjegykártya-alakú CD-n adja a megrendelő kezébe az önéletrajzot.
Angliában pedig úgy is működik a dolog, hogy, ott a filmes önéletrajzot az új munkatársat kereső cég kérésére, és igényei szerint állítják össze. Az ilyen jellegű szóbeli megmérettetés pedig akár helyettesítheti is az első személyes találkozót. Ez a nemzetközi álláspiacon pedig nem elhanyagolható szempont, hiszen rengeteg időt, energiát és pénzt lehet spórolni azzal, ha a jelentkező nem utazik el annyiszor állásinterjúra, hanem az első körben egy videós bemutatkozó anyagot küld magáról.
Kissé olyan ez, mint a Macskafogóban a balettpatkányok bemutatkozó videója, de akármilyen furcsának is tűnik, a nagyobb cégek érdeklődéssel fogadják ezt az új megoldást. Ám a multimédiás önéletrajzok nem váltják ki a kézzel írott bemutatkozó anyagokat. Sokat hallunk arról, hogy az alapos HR-esek még grafológiai elemzésnek is alávetik a jelentkezéseket. A videós önéletrajzot így leginkább a hagyományoshoz csatolják. Bár, már szinte akármelyik számítógépben van CD ROM, és akár egy DVD lejátszón is megnézhető, nem biztos, hogy ez a vadonatúj forma nem okoz a kelleténél nagyobb meglepetést a jelentkezés során.

Knap Gábor

Forrás: http://www.jobimpex.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megerőszakoltak egy 11 éves kislányt

Tovább olvasom