Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Jelentősen nőtt a műszaki szakokra jelentkezők száma

Úgy tűnik, egyre több, felsőoktatásba igyekvő fiatal tudatosan választ álláspiaci igényeinek megfelelő képzést. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ legnépszerűbb szakokat bemutató összeállításában ugyanis feljövőben vannak a műszaki és informatikai képzések, amire a versenyszférának leginkább igénye van. Jelentős a visszaesés a bölcsész szakokon és a kommunikációnál.
Az idei felsőoktatási felvételi jelentkezések április 17-én frissített, majdnem 100 százalékos feldolgozottsága szerint - a népszerű szakok listáját a gazdálkodási és menedzsment vezeti. Itt összesen 14 792, államilag támogatott helyre 10 969 jelentkezést regisztráltak. Ezt követi a turizmus-vendéglátás 9545-ös jelentkezés számmal. Összességében a népszerű gazdasági szakokról elmondható, tartják a tavalyi szintet. Ez annak fényében, hogy összességében kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, pozitívumnak számít.

A versenyszférát minden bizonnyal örömmel tölti el, hogy jönnek fel a műszaki és informatikai szakok a toplistán, ami növekvő jelentkezői létszámmal párosul. A gépészmérnököknél és a villamosmérnököknél 10 százalékos az emelkedés, a mérnök-informatikus szak a 2006-ossal megegyező jelentkezői számmal a toplista ötödik helyén. A legnagyobb nyertes azonban a műszaki menedzser szak, ahol az OFIK statisztikája szerint duplájára nőtt a beérkezett lapok száma.

Vannak azonban vesztesek is. Arányaiban a legnagyobb visszaesést a szabad bölcsészet könyvelheti el, 30 százalékkal csökkent a jelentkezők száma. Mintegy 25 százalékos az esés kommunikációban, valamint az első tízben szereplő történelem és magyar szak kedveltsége is megkopott (mínusz 30 illetve 20 százalék a tavalyi adatokhoz képest).
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsan és hatékonyan díszítsünk

Amennyiben semleges bútoraink vannak, legegyszerűbb, ha a textileket cseréljük le – függöny, díszpárna, esetleg szőnyeg. Ma már minden lakástextillel foglalkozó üzletben létezik készre varrási szolgáltatás, így nekünk csak a méretek pontos megadására kell ügyelnünk. Tovább olvasom