Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Jeles napok 2006-ban

Szilveszter és újév mezsgyéjén túljutva, az új esztendő első napjaiban talán még visszanézünk az elmúltra, de az előttünk álló napok-hónapok már sokkal izgatóbbak. Mi vár ránk 2006-ban? Jósolni nem, legfeljebb asztrológust idézni tudunk, illetve csokorba kötni évfordulós és jeles napokat, fölvillantani reményeket.
Lássuk rózsaszínben a világot!
Nappali sötétség borul a Föld jó részére március 29-én: háromnegyed tizenegytől délután egyig Magyarországon részleges napfogyatkozást láthatunk.

Hold és kutya

A csillagjós úgy tudja: a 2006-os esztendő uralkodó bolygója a Hold, amely a változás és a lélek bolygója. A következtetés? Az év nem a bőségről szól, az értékeket elsősorban magunkban fogjuk megtalálni.
Itt a Kutya éve – a kínai naptár szerint. A misztikusok gazdasági fellendülést és békét jósolnak. A Kutya évében születő emberek e tan szerint türelmesek, szorgalmasak, célratörők, de ugyanakkor szenvedélyességük miatt hajlamosak az önpusztításra is.

A pusztító szám, a 666-os a hiedelem szerint a sátáné, ugyanakkor népszerű. Elözönlötték a házasságkötőket azok a párok, akik 2006. hatodik hó 6-án akarnak igent mondani egymásnak.

E misztikus ellentmondásoknál is félelmetesebb, amit a csillagászok állítanak: fél évvel ezelőtt észlelték, decemberben felfedezték, s Apophisról, azaz a halál és a pusztítás egyiptomi istenéről nevezték el azt az égitestet, mely – ha pályája nem módosul, akkor – harminc esztendő múlva, 2036-ban óránként csaknem 50 ezer kilométeres sebességgel ütközik a Földnek. Ha a planéták gravitációs erői nem módosítják jelenleg számított pályáját, a katasztrófa elkerüléséért az embereknek kell ezt megtenniük. Máris elkezdhetjük gyakorolni az összefogást és az együttműködést!

Január 1-jén született

Az újév napján született Garab Győző biofizikus nem tulajdonít nagy jelentőséget az évfordulóknak. Az idő relatív, de fontos, hogy jól kihasználjuk. A négygyermekes apa és kilencunokás nagyapa reméli, hogy otthonában ugyanolyan jól alakulnak a dolgok, mint munkahelyén, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, ahol a fotoszintézis tit-
kainak megfejtésén dolgozik. 2006-tal folytatódik egy szerencsés korszak.

Narancs és vörös

Mozgalmas évre számíthatunk, de nem azért, mert Afrika évente hét centiméterrel közeledik Európához. Válságban van hazánk, Európa és az egész teremtett világ – mondta Szebik Imre püspök, aki szerint a világot veszélyeztető globalizációt és kozmopolitizmust csak a nemzeti értékek felemelésével és megbecsülésével lehet lassítani.
Választás lesz, s nem csak nálunk. Az izraeli–palesztin határ mindkét oldalán voksolnak, de eldől az olasz elnök, Berlusconi sorsa is, ugyancsak az urnákhoz járulnak az amerikaiak, mert szenátusi és képviselőházi helyekről döntenek.

Nálunk január 19-én jelenti be a parlamenti választások időpontját Sólyom László köztársasági elnök. Az első forduló legvalószínűbb dátuma április 9-e vagy május 7-e. A választások után eldőlhet, merre tart a magyar gazdaság 2006-ban. A szakértők komoly kilengéseket várnak a tőzsdén és a – hatvan esztendeje ismét bevezetett – forint árfolyamában is, viszont a kamatszint stabil maradhat. Az átlagemberek életében nem jelent óriási különbséget, hogy a jobb- vagy a baloldal állít kormányt a nyár elejére Magyarországon – véli a legtöbb politológus, akik szerint jó esély van arra, hogy a parlament kétpártivá váljék. Legalább ilyen fontos kérdés, hogy miként alakul Budapest és az Európai Unió viszonya.

A politika színeváltozására is utalhat a paletta: Dana Poor színszakértő szerint a narancs és a vörös árnyalatai együtt nagyon divatosak idén a lakberendezésben és az öltözködésben egyaránt. Mondja: a két szín keverésével bámulatos hatást lehet majd elérni… De e két szín elhagyandó – például az 1956 forradalmát ünneplő emlékévi rendezvényeken. A szegedi egyetem emlékbizottsága – a város önkormányzatával és színházával is együttműködve – azon dolgozik, hogy már október 16-án elkezdődjön az emlékezés, mert 1956-ban akkor és Szegeden kezdődött a forradalom.

Fordulók és ünnepek

Rég várt ünnepélyen lendülnek neki az évnek a Gyűrűk uráért rajongók: J. R. R. Tolkien 114. születésnapján, január 8-án a fővárosi Millenáris Parkban – nem csak tündenyelven – játszanak és körülnéznek Középföldén. Idén zárul a varázslótanonc története: Joanne K. Rowling ugyanis már januárban elkezdi írni a hetedik, egyben utolsó Harry Potter-kötetet. Mi most is a Himnusz születésének napján, január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját – Szegeden három napon át, többek között a 80 éves Péter László irodalomtörténészt köszöntve, Kölcsey-díjakkal, az Anna-kút átadásával, Bartók Kékszakállújával, magyar művészek Dante-illusztrációinak tárlatával.


Remekművek vendégségben

Cantata Profana mottóval hirdetik a Bartók Béla jubileumi évet: a zeneszerző, zongorista, népzenekutató 1881. március 25-én született Nagyszentmiklóson. Ebből az alkalomból Szegeden március végén nemzetközi zongorahangversenyt rendeznek. Világpremier július 28-án a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadjának legnagyobb érdeklődéssel várt produkciója, Frank Wildhorn, Jack Murphy Rudolf – az utolsó csók című musicalje. Visszatér a Dóm térre Erkel Ferenc Bánk bánja, az operát augusztus 18-án láthatja a közönség. Mednyánszky László festőművész 28 fiatalkori műve érkezik Pozsonyból: január 27-én Szegedre, a Móra múzeumba, április 7-én pedig Szentesre. Strobl Alajos szobrászművész (1856–1926) jubileumi emlékkiállítást rendeznek a Szegedi Várban június 21-étől. Kora nyáron Munkácsy Mihály-képeket is csodálhatunk. Hódmezővásárhelyen és Szegeden is látható lesz a Szépművészeti Múzeum nemzetközi hírű gyűjteményeiből válogatott utazó tárlat: a 100 éve alapított intézmény egyiptomi, antik, grafikai és a modern gyűjteményének mintegy 350 darabja, remekművek érkeznek vendégségbe.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem modellkedik a királynő

Szinte teljesen felépült tavaly júniusi balesete után a Kisalföld szépségversenyének győztese, Csala Marianna. S bár bőven kapna munkalehetőséget, már nem álmodik modellkarrierről, mi több, a modellkedést teljesen kizárta az életéből. Mint említette a kórházi ágyon átértékelte az életét és nem szeretné az idejét arra vesztegetni, hogy fotósoknak pózoljon. Tovább olvasom